Hehe, naravno da se Volko-fan oglasio
Malo sam nejasno formulirao, ali podrazumijevam diobu politike na onu "u užem smislu" koja označava političke procese kao što su izbori, stranke, parlamenti, vlade, ministarstva te borba za moć u tom, institucionalnom kontekstu (može i povijesno, dakle ne nužno s današnjeg "kraj povijesti = liberalna demokracija" stajališta - elem monarhije, diktature i totalitarne partije - pa u obzir dolazi i, recimo, igra Kremlj, tj. Kremlin) te politiku "u širem smislu" koja zahvaća i sve reflekse raznih "politika", pa tako i "širenje demokracije" na američki način, odnosno prikaz oružanih pobuna i njihovog obuzdavanja ala COIN.
Ili, da to drukčije postavimo, i COIN, a naročito Labirint i Twilight Struggle su više "geopolitika" nego li samo "politika", a premda doista volim Twilight Struggle i način kako hladni rat (uzgred, ja bih ovo pisao veliko, ali se nekako u posljednje vrijeme čak i u historiografiji udomaćilo malo) prevodi u apstraktne bodove utjecaja na ploči, tu nema nikakve politike na razini igranja nego samo čisti area influence s kromom (napomena: ponekad, doduše, malo brkam politiku i diplomaciju - no ovdje nema ni jednog). Velim, jedno je prikazati djelatnost/temu, a drugo pokušati je integrirati u sustav igranja - sve ovo naravno nije ustvari kritika COIN-a ili TS-a koji su uspjeli točno u onome što im je i bila namjera.
Malo sam isključiv u posljednje vrijeme, ali za duh rasprave - jednako kao što mi se čini da možda postoji svega jedna ili dvije igre koje se doista bave politikom "u užem smislu", a da im se ta tema tiče i mehanike, bit ću slobodan isto ustvrditi i za ekonomiju. BGG veli da je ekonomska igra u praksi često = euroigra, a meni se čini da je ekonomija kao djelatnost (dakle ponovno ne kao općenitiji pojam) tema svega nekoliko igara - npr. tek pokoje značajnije igre koja barata obveznicama - 18xx (cijela serija) i Imperial, pa recimo Acquire... i možda još koja. U krajnjoj liniji (ali doista krajnjoj i Monopoly tu ima neko mjesto).... I naravno Vinhos s integriranim bankovnim sustavom. Ovdje ipak malo, za duh rasprave, prenatežem tezu jer su povijesni vidovi "ekonomije" na sve strane - od razdoblja industrijskih revolucija (Brass), kolonizacije itd. itd.
Pa onda opet svedimo to na "ekonomije u njenim najprisutnijim suvremenim vidovima". Sve je ovo ustvari potaknuto time da BGG pod economic games izlista Agricole i Puerta Rica, a na političke 1960, Twilight Struggle i El Grande (iako, recimo, pametno tu stavi i Battlestar Galacticu koja doista ima neku vrstu politike u vidu predsjednika koji se bira - mada na potpuno gamey način, i TI3 koji naravno ima izglasavanje zakona itd. i tako bliže)...
Velim, sve ovo više da čujem druga mišljenja nego da branim "tezu"...
Boardgames are power fantasies.
Maciej Janik et al.