Proizvodnja igara: gdje, kako i zašto
- joezg
- Reactions:
- Ima zahvala: 24 puta
- pohvaljen: 201 put
- Kontakt:
Proizvodnja igara: gdje, kako i zašto
mado: Počelo je kao komentar na Victory Point Games http://igranje.hr/forum/viewtopic.php?f ... 9442#p9442
, ali mislim da je tema zanimljiva i da bi mogla biti zanimljiva rasprava svima. Dakle znate li gdje se i kako voljene igre fizički izrađuju, printaju, lijepe, pakiraju i sve ostalo? Raspišite se.
Svaka čast inicijativi Victory Point Gamesa za popularizaciju društvenih igara kroz visokokvalitetne uratke male tiraže, ali nije posve istina da velika većina (velikih) izdavača proizvodi svoje igre u Kini nauštrb kvaliteti.
Ne znam brojeve, ali moje nagađanje je izvučeno iz dosta raznih članaka s interneta i tiskanih magazina o ovoj temi.
U svakom slučaju Njemačka firma Ludo Fact je na glasu po izuzetno kvalitetnoj izvedbi i njihove tvornice u Europi radi prilično puno. U doba prije Essena mjesecima rade u tri smjene. Vjerujem da većina Europskih izdavača (pa makar samo malo preko 50%) naručuje od Ludo Facta (nakon propadanja jedne ili dvije tiskare u zadnjih 10tak godina, mislim da su oni ostali jedini (veliki) igrač). Uzevši u obzir male tiraže i cijenu prijevoza, ne vjerujem da su Kinezi toliko jeftiniji.
Isto tako postoje i neke Američke tvrtke, koje su, doduše, dosta male.
Ovo nije tržiste velikih tiraža i masovne proizvodnje pa smatram da je i to naznaka da Kinezi ne drže znatan dio tržišta.
Baš sam malo pogledao na BGG-u:
Njemačka
Princes of Florence (Alea/Rio Grande Games)
Thunderstone (AEG)
7 Wonders (Repos)
Ticket to Ride (Days of Wonders)
Agricola (Lookout/Z-Man)
Memoir '44 (Days of Wonders)
Dominion (Rio Grande Games)
Race for the Galaxy (Rio Grande Games)
Češka
Castles of Burgundy (Alea/Rio Grande Games)
Goblins Inc. (CGE)
Kina
Eclipse (Lautapelit.fi)
Takenoko (Bombix/Matagot)
Isla Dorada (Funforge)
Battles of Westeros (Fantasy Flight Games)
Twilight Struggle (GMT)
Through the Ages (Eagle Games)
Mage Knight (Wizzkids)
Brass (Eagle Games)
A mislim i da bi se mnogi složili kako kvaliteta bar nekih navedenih igara proizvedenih u kini je na vrlo visokom nivou.
Nije mi bila namjera polemizirati, ali meni je ovo zanimljiva tema, a vjerujem i da mnogi ne znaju kako i gdje se društvene igre proizvode.
, ali mislim da je tema zanimljiva i da bi mogla biti zanimljiva rasprava svima. Dakle znate li gdje se i kako voljene igre fizički izrađuju, printaju, lijepe, pakiraju i sve ostalo? Raspišite se.
Svaka čast inicijativi Victory Point Gamesa za popularizaciju društvenih igara kroz visokokvalitetne uratke male tiraže, ali nije posve istina da velika većina (velikih) izdavača proizvodi svoje igre u Kini nauštrb kvaliteti.
Ne znam brojeve, ali moje nagađanje je izvučeno iz dosta raznih članaka s interneta i tiskanih magazina o ovoj temi.
U svakom slučaju Njemačka firma Ludo Fact je na glasu po izuzetno kvalitetnoj izvedbi i njihove tvornice u Europi radi prilično puno. U doba prije Essena mjesecima rade u tri smjene. Vjerujem da većina Europskih izdavača (pa makar samo malo preko 50%) naručuje od Ludo Facta (nakon propadanja jedne ili dvije tiskare u zadnjih 10tak godina, mislim da su oni ostali jedini (veliki) igrač). Uzevši u obzir male tiraže i cijenu prijevoza, ne vjerujem da su Kinezi toliko jeftiniji.
Isto tako postoje i neke Američke tvrtke, koje su, doduše, dosta male.
Ovo nije tržiste velikih tiraža i masovne proizvodnje pa smatram da je i to naznaka da Kinezi ne drže znatan dio tržišta.
Baš sam malo pogledao na BGG-u:
Njemačka
Princes of Florence (Alea/Rio Grande Games)
Thunderstone (AEG)
7 Wonders (Repos)
Ticket to Ride (Days of Wonders)
Agricola (Lookout/Z-Man)
Memoir '44 (Days of Wonders)
Dominion (Rio Grande Games)
Race for the Galaxy (Rio Grande Games)
Češka
Castles of Burgundy (Alea/Rio Grande Games)
Goblins Inc. (CGE)
Kina
Eclipse (Lautapelit.fi)
Takenoko (Bombix/Matagot)
Isla Dorada (Funforge)
Battles of Westeros (Fantasy Flight Games)
Twilight Struggle (GMT)
Through the Ages (Eagle Games)
Mage Knight (Wizzkids)
Brass (Eagle Games)
A mislim i da bi se mnogi složili kako kvaliteta bar nekih navedenih igara proizvedenih u kini je na vrlo visokom nivou.
Nije mi bila namjera polemizirati, ali meni je ovo zanimljiva tema, a vjerujem i da mnogi ne znaju kako i gdje se društvene igre proizvode.
- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1191 put
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Re: Proizvodnja igara: gdje, kako i zašto
Ovu rečenicu "Za razliku od većine izdavača čije igre se produciraju u Kini, ovaj izdavač se posvetio malim tiražama visoke kvalitete, koristeći poluprofesionalno stolno izdavaštvo, te sami izrađuju kartaške igre..." sam izvukao iz materijala Victory Point Gamesa. U Dice Tower podcastu su znali spominjati Kinu kao državu gdje razni izdavači printaju i izrađuju svoje igre. Pa onda komentare kako su igre sad na nekom brodu i slično. Mislio sam da se sve igre produciraju u Kini i samo tamo.
- miljenko
- Reactions:
- Ima zahvala: 981 put
- pohvaljen: 336 puta
- Kontakt:
A opet nekih proizvedenih u Europi je grozne kvalitete.. Tebe gledam 7 Wonders.. Nekonzistentna boja pozdanina karata i opcenita kavaliteta karata...joezg je napisao/la:mado:
U mom iskustvu, najveći problem s kineskom proizvodnjom je vlaga... Pa dolazi do savijanja ploča za igru nakon nekog vremena. To mi se desilo na velikom broju igara.
- Killa
- Reactions:
- Ima zahvala: 703 puta
- pohvaljen: 326 puta
Vlage mora biti. Ako nema dovoljno vlage karton se uvija gore nego kad je ima malo viška. Ili još gore kad se rasuši, pa se počne raslojavat.miljenko je napisao/la:A opet nekih proizvedenih u Europi je grozne kvalitete.. Tebe gledam 7 Wonders.. Nekonzistentna boja pozdanina karata i opcenita kavaliteta karata...joezg je napisao/la:mado:
U mom iskustvu, najveći problem s kineskom proizvodnjom je vlaga... Pa dolazi do savijanja ploča za igru nakon nekog vremena. To mi se desilo na velikom broju igara.
Ako ti je prevlazan karton, stavi ispod tereta na kućište kompa. Lagano će ga toplina kućišta isušivati i lijepiti. Također ako se počne raslojavat, lagano ga navlazi i isto tako lagano suši.
- miljenko
- Reactions:
- Ima zahvala: 981 put
- pohvaljen: 336 puta
- Kontakt:
Odlican savijet i ideja o susenju na kucistuKilla je napisao/la:Vlage mora biti. Ako nema dovoljno vlage karton se uvija gore nego kad je ima malo viška. Ili još gore kad se rasuši, pa se počne raslojavat.
Ako ti je prevlazan karton, stavi ispod tereta na kućište kompa. Lagano će ga toplina kućišta isušivati i lijepiti. Također ako se počne raslojavat, lagano ga navlazi i isto tako lagano suši.

