Pandemic: Legacy - bez spoilera molim
- Stips
- Reactions:
- Ima zahvala: 615 puta
- pohvaljen: 581 put
Re: Pandemic: Legacy - bez spoilera molim
bgg rank je mjera popularnosti.
I user i bgg rating (koji je 'normalizirani' user, kombiniran sa nekim brojem virtualnih ako se ne varam 5,5 ratinga).
U principu, ne postoji objektivna univerzalna mjera kvalitete igre
(a niti može postojati, iz istog razloga iz kojeg ne može postojati objektivna univerzalna mjera dobrog filma ili dobre knjige - nekad želiš gledati komediju a nekad triler, a neke komedije su smješne jednima a neke drugima. itd,)
Npr koji je bolji film, Kum ili Full Metal Jacket? Možeš ti napraviti neki statistički izračun da npr više ljudi svrstava Kuma kao boljeg, ali to tebi kao gledatelju ne znači baš puno, jer rangiranje ide individualno.
Ako Pandemic Legacy pretekne TS u rangu to može nekome značiti da je nivo koju igra mora dostići da bi bila smatrana _dobrom_ u padu, a nekom drugom to može značiti da dolazi novi standard _dobre_ igre.
Oba gledišta su podjednako (ne)istinita.
I user i bgg rating (koji je 'normalizirani' user, kombiniran sa nekim brojem virtualnih ako se ne varam 5,5 ratinga).
U principu, ne postoji objektivna univerzalna mjera kvalitete igre
(a niti može postojati, iz istog razloga iz kojeg ne može postojati objektivna univerzalna mjera dobrog filma ili dobre knjige - nekad želiš gledati komediju a nekad triler, a neke komedije su smješne jednima a neke drugima. itd,)
Npr koji je bolji film, Kum ili Full Metal Jacket? Možeš ti napraviti neki statistički izračun da npr više ljudi svrstava Kuma kao boljeg, ali to tebi kao gledatelju ne znači baš puno, jer rangiranje ide individualno.
Ako Pandemic Legacy pretekne TS u rangu to može nekome značiti da je nivo koju igra mora dostići da bi bila smatrana _dobrom_ u padu, a nekom drugom to može značiti da dolazi novi standard _dobre_ igre.
Oba gledišta su podjednako (ne)istinita.
- stoka
- Reactions:
- Ima zahvala: 731 put
- pohvaljen: 545 puta
- Kontakt:
Oko usporedbe kuma sa FMJ necu offtopicarit,al cu morat popit jedan gorki pelin nataste da se smirim☺.
A sta se svega ostalog tice moram se sloziti,iako je po meni prava vrijednost bezvremenska,bia to Kum, TS ili rat i mir.
A sta se svega ostalog tice moram se sloziti,iako je po meni prava vrijednost bezvremenska,bia to Kum, TS ili rat i mir.
- Stips
- Reactions:
- Ima zahvala: 615 puta
- pohvaljen: 581 put
Eto vidiš.
Ok, uzmi neki drugi Kubrickov film pa usporedi sa Kumom (2001, dr Strangelove, Paths of Glory, Shining, Eyes Wide Shut, evo ovak na prvu, ima ih on više)
Pa uzmi Ridley Scotta, Camerona i td.
Ili, evo dobre usporedbe:
Coppolin (Kum!) 'Apocalypse Now' vs Kubrickov 'Full Metal Jacket' vs Stoneov 'Platoon'
ili još naglašenije:
Ridley Scottov 'Alien' vs Cameronov 'Aliens'
Ili 'Godfather II' vs 'Scarface' (s Al Pacinom)
A nismo došli do Hitchcocka, Eisensteina, Wellesa i te ekipe...
Gle prava vrijednost je bezvremenska (što je smisao posve krivo interpretirane: 'o ukusima se ne raspravlja' - ne raspravlja se jer se zna što je dobar ukus), tu se slažem.
No, da se vrijednost _odražava_ u top listama, to nikako ne stoji.
