Igre na temu prometa, automobila i sl. - sugestije?

Pitanja vezana uz društvene igre
hrvoje_p
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0

Igre na temu prometa, automobila i sl. - sugestije?

Post Postao/la hrvoje_p »

Bok svima,

S obzirom na Božićno doba koje se približava, u firmi smo došli do ideje da bi kao prigodne poklone u nekim slučajevima mogli darivati i pokoju društvenu igru.

S obzirom da se bavimo prometom (točnije upravljanjem prometa: autocesta, tunela, semafora) zanima me može li netko predložiti kakvu društvenu igru na sličnu tematiku (promet, automobili, potencijalno transport)? Po mogućnosti nešto zahtjevnije (npr. što bi bilo zanimljivo studentskoj populaciji i starijima), no nije preduvjet.

Hvala,
Hrvoje
Zadnja izmjena: hrvoje_p, dana/u 02 pro 2016, 17:20, ukupno mijenjano 1 put.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2452 puta
Kontakt:

Re: Igre na temu prometa, automobila i sl. - sugestije?

Post Postao/la grof »

Pozdrav. (hah, bliska djelatnost, samo kaj mi projektiramo ceste ;) )

Najbolje ti je otići na napredno pretraživanje BoardGameGeeka:
https://boardgamegeek.com/advsearch/boardgame

odeš dolje na "Filter on Boardgame Category" i poklikaš si npr. Transportation ili Trains ili City building
Možeš otići i na "Filter on Boardgame Mechanic", pa klikneš na "Route/Network Building"

Igre s ocjenom iznad 7 su ti OK, na BGG-u imaš i neku ocjenu težine, a ako pronađeš par naslova, možemo i tu o njima dalje prodiskutirati.

Općenito od igara koje imaju gradnju ruta su Ticket to Ride gdje se grade rute željeznica, Thurn und Taxis gdje se grade poštanske rute po Njemačkoj, U Steam-u opet gradiš željezničke rute.

Od nekakvih urbanih igara imaš složeniju Suburbiu i lakši Quadropolis, ali to su igre urbaniziranja gradova, ne nužno transportation igre
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Antomon
Reactions:
Ima zahvala: 1240 puta
 pohvaljen: 933 puta
Kontakt:

Post Postao/la Antomon »

Automania - simuliranje tvornice automobila
https://boardgamegeek.com/boardgame/176544/automania

Formula D/Formula DE - utrkivanje formula (ima zgodnu simulaciju mjenjača putem kockica)
https://boardgamegeek.com/boardgame/37904/formula-d

Kanban - isto proizvodnja automobila
https://boardgamegeek.com/boardgame/109 ... revolution

Automobiles - isto utrkivanje automobila
https://boardgamegeek.com/boardgame/180680/automobiles
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3732 puta
 pohvaljen: 3858 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

slika
World of Transport

Players build their company and fleet communication. The game is practically free of randomness. Everything depends on the player.

Who will win the most markets, and export the most? Board game with world of production and transport.

Phases of a player's turn:
Determine Market Prices
Building City (auction houses between players)
Building Transport Fleet
Trade (sales of raw materials)
Transport
Export
Players produce raw materials, which could trade among themselves, or export it and earn money.

Pod transportation pretragom imaš još dosta toga, al mislim da je ovo najbolje
slika
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

sadistiko je napisao/la:slika
World of Transport

Players build their company and fleet communication. The game is practically free of randomness. Everything depends on the player.

Who will win the most markets, and export the most? Board game with world of production and transport.

Phases of a player's turn:
Determine Market Prices
Building City (auction houses between players)
Building Transport Fleet
Trade (sales of raw materials)
Transport
Export
Players produce raw materials, which could trade among themselves, or export it and earn money.

