Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
jvda83
Reactions:
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 17 puta

Re: Što ste zadnje igrali?

Post Postao/la jvda83 »

Odigrali neki dan Russian Railroads. Jednostavna pravila, ali dosta je "dublja" nego sto sam mislio u početku. Puno bodovanja i puno bodova se skupi do kraja igra, tipa 300+ je prosjek (od 100 otisnutih na ploči). Super koncipiran rulebook.
Broloski
Reactions:
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 197 puta
Kontakt:

Post Postao/la Broloski »

Jučer se odigrala partija interesantnog wargejma Maria te dvije partije Nationsa.
Obje veoma dobre igre na potpuno drugačije načine

Sent from my iPod touch using Tapatalk
stoka
Reactions:
Ima zahvala: 731 put
 pohvaljen: 545 puta
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

možda kršim forumski bonton, ali morat ću opet reciklirat temu satru mjesecima...doduše, ako je ijedna tema vrijedna recikliranja, vjerujem da je to ova...

uglavnom, jučer sam napokon probao a game of thrones boardgame...dečke sam upoznao sasvim slučajno, preko interneta, nisu baš sad neki iskusni boardgameri, ali vidim da ovu igraju na gotovo tjednoj bazi, te im naravno uvijek fali igrača...
tako je i ovaj put naravno bilo problema oko prostora, otkazivanja ovog, onog, ali na kraju nas se ipak našlo troje, i mogli smo početi...prvo sam osjetio blaženstvo dolaska na gotovo, sve je bilo posloženo, a pravila...rulebook po prvi puta nisam ni vidio, te sam umjesto višednevnog iščitavanja slušao 15-minutne upute i odmah uronio u igru...kakav osjećaj!

sama igra je solidna, čak razmišljam o kupovini...sumnjam da će mi postati favorit, ali ima svojih prednosti, izgleda kao jedan dosta složeniji rizik, očekivao sam čak dosta složenija pravila, barem po pričama sa foruma i BGG i rulebooku od nekih valjda 40 stranica...jedina velika zamjerka ide na komponente, karte su ok, al figure, ne znam šta da kažem, vjerojatno najlošije riješenje šta sam dosad vidija...

nažalost, u samoj igri nisam ima previše sriće, prvo sam kao baratheon bio neposredni susjed lannistera, koji je i vlasnik same igre, te sam vrlo brzo sveden na "ostatke ostataka", a isti je igrač ubrzo i uzeo pobjedu, tako da smo odigrali još jednu partiju, koja je bila puno ozbiljnija...

tu sam ja igrao kao lannister, i to je izgledalo mnogo bolje, u početku sam se stvarno proširio i bio daleko najbolji, ali je naravno iskusniji igrač brzo nahuškao ovog drugog na mene, te sam početničkom taktičkom greškom (izgubio četiri jedinice u povlačenju prilikom osvajanja šestog dvorca) izgubio ozbiljne šanse za pobjedu, pogotovo nakon gubitka prijestolja koje se desilo odmah na početku idućeg kruga...na kraju je ponovno isti igrač pobijedio sa 5 dvoraca, preostala dvojica smo imali po 4...

uglavnom, nekih 7-8 sati zabave, dvije partije, i još bitnije naučena pravila, tako da mislim da će mi u slučaju kupnje vlastite igre biti dovoljno preletiti hrvatsko izdanje pravila za potpuno usvajanje i daljnje prosljeđivanje znanja. :-)
Ovi su korisnici zahvalili autoru stoka za post (ukupno 7):
sadistikoShichIgorVatanenkockicahrky000juri006
Vatanen
Reactions:
Ima zahvala: 257 puta
 pohvaljen: 436 puta

Post Postao/la Vatanen »

Evo u interesu oživljavanja teme pridodat ću mali update oko 7 Wonders Duela kojeg sam inicijalno nahvalio u "Što ste nedavno kupili". Bit će to malo više struja svijesti iz koje je vidljivo koji se misaoni procesi odvijaju u igrača pri prelasku iz početničkog u medium stanje uma.

