Sto se tice baš ovog slucaja sa whatsapp možda i nije neka velika razlika u sigurnosti, iako ja nemam facebook acc i definitivno ne želim da se bilo koji moji podaci povlace po njemu bilo preko neke moje aplikacije ili aplikacije od nekog mog kontakta. Ali ono što me više smeta u ovom konkretnom primjeru je taj njihov stav, nije bitno što koristite ovu aplikaciju godinama, što realno ona postoji zbog vas, MI smo gazde i biti će po našem ili nikako. I zbog toga mi je jako drago da im se obilo o glavu i vidimo kroz razne reakcije da pokušavaju spasiti stvar.
Argument protiv prelaska sa whatsapp-a, tipa meni se i tako ništa ne mijenja mi nisu baš jasni. Da li se nešto mijenja na lošije ako se prijeđe na recimo signal? Taj argument je zapravo isto kao i onaj neda mi se. Iako definitivno shvačam lijenost

, ovdje mislim da je stvarno potrebno minimalno volje i energije da se nešto napravi.
Teško je ljude motivirati za stvari koje im trenutno ne donose ništa, ali kada se ljudima servira relativno jednostavan način da nešto poduzmu, nešto što je dugoročno pozitivno, nešto što ih u pravilu niti košta niti im nešto mijenja, onda mi nije jasam otpor sa jedinim argumenatom da će na par minuta morati izaći iz svoje udobne kolotečine i napraviti nekoliko dodatnih klikova na uređaju na kojem ionako provode sate.
Mislim da je @DarkDefender jako dobro odgovorio na pitanja problema sigurnosti privatnih podataka i potpuno se slažem sa svime što je napisao.
Nije tu stvar samo revolucija niti samo Hrvatske. Možda smo mi previše pasivni, ali recimo Francuzi nisu, a promjene u Francuskoj će se sigurno i kod nas osjetiti, pa pomognimo onda njima da oni pomognu nama.
Na predsjedničkim izborima u Americi 2016. g. sigurno je veliku ulogu u Trumpovoj pobjedi imalo korištenje Cambridge Analytica. Koristili su osobne podatke skupljene na facebooku da ciljano mijenjaju mišljenje ljudi ili ih motiviraju da glasaju. Ja osobno mislim da su takve stvari jako loše, a po mojem mišljenju slične stvari će se događati sve češće, i vjerojatno se već događaju puno više nego mislimo samo u manje javnim stvarima.
Drago mi je da ima ljudi koji brinu o tome i u političkim tijelima i običnih ljudi koji istražuju i motiviraju druge i ljudi kao što je Snowden koji je riskirao i izgubio puno toga, ali nekada dođu trenuci kada bi i svatko od nas trebao nešto poduzeti, koliko god se činilo da će imati mali utjecaj na ukupnu situaciju.