Bez obzira tko imao kakav ukus, Mozart je bolji od nekog rokera a taj je bolji od nekog cajkaša. Zato jer je, nema rasprave. No ako gledaš po top listama, bili bi u inverziji. Hint: popularnost = najniži zajednički nazivnik).
Klasici su klasici jer su postojani u vremenu. Hitovi sada jesu sutra nisu - neki će postati klasici, većina su prolazna moda. tako je i u igrama i u svemu.
Da je Pandemic Legacy (ili King of Tokyo) bolji od Twilight Struggla (ili Tigris&Euphratesa)? PAH!
Vidjet ćemo kako će koji naslova stajati 2020, kad se malo ispuše marketing..
Ok, uzmi neki drugi Kubrickov film pa usporedi sa Kumom (2001, dr Strangelove, Paths of Glory, Shining, Eyes Wide Shut, evo ovak na prvu, ima ih on više)

Pa uzmi Ridley Scotta, Camerona i td.
Ili, evo dobre usporedbe:
Coppolin (Kum!) 'Apocalypse Now' vs Kubrickov 'Full Metal Jacket' vs Stoneov 'Platoon'
ili još naglašenije:
Ridley Scottov 'Alien' vs Cameronov 'Aliens'
Ili 'Godfather II' vs 'Scarface' (s Al Pacinom)
A nismo došli do Hitchcocka, Eisensteina, Wellesa i te ekipe...
Gle prava vrijednost je bezvremenska (što je smisao posve krivo interpretirane: 'o ukusima se ne raspravlja' - ne raspravlja se jer se zna što je dobar ukus), tu se slažem.
No, da se vrijednost _odražava_ u top listama, to nikako ne stoji.
Bez obzira tko imao kakav ukus, Mozart je bolji od nekog rokera a taj je bolji od nekog cajkaša. Zato jer je, nema rasprave. No ako gledaš po top listama, bili bi u inverziji. Hint: popularnost = najniži zajednički nazivnik).
Klasici su klasici jer su postojani u vremenu. Hitovi sada jesu sutra nisu - neki će postati klasici, većina su prolazna moda. tako je i u igrama i u svemu.
Da je Pandemic Legacy (ili King of Tokyo) bolji od Twilight Struggla (ili Tigris&Euphratesa)? PAH!
Vidjet ćemo kako će koji naslova stajati 2020, kad se malo ispuše marketing..
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 84 puta
- pohvaljen: 49 puta
Igor je napisao/la:...vidim bježalo se sa časova matematike;na Balkanu sve po starom

Što se tiče usporedba sa filmovima, meni je to uvelike odvojena kategorija, jednostavno jer mi je kategorija s obzirom na uloženo vrijeme, lakoću dobavljanja sadržaja, lakoću same akcije, cijenu i opću proširenost i sl. skroz drukčija. Iz tog razloga ocjene filmova donekle prolaze kroz više različitih ljudi i veću populaciju. Ranking unutar bgg zajednice sadrži veću iskrivljenost, ali da se razumijemo, oba su iskrivljena (što je po meni dobro) i neki univerzalan zakon ne postoji kao što je Stipsonov spomenuo. Međutim što se tiče testa vremena, slažem se. Na jedan klasik i remek djelo koje bi promatrao i sjećao se dubine igre i njene sposobnosti da uvuče dušu igrača u određenu ulogu ili razdoblje bi svakako gledao drukčije od igre koja mi je bila zabavna. Na kraju krajeva, rank ne treba shvaćati previše ozbiljno radilo se o TS, P:L, Maria, Dixitu ili nekoj drugoj igri. To je jednostavno jedan koristan alat.