Nakon 15-ak partija igra se i dalje drži, ne dolazi do "izigravanja". Zanimljivo je da smo u posljednjih nekoliko partija počeli mnogo češće završavati igru science ili military pobjedom. A počeli smo je i mnogo bolje osjećati - primjerice, kada igrač u prvoj eri iz pohlepe za resursima ili izravnim bodovima s plavih zgrada ili izgradnjom čuda dozvoli protivniku uzimanje četiri različita science simbola, a k tome je svjestan da protivnik može doći i do joker simbola prava (ne jer je taj token odabran za igru / science display, već zato što može sagraditi čudo koje mu omogućava, doduše random ali s velikom mogućnošću uspjeha, izbor iz tokena koji u igru nisu ušli) može se polako pozdraviti s partijom, bez obzira koliko je bodova pritom skupio. Naime, manevarski prostor u središnjoj konstrukciji s koje se karte uzimaju postoji, ali je vrlo sužen, pe je potrebno više no puno sreće da se na potezu za protivnika ne pripremi (otvori) potrebna science ili military karta. Kod naprednijih igrača može tako već u prethodnom redu konstrukcije postati jasno da je partija završena, iako se do karata u pitanju još nije stiglo - riječ je o jednom pozitivnom "šahovskom" osjećaju "pogleda unaprijed". Fantastično je postojanje čuda koje omogućuju dva uzastopna poteza jer ona pridonose strateškoj širini i služe upravo za izbjegavanje ovakvih situacija (nešto manje za komboe uzimanja karata s mnogo bodova, ali mogući su i podivljali komboi s 3-4 uzastopna poteza, pogotovo slasni ako neka od čuda koja se pritom razviju daju i potrebne resurse za daljnju gradnju - ne trebam ni napominjati da takve izvodi Kristina, nikako ja) ali njihovo "čuvanje za kraj" također je moguće "izbiti" ako protivnik požuri pa sagradi sva 4 svoja čuda i tako onemogući izgradnju tog posljednjeg kojeg smo čuvali za obranu od science/military poraza. Dakle igra je jako lijepo "interlocked" i u tom smislu vrlo elegantna.

Science victory uglavnom je vrlo težak bez prisustva joker tokena (pravo), a military victory postaje vrlo realan uz prisustvo tokena koji na svaku military kartu dodaje jedan štit. Manevriranje koje se odvija na središnjoj konstrukciji prilikom uzimanja karata, tj. moguća prisila već dobro razvijenog igrača (na putu pobjede) na velike ustupke kako bi izbjegao mine, izvrsno je napravljeno. Kristina je tako pobjedila u partiji u kojoj praktički nije imala niti jednu kartu baznih resursa, ali me stjerala u škripac fantastično koristeći science tokene (onaj za jeftinu izgradnju čuda koja su joj pak davala potrebne resurse po izgradnji) i žute zgrade za gomilanje novca kojim je resurse plaćala. Sposobnosti čuda poput uništavanja smeđih i sivih karata također visoko doprinose interakciji (također prisutnoj u manevriranju na središnjoj konstrukciji).

Naši su bodovi uglavnom u rasponu od visokih 50 do niskih 70 i gotovo svaka partija do sada koja je došla do kraja bila je bodovno "uska" - najveća zabilježena razlika je 13.

Čini mi se da su izvanredno posložene vrijednosti karata i čuda u igri - najskuplje/najbolje karte (palača 7, vrlo efikasna gilda) ili čuda (Piramide koje daju samo bodove 9, pa je sfinga sa 6 i ponovnim potezom možda i bolji izbor) daju dakle 1/7 ili 1/9 bodova koje igrač skupi do kraja (računam na 63 kao srednju vrijednost završnih bodova - tako je obično u našim partijama), s time da prosječno ispred sebe stavi 20ak kartica, a ostale odigra za čuda ili novce. Razvoj dakle mora biti balansiran, ali ne na onaj "radim sve" način gorih eura, već direktno ovisno o tome koliko vas protivnik u pojedinom segmentu stišće. Naravno da je najsigurniji euro osjećaj u prvom i donekle drugom razdoblju uspostaviti osnovnu ekonomiju baznih resursa i dobro se potkožiti za navjrednije karte u trećem ageu (s time da ulančavanje zgrada također poručuje kako se za najvrednije karte treba spremati i ranije na druge načine), ali ukoliko se previše polaže na to propušta se niz drugih prilika + ostavlja se protivniku otvoren prolaz do science ili military pobjede. Naravno, ako protivnik ne jaše po znanosti, možete je i vi komotno zapostaviti.
Rekao bih da se science victory priprema u prvom razdoblju, military ozbiljnije tek od drugog, sa završnim udarcem u trećem, a pobjeda na bodove (uravnoteženi razvoj) najsličnija je starom 7 Wondersu i postiže se ponajviše plavim zgradama i gildama (koje su možda i najbedastije/najdosadnije karte Duela - kao što sam već naveo, činjenica da daju bodove za broj karata u najrazvijenijem gradu čini od njih postojano, a ne relativno odlične karte koje će svatko htjeti uzeti, bez obzira na tip vlastitog grada. Napominjem kako je ovo Kristinina opaska s kojom se moram složiti).

