TedTalk o igrama na ploči

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Schism
Reactions:
Ima zahvala: 11 puta
 pohvaljen: 26 puta
Kontakt:

Re: TedTalk o igrama na ploči

Post Postao/la Schism »

Iako se slazem s dijelovima toga kaj si napisal, meni to zvuci kao gotovo paranoidni strah od tehnologije :D Slazem se da tehnologija moze dovesti do ovisnosti, da ne moze 100% zamjeniti stvarnu socijalizaciju, i da je vecina tehnoloskih servisa koji nam se danas nude napravljena radi profita. S druge strane, isto tako mislim je cinjenica da nam tehnologija omogucava puno stvari koje inace ne bi bile moguce. Na primjer, razmjena i dostupnost informacija koju nam omogucava internet, te sve posljedice toga toliko su unaprijedile svijet, omogucile citav niz promjena, cesto pozitivnih. Wall street movement npr, ili WikiLeaks nebi se uopce dogodili da nije bilo interneta. Takvih primjera ima kolko god oces. Takodjer ima i negativnih.

I zato ne mozemo pricati o tehnologijama kao zlu smisljenom od strane vldajucih kasta da bi kontrolirale male ljude. Fermi kad je otkril nuklearnu fisiju nije to napravil da bi omogucil izradu nuklearne bombe. Isto tako Internet nije smisljen da bi se lakse kontrolirale mase i da bi se koristil za lakse ostvarivanje profita. To su samo sredstva. Ono sto cemo mi napraviti od njih ovisi iskljucivo o nama, i o tome sto zelimo napraviti. Iz tog razloga tvrditi da su tehnologije dobro ili zlo nema smisla. Samo posljedice koristenja tehnologija mogu se dovesti u kontekst dobrog ili loseg.

Sve ovo dolazi od nekog ko sjedi po najmanje 10 sati dnevno pred racunalom. Nekog ko je odredjeni dio zivota provel igrajuci online igre dnevno po 15 i vise sati ali isto tako neko ko danas uopce nema Facebook profil (lazem, imam, ali ga uopce ne koristim, i poprilicno mi je odbojan :D). I isto tako nekog ko je nasel grupu ljudi koji vole igrati board gameove na nasem brdovitom Balkanu, koristenjem te iste tehnologije.

Poanta je da sam imal priliku iskusiti i prednosti i mane koristenja interneta, i ono kaj mogu sa sigurnoscu reci, ne, digitalizacija i internet nisu zlo, nego su tocno to sto cemo mi napraviti od njega. I zbog toga vjerujem da se ne treba bojati tehnologija, vec ih samo nauciti pametno koristiti.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2452 puta
Kontakt:

Re: TedTalk o igrama na ploči

Post Postao/la grof »

Schism je napisao/la:Iako se slazem s dijelovima toga kaj si napisal, meni to zvuci kao gotovo paranoidni strah od tehnologije :D Slazem se da tehnologija moze dovesti do ovisnosti, da ne moze 100% zamjeniti stvarnu socijalizaciju, i da je vecina tehnoloskih servisa koji nam se danas nude napravljena radi profita. S druge strane, isto tako mislim je cinjenica da nam tehnologija omogucava puno stvari koje inace ne bi bile moguce. Na primjer, razmjena i dostupnost informacija koju nam omogucava internet, te sve posljedice toga toliko su unaprijedile svijet, omogucile citav niz promjena, cesto pozitivnih. Wall street movement npr, ili WikiLeaks nebi se uopce dogodili da nije bilo interneta. Takvih primjera ima kolko god oces. Takodjer ima i negativnih.

Ma ,ne. :D Nemoj uzeti ovo moje promišljanje kao ekstremizam, Nisam pobornik nikakvih teorija zavjere Ickea i sličnog! Nasuprot!
Ovo gore što si napisao definitivno stoji i tehnologija je izvanredna kao medij za prijenos informacije. Svih informacija i tu skidam kapu i wikipediji i googleu i općenito računalima. Također se to isto odnosi na pomoć u vidu aplikacija, alata i ostaloga koji naš profesionalni posao olakšavaju.

No, isto tako kako se slažem sa gornjom tezom, tako se ne slažem kako je digitalizacija dobrohotna prema socijalizaciji. Zapravo, tu tvrdim upravo suprotno. Pretjerani i nepotrebni rad na računalu (nepotrebni: igranje on-line igara, facebook, tweeter trabuljanja i sl) desocijalizirati će nas od našeg pravog društva, obitelji, zeznuti će nam djecu i sl.

Dakle DA za informatizaciju putem računala, NE za socijalizaciju putem računala.

Društvene igre nisu stvar informatizacije nego socijalizacije. Današnji čovjek se nažalost prelako navuče na kvazi druženje putem interneta, pa zato svi vise po facebooku.

Naravno da se i ovaj portal i forum mogu uzeti u kontekst krive socijalizacije, ali ipak on služi 90% za informiranje javnosti kako da se kvalitetno (bez tog istog interneta) ssocijaliziraju. Eto, to je i srž mojeg razmišljanja i smisla postajanja ovog digitalnog i analognog mjesta.

Misija je da se ljudima pokaže koliko je igranje modernih društvenih igara bitno za odvikavanje od primjerice facebooka i sličnoga, a da bi to uspjeli moramo i sami biti dijelom uronjeni u taj isti internet :)
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”