To vjerojatno ovisi i o osobi, netko voli SF, netko fantasy, a netko niti jedno od toga.
Ja sam oduvijek gledao što god mi je došlo pod ruku, a što je na policama u videotekama ili u kinu spadalo pod kategoriju SF-a. Fantasy tek kasnije kad mi je otkriven Hobit, pa onda i tri ostale knjige.
Sjećam se ko danas kad je kod nas u Petrinji (jel to bila '83 ili '84) došao Star Wars Povratak Jedija. Baš taj dan sam sa starcima morao u šumu na nadgledanje rušenja drveta za zimu (inače to do tada nikad nismo išli) i znam da me stari morao voziti iz neke pripizdine da stignem na film koji se tada puštao negdje rano popodne. (Pa da, jebo te, sad sam se i toga sjetio. Tada su se filmovi normalno puštali oko 16-17 sati, a druga projekcija u 19 ili 20, a one u 22 i kasnije samo za one 18+ (al nije u pitanju bilo nasilje

))
Također bio sam ljut i skoro nisam htio ići u školu (a bio sam tek prvi razred '79. godine) jer su jedan dan preko tjedna puštali na TV-u tada prvi film te sage. Viš viš, kak se iz ovog zakrečenog mozga daju još izvuć neke informacije koje čovjek misli da je zaboravio. A i kakav sam lik bio.
Osobno sam obožavao sva tri prva dijela i gledao sam ih već ne znam koliko puta, pa i opet bi. Kad su izašli nova 3 filma '99 pa do '05 odmah se vidjela razlika. Iako su to ti likovi i priča, sve je nekako primjerenije za mase. Puno više dječjeg humora (Jar Jar lik, koji mi je potpuno blesav i nepotreban), neke fore koje su po meni nepotrebne u jednom (trebao bi biti) ozbiljnom filmu gdje se sprema rat na galaktičkoj razini.
Što se išlo dalje, sve više se sve svodi na što ljepše kopjuterske efekte, a sve manje na radnju i smisao svega.
Tako da kad je došao predzadnji film s kretenom Kaylo Renom, to je već totalno sranje od filma (skoro pa kopija kad su išli uništavati prvu Zvijezdu Smrti).
Ovaj vanserijski Rogue One mi je bio za nijansu bolji od Sila se budi, a ovog zadnjeg se već bojim. I kako sam bio totalni fan ovog serijala, sve više mi se počinju gaditi nove epizode koje su potpuno zagadile početke ovog serijala.
Možda sam bio mlad i naivan, pa sad sve gledam kroz druge oči, ali sve to ode u k...