Mome senzibilitetu možda bi odgovaralo da igra traje zericu duže - recimo ne 20-30, nego 45 minuta, tj. da omjer setupa i igranja bude nešto više na strani igranja - pojedini age traje relativno kratko, a onda slijedi slaganje nove konstrukcije. Da se razumijemo, nije riječ o uistinu dugim setupima, više o tome omjeru... No nije riječ o ozbiljnoj zamjerki jer se 3 partije daju odraditi u sat i nešto malo minuta.
Čini mi se i kako će se za ovu igru dosta teško pojaviti ekspanzija... ali nije nemoguće. Čini mi se, naime, da je baš "našpičena", "tjunirana do ruba".... no vjerojatno se varam.
Interaktivnost, povezanost svih segmenata u vrlo "relativnu" skalu (koja se navlači čas na ovu, čas na onu stranu) i 3 realna puta do pobjede najveće su vrijednosti ove igre.

Dakle i naon 15ak partija ostajem uglavnom pri početnim dojmovima - procjena je bila ishitrena, ali utemeljena :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vatanen za post (ukupno 7):
kockicablacxShichstokasadistikoburazjuri006
Boardgames are power fantasies.
Maciej Janik et al.
stoka
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

odigrao jučer zooloretto kupljen prije koji tjedan od buraza na štandu...ni manje ni više nego sedam puta, haha...neočekivano dobra igra za to što jest...uzeo sam čisto da razveselim curu radi prikaza životinja, majmuna, slonića, deva i sličnih stvorenja, i radi šeme "gradi sam svoj zoo"...na kraju mi se i mehanika svidjela, ima dosta logičkog razmišljanja, iako tema nije dovoljno izražena...onako, par puta sam se uvatija da razmišljam 20-30 sekundi oću li klokana stavit u drugi il treći vagon za dopremu životinja, pa se mislim koji mi je...baš me zanima koliko je logički zahtjevnija u više igrača, kad više vrsta životinja ulazi u igru i kad više vagona bude na raspolaganju, samim tim i više opcija i prostora za razmišljanje...uglavnom, za to što je i za tu cijenu (biće 26, 27 eura nova) stvarno ok igra...
mado
Reactions:
Ima zahvala: 1191 put
 pohvaljen: 1200 puta
Kontakt:

Post Postao/la mado »

Zadnje sam igrao s nongamerima 2 lagane igre prije 10tak dana. Prvo Cards against humanity po prvi put u životu. Upravo grozna igra :thumbs_down Prostačenje radi prostačenja i to bi kao trebalo biti zabavno. Nije broken, pa joj nisam mogao dati jedinicu na BGG-u. Svi smo bili trijezni. Možda bi s 2-3 promila u krvi svi krepavali od smijeha. szbunjen
Druga igra je bila coop Hanabi. To je nongamarima bio prvi coop u životu. Većini se svidio. Iznenadio ih je cilj i način igre, jedino tom jednom igraču je bilo dosadno. Opisao je igru kao najobičniji memo. Ne slažem se s njim u potpunosti, ali ne kužim ni veliki hype koji je pratio dugo ovu igru, a sad više nitko ne priča o njoj. Simpatična je to igra, ima izazova, ali ne vidim u njoj veliku zabavu niti veliku reigrivost. Nakon 15-20x mislim da mi se više neće dati opet davati hintove i pamtiti boje/brojeve.
Nadam se nekoj hevi igri ovaj vikend, pa da ne zaboravim zašto volim ovaj hobi :?
Ovi su korisnici zahvalili autoru mado za post:
juri006
stoka
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

bio je baš članak u jutarnjem o cards against humanity, u stilu da je to nova generacija uber zabavnih party igara...šteta papira...i za igru i za eph medije.
Ovi su korisnici zahvalili autoru stoka za post:
juri006
Antomon
Reactions:
Ima zahvala: 1239 puta
 pohvaljen: 933 puta
Kontakt:

