Hehe, je i mene je razveselila... I nakon prvih igranja pun sam hvale za 7 Wonders i Through the Ages. Mariju ipak treba izučiti, a Imperial čeka specifičnu grupu.
7 Wonders je perfect 2 player game, mislim da bolje od toga ne može. Ostaje vidjeti hoće li se izigrati kao što je bio slučaj s originalnim 7 Wondersom, no za sada fenomenalno. Bojao sam se jedino fiddlynessa kod slaganja piramide (ustvari trokuta) od karata, ali ide to učas. Uz to, nisam očekivao da će ta središnja konstrukcija otvoriti i još jednu dimenziju igre (pored dolje navedenih) - uzeti bolju kartu i otvoriti time novu, potencijalno opasnau karta protivniku ili potrošiti turn na trashanje protivnikove karte. U sprezi s militaryjem taj segment fenomenalno zaživljava - agresivni igrač iako će vrlo teško doći do military pobjede može pritiskom prisiliti protivnika na uzimanje bezveznih karata. Karte su premale, ali da su veće te bi konstrukcije zauzimale puno previše prostora i igra bi postala space heavy kao recimo Among the Stars. Military je jednostavan, a genijalan, science victory gotovo nemoguć (iako njegovo prisustvo utječe na igru), ali science bonusi itekako značajni - dakle fantastična širina za tako kratku igru. Artwork pršti od ljepote na stolu - po meni je i bolji od originala.
A o Through the Agesu bi se epovi mogli sročiti, premda je novo izdanje prije svega vizualni face-lift, a potom fino tkanje na kartama, tj. unapređenje koje se tiče ponajprije iskusnih igrača. Svih se, međutim, tiče promjena taktičkog military koncepta... no sve je to vidljivo i na BGG-ju. Ono što nije (ili barem nije tako formulirano), a što su tri glavna razloga što sam je beznadno zavolio (a nije to bila ljubav na prvi pogled - stajala je na polici godinu dana netaknuta zbog smušenih pravila) jest: a) prekrasna apstrakcija povijesti u funkcionalnu simboliku i mehaniku u maniri Twilight Strugglea; b) epic civ builder feel (svojstven JEDINO ovoj igri, uz moguću iznimku Mega Civilizationa kojeg nisam igrao pa ne znam); c) bivanje najčišćim engine builder iskustvom na tržištu (ok, tu dozvoljavam da pretjerujem).
Kako to volim reći, TtA je (iz perspektive modernog gamera gledano) igra s tisuću mana (downtime, ukupno trajanje, izbor između multiplayer solitaire i in your face agresija, u ranijim verzijama ružnoća i game braking comboi, za neke, kojima srž kompjutorske igre nije jasna, i nedostatak mape itd.) i jednom vrlinom - NE POSTOJI druga igra koja posreduje takav Sid Meier osjećaj u svojoj epskosti, historičnosti i alternativnoj historičnosti. Ustvari blago onima koji nikada nisu igrali prvu i drugu Civilizaciju na kompjutoru pa se prvi put susreću s tim impulsom čiste genijalnosti i "filohistorije". Nova verzija ispravlja neke od ovih mana, prije svega ružnoću i game braking comboe (military je i dalje vrlo bitan - ne može ga se ignorirati, iako nije više tako poguban i podložan blitz uništenjima), ali dodaje jednu novu - kvaliteta karata neugodno podsjeća na Star Trek Fleet Captains i ostatak Wizkids opusa... Usprkos navedenom, to je za mene čista desetka (za posredovano iskustvo, ne za cjelovitost proizvoda, eleganciju, pa čak ni mehaniku - iako je sve to također na vrlo visokoj razini, samo u nekom pomalo staromodnom i Chvatil twist smislu).
Što se tiče Imperiala, BGG konsenzus je da je original bolji, makar se i na Imperial 2030 mogu primijeniti njegova pravila ako se želi. Dakle ključna razlika je mapa - o čemu još nemam osobnih impresija. Zajednica veli da je previše lufta u novom, previše neutralnih zemalja za komotnu okupaciju i taksiranje bez prijetnje drugih zemalja, dok je Europa uoči I. svjetskog mnogo više cutthroat... kako bilo, učinilo mi se vrlo zgodnim dodati još jednu mapu kao opciju igri koju vrlo često igramo. Kupnja Imperiala je svakako topla preporuka - uzmi u obzir da 2030 možeš dodati kao expu originalu u pola cijene, što povratno nije moguće.
Novi ti je 42 eura, tako da ne bih puno dvojio

Nije da se samoreklamiram, ali natuknuo sam ponešto o originalnom Imperialu tutle na forumu

Boardgames are power fantasies.
Maciej Janik et al.