Koju ste igru nedavno kupili?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2403 puta
 pohvaljen: 2606 puta
Kontakt:

Re: Koju ste igru nedavno kupili?

Post Postao/la Valsim »

Nuuq je napisao/la:Javi kakva je exp za Istanbul. Pls.

Live long and prosper.
No problemo, javim dojmove kad odigramo partiju. dvije ;) .

Nismo ni mi bili sigurni valja li ekspanzija ili ne jer smo naletili na svega jedan video vezan za recenziju igre na Youtubeu - Istanbul Expansion Mocha and Baksheesh : Game Review

Svejedno djelovalo nam je ovako na prvu dovoljno zanimljivo da riskiramo, kupimo i damo priliku.
Darkseid je napisao/la:Mene ovaj Deus zanima kakav je
Donesemo jednom prilikom u Cartu. Specifična je igra, ima mehaniku s aktivacijom odigranih karata koju nisam vidio dosad u niti jednoj igri.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Nuuq
Reactions:
Ima zahvala: 689 puta
 pohvaljen: 895 puta
Kontakt:

Post Postao/la Nuuq »

Ja ću napisati tekst o Elysium, ali da ovdje kažem da je zaista spektakularan. Malo treba da se naviknu ljudi na to kako igra teče, ali nakon trećeg kruga nam je bilo jasno da ćemo igrati još par puta istu noć.

Live long and prosper.
slika
Vatanen
Reactions:
Ima zahvala: 257 puta
 pohvaljen: 436 puta

Post Postao/la Vatanen »

Esenski špeceraj ilitiga "brdo k Muhamedu": Through the Ages: A New Story of Civilization i 7 Wonders: Duel.

Neprežaljena carica i majka Josipa II. s kojim je unijela nešto svjetla u naše panonske megle dopratila je ove civilizacijske igričice čisto da Igor ne pomisli da i dalje nismo u rezonanci.

Token švicarske banke na vrhu 7 Wondersa reprezentira Imperial 2030 (kao expu za bazni Imperial - i dalje najelegantniju igru in eXistenz ako se mene pita) kojeg mi se nije dalo vaditi nakon što sam ga uspio zapakirati u Imperialovu kutiju.

Concordia nije na fotki jer je to predljetna kupnja, iako i nju doživljavam kao svježu akviziciju.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vatanen za post (ukupno 3):
NuuqIgorMarijan
Boardgames are power fantasies.
Maciej Janik et al.
Igor
Reactions:
Ima zahvala: 196 puta
 pohvaljen: 402 puta
Kontakt:

Post Postao/la Igor »

Sinkroniciteti...opet,kupih danas MariJu....
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
Vatanen
Reactions:

Post Postao/la Vatanen »

Vidjeh :-) A falit će ti uvijek treći... znam da si dobar solo igrač, ali možeš li biti tri u jednom + shizofreni Friedrich (shizofreno shizofrena igra za solo play... čak se ni Enrico V. nije odvažio... but it all works, veli Sivel... Vidjet ćemo).
Maciej Janik et al.
Igor
Reactions:
Ima zahvala: 196 puta
 pohvaljen: 402 puta
Kontakt:

Post Postao/la Igor »

Vatanen je napisao/la:Vidjeh :-) A falit će ti uvijek treći... znam da si dobar solo igrač, ali možeš li biti tri u jednom + shizofreni Friedrich (shizofreno shizofrena igra za solo play... čak se ni Enrico V. nije odvažio... but it all works, veli Sivel... Vidjet ćemo).
Solo redovito izgubim..morati ću se osloniti na podneblje Vrapča gdje takvih energija ima u izobilju ili igrati stranu Friedricha odmah nakon posla...jednako je.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Igor za post:
Vatanen
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
stoka
Reactions:
Ima zahvala: 731 put
 pohvaljen: 545 puta
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

bome, jako lijepe akvizicije. gledao sam prije koji mjesec originalni imperial, pa se u dvojbi ipak odlučio za race for the galaxy, bude li opet u fokusu, mislim da ću rađe odabrati ovaj 2030...
Vatanen
Reactions:

Post Postao/la Vatanen »

Hehe, je i mene je razveselila... I nakon prvih igranja pun sam hvale za 7 Wonders i Through the Ages. Mariju ipak treba izučiti, a Imperial čeka specifičnu grupu.

7 Wonders je perfect 2 player game, mislim da bolje od toga ne može. Ostaje vidjeti hoće li se izigrati kao što je bio slučaj s originalnim 7 Wondersom, no za sada fenomenalno. Bojao sam se jedino fiddlynessa kod slaganja piramide (ustvari trokuta) od karata, ali ide to učas. Uz to, nisam očekivao da će ta središnja konstrukcija otvoriti i još jednu dimenziju igre (pored dolje navedenih) - uzeti bolju kartu i otvoriti time novu, potencijalno opasnau karta protivniku ili potrošiti turn na trashanje protivnikove karte. U sprezi s militaryjem taj segment fenomenalno zaživljava - agresivni igrač iako će vrlo teško doći do military pobjede može pritiskom prisiliti protivnika na uzimanje bezveznih karata. Karte su premale, ali da su veće te bi konstrukcije zauzimale puno previše prostora i igra bi postala space heavy kao recimo Among the Stars. Military je jednostavan, a genijalan, science victory gotovo nemoguć (iako njegovo prisustvo utječe na igru), ali science bonusi itekako značajni - dakle fantastična širina za tako kratku igru. Artwork pršti od ljepote na stolu - po meni je i bolji od originala.