Pod transportation pretragom imaš još dosta toga, al mislim da je ovo najbolje
Da, jedino kaj ti ta igra ne postoji. Na BGG-u niti ima komentara niti ocjene. To je možda bio ili jest neki projekt, ali po svemu sudeći te igre još nema na tržištu ;)
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
stoka
Reactions:
Ima zahvala: 731 put
 pohvaljen: 545 puta
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

kanban automotive revolution je vjerojatno najbolji izbor, iako vjerojatno preteška igra za kolegu s posla koji je dosad igrao samo drinkopoly. iako mi je malo čudno da uzimate igru s temom posla, obično se ljudi žele odmoriti od posla kad dođu kući... ;-)
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

stoka je napisao/la:kanban automotive revolution je vjerojatno najbolji izbor, iako vjerojatno preteška igra za kolegu s posla koji je dosad igrao samo drinkopoly. iako mi je malo čudno da uzimate igru s temom posla, obično se ljudi žele odmoriti od posla kad dođu kući... ;-)
Mislim da bi u ovom slučaju jedan Ticket to Ride: Europe odlično sjeo. ;)
A Hrvoje može doći i kod nas u Meeple's Corner na jedno isprobavanje.

Kanban mi se čini ipak malo prezahtjevan
Vatanen
Reactions:
Ima zahvala: 257 puta
 pohvaljen: 436 puta

Post Postao/la Vatanen »

Budući da su navođene i utrke ne smije se preskočiti vrlo lagani, a vrlo tematski i jeftini Rallyman (ako u firmi ima poklonika te grane autosporta) koji ima i neke elemente, nategnuto gledano, cestogradnje pri projektiranju brzinskih ispita. Od kompleksnijeg F1 utrkivanja tu je Race! Formula 90, ali to je teže nabavljivo i skupo.

Od gorenavedenih igara Kanban je svakako i najbolja i najkompleksnija igra, ali simulira isključivo industriju proizvodnje automobila, ne baš i transport/semafore/cestogradnju. Ticket to Ride doista simulira transport, kao i sve istorodne igre (Airlines Europe itd.), ali je u osnovi svojevrsni set collection (remi) i opće mjesto koje će teško razonoditi mozak studenata nakon par partija (druga je stvar ako se pridodaju ekspanzije kao UK i Pennsylvania, ali to je već kompliciranije za nabavu).
Sličan Kanbanu, ali tematski vezan uz povijesni razvoj autoindustrije je Kraftwagen koji se može preporučiti. Na pola puta između Rallymana i Kraftwagena je totalno opskurni Legend: History of 1000 Miglia.

Pretpostavljam da su dečki ljubitelji Euro Truck Simulatora i American Truck Simulatora :-) Ekvivalenata u board gamingu baš i nema, osim kada je riječ o pick up and deliver mehanizmu kojeg ima na svakom koraku, ali obično u svemiru ili antici.
Pokriven je nešto lučki transport - Valley Gamesov Container je dosta zastario, ali vrlo dobar na tu temu je Panamax, a donekle i Le Havre (mada su tu luka i brodovi samo pozadina).
Aviona i zračnih luka ima koliko hoćeš, svježi buzz je oko igre Airlines, dobar je Jet Set itd.
S vlakovima treba dobro paziti da se ne kupi stock market igra ako se ne želi jer su vlakovi vrlo često samo pokriće za čistu ekonomsku igru (1830, Union Pacific). Vjerojatno najraskošnija igra s vlakovima i tek nešto malo stock holdinga je Railways of the World. Steam je vrlo pametna, ali stara, teška i ružnjikava igra. U kartaškoj igri Trains postoje neke naznake industrijske teme...

Ja ne znam ni za jednu poznatiju i noviju igru sa semaforima i autocestama, a tuneli su mi doista poznati samo iz Ticket to Ride. Ceste se grade uglavnom i samo u city builderima, ili u Rallymanu kada se "projektira" brzinski ispit.
U Brassu se grade kanali i željeznice, ali to je opet tematski marginalno u primarno ekonomskoj igri.

Na vrlo dugom štapu, u igri On the Underground o podzemnoj željeznici vidim moguće neke potencijale zanimljivosti za ljude koji se bave prometom...
Boardgames are power fantasies.
Maciej Janik et al.
hrvoje_p
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0

Post Postao/la hrvoje_p »

Hvala svima na sugestijama!

Moram priznati da mi se od svih prijedloga najviše sviđa Kanban. Da, nije baš 100%-tni pogodak (no takvog nisam našao), no koliko shvaćam igra je izazovna i pokupila brojne nagrade. Dodatna prednost je što će ciljanoj populaciji samo ime "kanban" biti poznato i relevantno jer znači specifičnu metodologiju agilnog razvoja/vođenja projekata.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Jedino što je Kanban skup: 69€ na Philibertu. :/
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”