- sadistiko
- Reactions:
- Ima zahvala: 3732 puta
- pohvaljen: 3858 puta
- Kontakt:
Ja BGG rankove gledam ovako:
1-500 - odlično
501-1000 vrlo dobro
1001-3000 igrivo
3000- mislim da nisam ni probao ništa iza tog broja osim par klasika koje ionako ne volim
1-500 - odlično
501-1000 vrlo dobro
1001-3000 igrivo
3000- mislim da nisam ni probao ništa iza tog broja osim par klasika koje ionako ne volim

- stoka
- Reactions:
- Ima zahvala: 731 put
- pohvaljen: 545 puta
- Kontakt:
A opet nikad ne mozes znati u kojoj se kategoriji nalazi dragulj koji je stvoren samo za tebe.ja sad narucujem igru partizan koja je iza 5000-og mista,al nije nemoguce da me igra odusevi puno vise od nekih koje su u top 100,bas iz razloga sta mi je ratovanje po domacim sumama i gorama puno zanimljivije i tematski blize od ciscenja nekakvih crvenih i zutih bolesti...sadistiko je napisao/la:Ja BGG rankove gledam ovako:
1-500 - odlično
501-1000 vrlo dobro
1001-3000 igrivo
- Igor
- Reactions:
- Ima zahvala: 196 puta
- pohvaljen: 402 puta
- Kontakt:
..jer znaš da istina je po šumama i gorama 

17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
- sadistiko
- Reactions:
- Kontakt:
Ma mislim da ratne igre ionako ne spadaju među kategoriju "običnih" igara. Jer kako možeš uopće usporediti jednu igru od nekih 20-tak karata (npr mamma mia i slične) s jednom mrcinom s preko 1000 komada jedinica i sl.?stoka je napisao/la:A opet nikad ne mozes znati u kojoj se kategoriji nalazi dragulj koji je stvoren samo za tebe.ja sad narucujem igru partizan koja je iza 5000-og mista,al nije nemoguce da me igra odusevi puno vise od nekih koje su u top 100,bas iz razloga sta mi je ratovanje po domacim sumama i gorama puno zanimljivije i tematski blize od ciscenja nekakvih crvenih i zutih bolesti...sadistiko je napisao/la:Ja BGG rankove gledam ovako:
1-500 - odlično
501-1000 vrlo dobro
1001-3000 igrivo
- Igor
- Reactions:
- Ima zahvala: 196 puta
- pohvaljen: 402 puta
- Kontakt:
Od Pandemica preko TS,filmova,Partizana i Pacifika,mother of all off topic threads...Pandemic goes to Pacific
Dosta wargejmova,kako je stoka dobro primjetio,na tisuću i nekom su mjestu,i dalje to ništa ne govori o kvaliteti.Problem je što se dalje dijele na izdanja koja dolaze sa nekim magazinom,a radi se o potpunoj igri;velika mapa,800 countera i rulbuk sa 40-tak stranica.Čak sam tu pronašao jedan gem a on je na 999 mjestu liste BGG-a.
A bezvremeni klasici,The Third Reich,Flat Top ili Cezar siege of Alesia iz 1976 (Avalon Hill) i nakon svih godina su među 150 igara pri vrhu...
P.S.
Iako tu treba biti oprezan - broj countera ne jamči kompleknost,jedan Ofensive a Outerance sa 1900 i kusur countera daleko je jednostavniji nego EotS sa nekih 360 countera...
Dosta wargejmova,kako je stoka dobro primjetio,na tisuću i nekom su mjestu,i dalje to ništa ne govori o kvaliteti.Problem je što se dalje dijele na izdanja koja dolaze sa nekim magazinom,a radi se o potpunoj igri;velika mapa,800 countera i rulbuk sa 40-tak stranica.Čak sam tu pronašao jedan gem a on je na 999 mjestu liste BGG-a.
A bezvremeni klasici,The Third Reich,Flat Top ili Cezar siege of Alesia iz 1976 (Avalon Hill) i nakon svih godina su među 150 igara pri vrhu...
P.S.
Iako tu treba biti oprezan - broj countera ne jamči kompleknost,jedan Ofensive a Outerance sa 1900 i kusur countera daleko je jednostavniji nego EotS sa nekih 360 countera...
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
- sadistiko
- Reactions:
- Kontakt:
Ma ja sam to rekao samo onako, od oka. Pošto nisam u tom svijetu i nekako me to čak ni ne zanima pretjerano (rekao bih na sreću
) ne znam sve detalje i kako stvari stoje na tom polju. Eventualno kad pročitam neki od vaših reviewa.