A o Through the Agesu bi se epovi mogli sročiti, premda je novo izdanje prije svega vizualni face-lift, a potom fino tkanje na kartama, tj. unapređenje koje se tiče ponajprije iskusnih igrača. Svih se, međutim, tiče promjena taktičkog military koncepta... no sve je to vidljivo i na BGG-ju. Ono što nije (ili barem nije tako formulirano), a što su tri glavna razloga što sam je beznadno zavolio (a nije to bila ljubav na prvi pogled - stajala je na polici godinu dana netaknuta zbog smušenih pravila) jest: a) prekrasna apstrakcija povijesti u funkcionalnu simboliku i mehaniku u maniri Twilight Strugglea; b) epic civ builder feel (svojstven JEDINO ovoj igri, uz moguću iznimku Mega Civilizationa kojeg nisam igrao pa ne znam); c) bivanje najčišćim engine builder iskustvom na tržištu (ok, tu dozvoljavam da pretjerujem).
Kako to volim reći, TtA je (iz perspektive modernog gamera gledano) igra s tisuću mana (downtime, ukupno trajanje, izbor između multiplayer solitaire i in your face agresija, u ranijim verzijama ružnoća i game braking comboi, za neke, kojima srž kompjutorske igre nije jasna, i nedostatak mape itd.) i jednom vrlinom - NE POSTOJI druga igra koja posreduje takav Sid Meier osjećaj u svojoj epskosti, historičnosti i alternativnoj historičnosti. Ustvari blago onima koji nikada nisu igrali prvu i drugu Civilizaciju na kompjutoru pa se prvi put susreću s tim impulsom čiste genijalnosti i "filohistorije". Nova verzija ispravlja neke od ovih mana, prije svega ružnoću i game braking comboe (military je i dalje vrlo bitan - ne može ga se ignorirati, iako nije više tako poguban i podložan blitz uništenjima), ali dodaje jednu novu - kvaliteta karata neugodno podsjeća na Star Trek Fleet Captains i ostatak Wizkids opusa... Usprkos navedenom, to je za mene čista desetka (za posredovano iskustvo, ne za cjelovitost proizvoda, eleganciju, pa čak ni mehaniku - iako je sve to također na vrlo visokoj razini, samo u nekom pomalo staromodnom i Chvatil twist smislu).

Što se tiče Imperiala, BGG konsenzus je da je original bolji, makar se i na Imperial 2030 mogu primijeniti njegova pravila ako se želi. Dakle ključna razlika je mapa - o čemu još nemam osobnih impresija. Zajednica veli da je previše lufta u novom, previše neutralnih zemalja za komotnu okupaciju i taksiranje bez prijetnje drugih zemalja, dok je Europa uoči I. svjetskog mnogo više cutthroat... kako bilo, učinilo mi se vrlo zgodnim dodati još jednu mapu kao opciju igri koju vrlo često igramo. Kupnja Imperiala je svakako topla preporuka - uzmi u obzir da 2030 možeš dodati kao expu originalu u pola cijene, što povratno nije moguće.
Novi ti je 42 eura, tako da ne bih puno dvojio :-)
Nije da se samoreklamiram, ali natuknuo sam ponešto o originalnom Imperialu tutle na forumu :-D
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vatanen za post (ukupno 3):
Shichstokakockica
Maciej Janik et al.
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3732 puta
 pohvaljen: 3858 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

dakle tvoj zaključak je što se tiče TtA definitivno ići na novu verziju?
Imam staru verziju i igrao sam je kojih 20-tak puta (od toga samo 2 puta uživo na stolu) i odlična mi je. Sad me malo rastužilo što postoji bolja verzija, pa ne znam je li vrijedno mijenjati ovu moju ili ipak ne.
slika
stoka
Reactions:
Ima zahvala: 731 put
 pohvaljen: 545 puta
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

da, through the ages je i meni dosta dugo stajao na polici, da bi ga na kraju ipak proda...čak sam i pročita ta pravila, neke pasuse i više puta, al na kraju prve solo igre sam ima i dalje toliko ptanja, tako da sam je na kraju proda...dobija san je polovnu, al samo otvorenu, praktički ni karte nisu bile sve izvađene, nego samo one za prvi period...kad sam se zadnji put čua sa novim vlasnikom, ni on se nije još uvijek probija kroz konfuzno pisana pravila, tako da vjerojem da taj primjerak još uvijek čami negdje i čeka da netko otkrije svu njegovu ljepotu, jer čisto sumnjam da bi igra bila tako viosko pozicionirana i prepoznata diljem BGG zajednice da nema ono nešto...ja sam osobno odlučija, kako sam i sam igrao civilizaciju još na staroj plejki, krenuti prvo malo lakšim, zaobilaznim putem, pa se okušati u clash of cultures i nations, pa onda vidijeti isplati li se ponovno probati česko remek djelo...inače, slike nove edicije sam gleda i mogu reć da je primjetan veliki napredak u artworku...

a je vidi, ovaj imperial se može za 63 eura dobit original i mapa za novi...vjerujem da su onda izmjene pravila čisto kozmetičke i da se komponente starog uklapaju u novi...a naravno, igri me i privukao opis tvoj igre tu na forumu...nekako me taj veći izbor zemalja za kolonizaciju privuka više novom imperialu, nisam razmišlja da mu je to zapravo najveća mana, zbog "lufta", kako kažeš...nekako mi se čini malo prostora u starom, praktički su samo beneluks, skandinavija, pirineiji, malo afrike i balkan neutralni...inače, u originalu su mi zemlje nekako puno privlačnije, recimo austro ugarska i italija su mi svakako zabavnije od recimo indije i brazila, al to sam možda samo ja...

7 wonders me nikad nije nešto privlačija, al ako kažeš da ti je naj 2 player igra, valjda ne govoriš uzalud, a za cijenu od 22 eura i vjerujem dosta jednostavna pravila dalo bi se možda probat.
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”