Najbolje društvene igre 2020?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Antomon
Reactions:
Ima zahvala: 1239 puta
 pohvaljen: 933 puta
Kontakt:

Najbolje društvene igre 2020?

Post Postao/la Antomon »

Moram priznati sam odigrao jako malo igrih iz 2020-te godine, što radi COVID situacije, što radi konsenzusa da u užem društvu imamo dovoljno društevnih igri pa se nove nisu tako lako kupovale.

Odigrao sam Hallertau i Lost ruins of Arnak, od proširenja Nusfjord: Salmon Deck i Through the Ages: New Leaders and Wonders, nedovljno za bilo kakve konkretnije ocjene godine/top ljestvice. Na radaru su mi On Mars, Tekhenu: Obelisk of the Sun, Calico, Pandemic Legacy: Season 0, Dwellings of Eldervale, Mariposas, Alma Mater i još neki naslovi, ali to puštam da vrijeme i drugi ljudi kažu svoje. :D

Nije da nije bilo nama novih igri na stolu, samo su one izašle predhodnih godina (npr. Yokohama, Glass Road).

Kakva je situacija kod vas ? Koliko ste vi igri iz 2020-te uspijeli odigrati? Imate top ljestvicu? Imate kakve preporuke (da prepišem :D )?
Ovi su korisnici zahvalili autoru Antomon za post:
realuka
T0mo
Reactions:
Ima zahvala: 81 put
 pohvaljen: 191 put
Kontakt:

Re: Najbolje društvene igre 2020?

Post Postao/la T0mo »

Ja sam igrao Trekking the World i Jaws of Lion.

Trekking the World zanimljiva i lijepa gateway igra koja se svidjela svima s kojima smo igrali. Super tema i jako lije dizajn.

Jaws of Lion još prelazimo. Meni prva takva igra i u startu sam bio oduševljen, što idemo dalje nekako mi je lagano dosadnjkava... Možda zato jer igramo po jedan scenarij koji predugo traje svaki put :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru T0mo za post:
Antomon
slika
Papaver
Reactions:
Ima zahvala: 948 puta
 pohvaljen: 665 puta
Kontakt:

Post Postao/la Papaver »

Prema BGG-u, odigrao sam šest igara izdanih u 2020., iako sam mislio da je npr. The Crew sigurno iz ove godine, ali ipak piše 2019., kao i još par igara.

Uglavnom, ovo je moj trenutni poredak ovih šest igara s brojem igranja u zagradi:

1. Gloomhaven: Jaws of the Lion (8)
2. Tekhenu: Obelisk of the Sun (3)
3. Praga Caput Regni (1)

4. Mariposas (2)
5. New York Zoo (2)

6. Tellstones: King's Gambit (1)

Do kraja godine ću još sigurno odigrati i Calico.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Papaver za post (ukupno 3):
Antomonmadorealuka
slika
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 775 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

1.) TTA New Leaders and Wonders
haha, kak je sad ekspanzija za TTA iz 2020.-e?, a mi smo ju igrali još u studenome 2019.-e, no uglavnom sama ekspanzija je fenomenalna i vidi se da su godinama radili na njoj i istestirali ju i ispolirali do savršenstva, prema zabiljženoj statistici odigrali ju 7 puta u 2019.-oj i još 14 puta u 2020.-oj..
2.) Dwelings of Elderwale
jednostavna igrica s minijaturama, fora izgleda i dobar je osjećaj odigrat ju koji put, a odlično su napravili kickstarter izdanje, komponente su super i odlično su posložene po specijalno dizajniranim kutijama (imamo 5 zabilježenih igranja, zasad svaki put u samo tri igrača), nije neka strategija u pitanju, ali je zabavno, nadam se da ćemo uskoro moći probati i u više igrača..
3.) Praga Caput Regni
nakon prve dve partije neki dan u troje, jučer odigrali i dvije partije u dvoje i išlo je to puno brže (cca sat vremena po partiji, rezultati 133-128 i 132-114), no i dalje ostaju pomiješani osjećaji u smislu da nam se ne sviđa konfuznost kod odabira adekvatnog poteza, potreba stalne pažnje da ne zaboraviš neki bod ili bonus i prisustvo sreće (kod dobivanja srebrnih i zlatnih pločica mosta ili kod dobivanja tehnologije trećeg nivoa), a opet sviđa nam se to prisutustvo kombinatorike i sama igrivost te nas i dalje igra tjera na ponovno igranje, a nadam se da ćemo moći odigrati uskoro i u četvero kad bi više do izražaja ipak mogli doći i bonusi pločica trgova do kojih je u dvoje preteško doći u toku igre..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post (ukupno 2):
madoAntomon
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 775 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

e da, On Mars smo zaigrali samo jednom i iako nam se na prvu dopalo, ubila su nas pravila i ostavili smo to sa strane za neka bolja vremena, ali sad me baš zaintrigiralo pa ću probat malo uloviti se u koštac s tim pravilima pa da ju zaigramo ponovo još godine ove..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post:
Antomon
mado
Reactions:
Ima zahvala: 1191 put
 pohvaljen: 1200 puta
Kontakt:

Post Postao/la mado »

Nisam nažalost ništ igrao iz 2020. Ali vidim ima tu zanimljivih naslova :thumbs
Lista 2020 naslova poredane po broju glasova na bggu
https://boardgamegeek.com/search/boardg ... &B1=Submit
Ovi su korisnici zahvalili autoru mado za post (ukupno 2):
PapaverAntomon
Papaver
Reactions:
Ima zahvala: 948 puta
 pohvaljen: 665 puta
Kontakt:

Post Postao/la Papaver »

Sad kako sam prolazio ovom listom, dodao bih i četiri ekspanzije iz 2020. koje sam igrao:

Wingspan: Oceania Expansion, Root: The Underworld Expansion (kickstarter), Teotihuacan: Shadow of Xitle, Tapestry: Plans and Ploys.
Zadnja izmjena: Papaver, dana/u 21 pro 2020, 12:39, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Papaver za post:
Antomon
slika
gogo666
Reactions:
Ima zahvala: 21 put
 pohvaljen: 253 puta

Post Postao/la gogo666 »

Jedino iz 2020 sto sam igrao je ekspanzija za Civilization a New Dawn, koja je odlicna (esencijalna)

jos imam Spirit Island Jagged Earth, ali nisam jos probao
Ovi su korisnici zahvalili autoru gogo666 za post:
Antomon
slika
dado
Reactions:
Ima zahvala: 3644 puta
 pohvaljen: 2351 put
Kontakt:

Post Postao/la dado »

Kaže bgg da iz 2020. imam 11 igara i 1 ekspanziju.
Pa ajmo od najgoreg do najboljeg:

12. Trails of Tucana - 4 partije - ocjena 6 - flip and write koji je zvučao zanimljivo ali u praksi premalo igre
11. New York Zoo - 7 partija - ocjena 6 - mislim da je Rosenberg konačno izlizao polyomino mehaniku, nekoliko clunky pravila koja su tu valjda samo radi balansa, kraj antiklimaktičan jer se vidi 2, 3 poteza prije tko će pobjediti, pozitivna stvar: drvene životinje su simpa
10. Azul Crystal Mosaic - nove ploče za Azul čisto malo za raznolikost
9. Truffle Shuffle - 7 partija - ocjena 7 - set collection igra od istog tima dizajnera Point Salad-a, ok ali Point Salad je puno bolja
8. Unlock - Mythic Adventures - ocjena 7.5 - Unlock ko Unlock, mislim da pomalo postajem zasićen Unlockovima
7. Calico - 10 partija - ocjena 7.5 - prekrasna produkcija, fina mozgalica
6. Fort - 4 partije - ocjena 7.5 - još jedna prekrasna produkcija sa fora temom ali sama igra je ok, ništa specijalno
5. The Castles of Tuscany - 9 partija - ocjena 7.5 - light verzija Burgundya, nije ni blizu toliko dobra kao Burgundy ali nije ni loša, bodovanje je čudno i teško se vratiti u igru nakon 1. bodovanja
4. Boomerang Australia - 3 partije - ocjena 7.5 - poklon od Sante, nikad čuo za nju, super jednostavni draft and write (mislim da to još nismo imali) ali zabavna, minus: blokići za pisanje su ultra maleni, komotno su mogli biti duplo veći
3. Meeple Land - 3 partije - ocjena 7.5 - e ovo je već puno bolje od New York Zoo-a, nekakv miks Quadropolisa, Carcassonnea i Zooloretta, ima moj glas za Spiel des Jahres 2021.
2. Infinity Gauntlet (Marvel Love Letter) 4 partije - ocjena 8.5 - Love Letter sa temom Marvela i twistom igranja u timovima, odlična varijanta Love Lettera, možda i najbolja do sad
1 Café - 7 partija - ocjena 9 - najugodnije iznenađenje godine, u srži jednostavna filler card laying engine building igra ali s dosta mesa, igra traje samo 8 krugova i nekih 20 - 30 min ali imate osjećaj kao da ste odigrali punokrvnu big box igru, mali minus je da igra taman završi dok se zalaufate pa je onda ono e da bar imam još jedan potez, preporučam svima