Post Postao/la Antomon »

Ja sam jedino igrao online clona, meni je bilo smješnih trenutaka, uvelike ovisi kakav humor volite, meni Cards againts humanity spadaju u kategoriju toilet humora/fart viceva, uglavnom ne volim takav humor, ali on zna imati svijetlih trenutaka.
kockica
Reactions:
Ima zahvala: 2069 puta
 pohvaljen: 1353 puta
Kontakt:

Post Postao/la kockica »

stoka je napisao/la:bio je baš članak u jutarnjem o cards against humanity, u stilu da je to nova generacija uber zabavnih party igara...šteta papira...i za igru i za eph medije.
To ima veze sa onima koji su prodavali govno bika?
kockica
Reactions:
Ima zahvala: 2069 puta
 pohvaljen: 1353 puta
Kontakt:

Post Postao/la kockica »

Vatanen je napisao/la:Evo u interesu oživljavanja teme pridodat ću mali update oko 7 Wonders Duela
....
riječ je o jednom pozitivnom "šahovskom" osjećaju "pogleda unaprijed".
....
Fantastično je postojanje čuda koje omogućuju dva uzastopna poteza jer ona pridonose strateškoj širini i služe upravo za izbjegavanje ovakvih situacija (nešto manje za komboe uzimanja karata s mnogo bodova, ali mogući su i podivljali komboi s 3-4 uzastopna poteza, pogotovo slasni ako neka od čuda koja se pritom razviju daju i potrebne resurse za daljnju gradnju
....
ali njihovo "čuvanje za kraj" također je moguće "izbiti" ako protivnik požuri pa sagradi sva 4 svoja čuda i tako onemogući izgradnju tog posljednjeg kojeg smo čuvali za obranu od science/military poraza.
...
Science victory uglavnom je vrlo težak bez prisustva joker tokena (pravo), a military victory postaje vrlo realan uz prisustvo tokena koji na svaku military kartu dodaje jedan štit.
...
Naši su bodovi uglavnom u rasponu od visokih 50 do niskih 70 i gotovo svaka partija do sada koja je došla do kraja bila je bodovno "uska" - najveća zabilježena razlika je 13.
...
Razvoj dakle mora biti balansiran, ali ne na onaj "radim sve" način gorih eura, već direktno ovisno o tome koliko vas protivnik u pojedinom segmentu stišće.
...
Rekao bih da se science victory priprema u prvom razdoblju, military ozbiljnije tek od drugog, sa završnim udarcem u trećem, a pobjeda na bodove (uravnoteženi razvoj) najsličnija je starom 7 Wondersu i postiže se ponajviše plavim zgradama i gildama
...
Mome senzibilitetu možda bi odgovaralo da igra traje zericu duže - recimo ne 20-30, nego 45 minuta, tj. da omjer setupa i igranja bude nešto više na strani igranja
Igrali i mi 7 wonders Duel i potvrđujem ove izdvojene opaske, baš nam se svidjelo. :thumbs S opaskom da nikad nisam igrao 7 Wonders pa ih ne mogu ni uspoređivati. Možda da igra traje malkice duže, jer nam fali onaj osjećaj epske igre, ali također nije loše ako nemaš toliko vremena a setup i sama igra su realno brze.

No ne slažem se s opaskom o gildama da su beskorisne. Je da su dosta jake karte i uzak bodovni raspon na kraju igre je ponajviše zahvaljujući gildama, ali isto mogu poslužiti taktiziranju.

Uglavnom smo žena i ja završavali na običnu pobjedu ali eto, desilo nam se jednom da smo išli na sve ili ništa, pa ja krenuo na znanost, a žena na vojnu dominaciju - na početku trećeg razdoblja i njoj i meni fali svega jedna kartica za pobjedu. Žena igra, otvorena joj je vojna kartica, ali nema čime platiti pa je mora odbaciti, i taman mi otvori potrebnu zelenu karticu za pobjedu. Naravno, vrlo vjerojatno se ovo nikad neće ponoviti jer smo isprobavali igru i ne bismo si dozvolili da ovako visi partija, ali bilo je baš fora.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
juri006
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”