Još jedan zanimljiv naslov iz ove godine je War of the Ring (second edition). http://www.bgg.cc/boardgame/115746/war- ... nd-edition
Ima navišu prosječnu ocjenu u prvih 500 igara (dalje nisam gledao). Prosječna ocjena igre je čak 8.80 (sa 421 ocjene). Trenutno je na mjestu 196., ali raste iz dana u dan.
Nisam igrao nijedno izdanje, ali puno čitam o njima i nadam se da ću ih imati uskoro prilike igrati. Jeste igrali ovu igru? Koje izdanje? Igrači prvog izdanja, jel je drugo toliko jako poboljšano da zaslužuje tako visoke ocjene? Jesu li promjene nešto slično kao što je razlika između A Game of Thrones 1 i 2 (ispravljene mane, dodana proširenja i sl.)?
Igrao sam oba dva izdanja.... Točnije kupio sam upgrade kit s kojim sam svoje prvo izdanje pretvorio u drugo... Razlika konponenti u drugom izdanju su: bolji model nazgul-a - stari su bili jako nestabilni, ali to sam rjesio tako da sam zaljepio 50 lipa na podnozje figurice - sto joj je snizilo srediste mase, cime je postala stabilnija. I mapa drugog izdanja je nesto preglednija, točnije, malo su napuhana neka područja da lakse stane u njih više figurica i granice su podebljane radi preglednosti... Najvece poboljsanje na original je upotreba puno vecih karata -tarot (dixit) velicina... Originalne karte su bile puno premale s obzirom na kolicinu teksta na njima... Font je bio jako jako mali -iritantno mali... To je sto se tice vizualnog dijela...
Sto se tice izmjene previla: Ona su isto minimalna, Neke karte su izmjenjene i neke sposobnosti pratitelja druzine... S time se htio popraviti balans originalne igre i jos neki problemi... Najme, u originalnoj igri je shadow player imao sitnu prednost. To je ispravljeno u ekspanziji, no ona dodaje dodatnih 30-45 minuta igru uz minimalno produbljenje igre, sto nije sjelo nekim igracima... Igra je imala navodno jos problem u tome da su postojale dominantne strategije, koje su onda naravno, smanjile broj opcija u igiri..
No te sve "ispravke" su minimalne i sav gore navedene mane originala nisu ocite ni nakon 10-tak partija...
Ekspanzija prve edicije nije kompatibilna s drugom edicijom... I nije ukljucena u drugu ediciju, nego druga edicija ima svoju vlastitu ekspanziju, a uskoro bi trebala zaziviti i druga ekspanzija za drugu ediciju...
Savjetovao bi kupnju prve edicije samo ako je dobijes jako jeftino, jer je upgrade kit dosta skup (200kn minimalno), a i nece vise dugo biti dostupan pa ce mu cijena dodano skociti... A bez upgrade-a neces moci igrati trenutne i najavljene ekspanzije... Naravo ako ne planiras kupovati sve te ekspanzije, originalna igra je vec jako dobra igra, u kojoj po meni netreba nista ispravljati...
I jos malo o igri: - igra je tipicni ameritrash naslov. Ogromna pravila 20tak stranica u originalu (cak 40 u drugoj ediciji). Traje prilicno dugo (3-4 sata i to kad su oba igraca upoznata s pravilima). Bacas hrpu kockica - kocke cak i odlucuju sta u turnu mozes raditi i odredjene karte mogu znacajno promjeniti tijek igre -tako da mogu razumjeti da to neke ljude smeta. Ali s druge strane igra ima dosta strategije i sreca koja dolazi preko kocki i karata se usrednji i najcesce bolji igrac na kraju pobjedi... Tema je fenomenalno ukonponirana u igru i partije su stvarno dozivljaj... Partije su uvijek napete i do kraja neizvjesne... Definitivna preporuka za sve koji vole ovaj tip igara. I da, igra je najbolja u dva igraca...
Ako te jos nesto zanima, slobodno pitaj, ovo sam nabrzaka napisao u nedostatku vremena...
kupio igru ima godinu dana, ali, na žalost, nikako je odigrat :/
bile su jedna ili dvi test partije koje nisu niti došle do kraja i sat stoji i čeka da nađem žrtvu (osobu s kojom mi se da boravit nasamo 679 sati dok prođemo pravila i odigramo partiju )
također postoji i problem s prostorom, jer igra zahtijeva poprilično veliku ravnu površinu...
Gordan je napisao/la:kupio igru ima godinu dana, ali, na žalost, nikako je odigrat :/
bile su jedna ili dvi test partije koje nisu niti došle do kraja i sat stoji i čeka da nađem žrtvu (osobu s kojom mi se da boravit nasamo 679 sati dok prođemo pravila i odigramo partiju )
također postoji i problem s prostorom, jer igra zahtijeva poprilično veliku ravnu površinu...
Uvijek mozes odigrati preko net-a koju partiju na http://www.warofthering.eu/ ... Pa kad savladas igru i pravila, lakse ces naci zrtvu ...
Osim toga, pogledaj na BGG, postoji varijanta igre za pocetnike... koja je kraca i ima jednostavnija pravila (odnosno ne igras s punim setom pravila), pa kak se naviknes na ta pravila, uvedu se puna pravila puno lakse... Takav set jednostavnijih pravila je bio i u prvoj ediciji igre (nemogu se sjetiti dali je i u drugoj ediciji), ali je navodno bezveze, dok je set pravila s BGG-a navodno puno bolji....