vec duze vrijeme svakodnevno citam ili gledam board game reviews, iskljucivo zato jer zivim na mjestu gdje nove igre, a i stare, tesko mogu probati, pa su mi reviews jedan od nacina informisanja o tome sta je igra, kakva je, te onda, vremenom, dosao sam do toga da vec pri gledanju par videa znam hoce li mi se svidjeti.
O ovome se upravo i radi.
Sve cesce citam komentare i recenzije tipa, recimo za Scythe:
"Igra izleda kao war game, ili combat game, a ustvari je euro sa par combata i zato je igra grozna."
Scythe, koliko znam nikada nije ni trebao biti combat game, nego euro.
Igra, dakle, nije dobra jer nije ono sto je taj neko mislio da ce biti ili da bi trebala biti.
Ne bi mene ovo zanimalo, vase misljenje, da ova pojava nije postala svakodnevna, gdje god pogledam.
I ne radi se ovdje o false advert tipa "4x game" a ono, objektivno, nije. Nego o tome da onaj ko pise recenziju ili komentar, o igri ne zna nista, i sudi po tome sta on misli da je igra trebala biti.
Evo mene, odkad sam naucio kako da znam kakva ce mi biti igra, nijedna me nije iznenadila, u negativnom smislu. Osim Terraforming mars (necemo o tome)

Nekako prevedeno na film bi bilo kao da ja kazem:
"trainspotting je grozan film. nema ni vozova a ni spottinga, samo neka propala omladina."
Eto, mislim da kuzite sta hocu reci, zaista me zanima sta mislite o ovome. Jesu li ti komentari i recenzije uopste relevantni i sta oni znace u gamingu generalno?
Edit: Da se razumijemo, ponekad sam i sam kriv zbog ovoga. NPR WIngspan, toliko me tema ne interesuje da igru necu probati niti pogledati recenziju da je ne znam ti kako dobra. Jednostavno me ne interesira. Ali necu napisati na bgg "igra o pticama, pravo je to glupo i zato rating 1"
Live long and prosper.