2020. u globalu: 155 igara, 825 partija (za usporedbu 2019. 171 igra, 1108 partija)
Top 10 odigranih:
1. Ganz Schon Clever - 113 partija
2. Castles of Burgundy - 40
3. Azul - 33
4. Queenz To Bee or not to Bee - 23
5. Ohanami - 17
6. Criss Cross - 16
7. Qwirkle - 15
8. Point Salad - 14
9. Patchwork - 13
10. Mandala - 12
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post (ukupno 4):
PapavermadoAntomongrof
slika
frle
Reactions:
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 262 puta
Kontakt:

Post Postao/la frle »

Moj popis 2020 novih igara su igre sa Kickstartera, pa idemo redom po BGG rankingu:

1) Eclipse: Second Dawn for the Galaxy - 2nd edition zanimljive 4x igre koje je produkcijski jako lijepo napravljena sa dobrim game trayevima. Odigrao sam ju samo jednom u dva igrača i svejedno je bila zanimljiva partija.

2) Viscounts of West Kingdom - zadnja u trilogiji West Kingdom i opet mi se svidjela, taj Shem radi definitivno dobre igre. Možda mi je trenutno i najdraža od sve tri trilogije jer ima dosta planiranja i rotiranja svega.

3) Etherfileds - odigrao samo uvodni san solo i ne znam. Pravila su stvarno čudno bila napisana, ima velika količina karata i malo je to sve strašljivo, ali dobit će definitivno priliku i nadam da će biti dobra priča.

4) Monumental - civilizacijski deckbuilding s osvajanjem teritorija. Definitivno mi se možda i najviše dopala od svih igra ove godine. Samo taj deckbuilding i slaganje karata u 3x3 pa biranje koji red i stupac ćeš aktivirat mi se jako dopao.

5) Super Fantasy Brawl - čim sam ju dobio odmah sam pofarbao te velike minijature. Igra je zanimljiv combat arena u kojoj nije toliko bitno ubiti suparnika koliko dobro sve isplanirat za bodovanje na početku tvog sljedećeg poteza.

6) Starcadia Quest- Arcadia Quest u svemiru sa likovima iz SF svijeta. Poboljšana pravila i kontorliranje samo dva lika dodatno ubrzava igru i čini ju zanimljivijom u usporedbi s originalom.

7) Reichbusters: Project Vril - tema me odmah privukla -komandosi koji infiltriraju dvorac sa nacistima. Kao ljubitelj Commandosa na PCu morao sam si uzeti igru. Pravila su grozno napisana, ali kada se to prebrodi i još par sitnica dobije se dosta dobar dungeon crawl sa super temom.

8) Kingdom Rush: Rift in Time - tower defense igra u kojoj postavljaš tetris oblik pločice na horde koje te napadaju. Zanimljiva puzzle igra.

9) Exp - Roll Player: Fiends & Familiars - još dodatnih stvari za meni fora igru. Monsters and minions je must have, a ova je ok za sveukupni dojam.

Kupio, ali nisam odigrao je još:
Smallworld of Warcraft - Smallworld sam davno prodao, a kad je izašlo s ovom temom morao sam si nabaviti.
Exp - Root: The Underworld
Exp- Dice Throne Adventures - uzeo all in sa Season 1+2 i baš se veslim probati, došlo friško sa KS-a. Već vidim da će izgurat neke dice gameove i još kao coop će biti dodatno zanimljivo.

Od ovih igara njabolja mi je možda Monumental, a najviše želim igrati Dice Throne Adventures.

Statistika igranja za ovu godinu je žalosna kao i cijela godina IRL :(
67 odigranih partija, 45 igre, meni 27 nove.
Najviše igrano: LOTR: Journey to Mordor 6x, Game of Thrones 2nd ed LCG 5x, Marvel: Champions LCG 5x, Just One 4x.

Najviše sam se ipak igrao na Boardgame Areni.
200 odigranih partija, 42 igre, skoro sve nove za mene.
Najviše igrano: Incan Gold 30x, 6 Nimmt 23x, Can't stop 18x, Downforce 14x, 7 Wonders 11x
Ovi su korisnici zahvalili autoru frle za post (ukupno 3):
dadoPapaverAntomon
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”