Probati cu ih lagano navlaziti s parom iz pegle i onda osusiti postepeno na kucistu ispod hrpe knjiga....
- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1191 put
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Zanimljiv tekst pod nazivom How board games are manufactured na blogu Tasty Minstrel Gamesa: http://playtmg.com/blogs/michaels-blog- ... nufactured
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2452 puta
- Kontakt:
Bilo bi super takve stvari malo prevesti istaviti ih kao tekst na naslovnicu stranice. Sve takve zanimljivosti trebalo bi objavljivati 

Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
- Dread24
- Reactions:
- Ima zahvala: 56 puta
- pohvaljen: 40 puta
- Kontakt:
pogledat ću ja šta se krije u mom tekstualnom maturalnom radu, al s obzirom da je to bilo 2006. tribat će ga malo doradit.grof je napisao/la:Bilo bi super takve stvari malo prevesti istaviti ih kao tekst na naslovnicu stranice. Sve takve zanimljivosti trebalo bi objavljivati

Bolje izdati knjigu nego prijatelja!
- sadistiko
- Reactions:
- Ima zahvala: 3732 puta
- pohvaljen: 3858 puta
- Kontakt:
Ovo je i meni zanimljiva tema jer sam u procesu ispitivanja da li je moguće izraditi igru za tržište a da ne budeš u gubicima 
Uglavnom, htio bih radije surađivati sa nekom hrvatskom firmom ili više njih (npr. jedni rade drvene figurice, drugi tisak i pakiranje). Samo, koliko vidim izgleda nema baš puno preživjelih firmi u RH koje više rade ovakve stvari (ili sam u krivu? Radije bih volio da jesam).

Uglavnom, htio bih radije surađivati sa nekom hrvatskom firmom ili više njih (npr. jedni rade drvene figurice, drugi tisak i pakiranje). Samo, koliko vidim izgleda nema baš puno preživjelih firmi u RH koje više rade ovakve stvari (ili sam u krivu? Radije bih volio da jesam).
- MoschuS
- Reactions:
- Ima zahvala: 6 puta
- pohvaljen: 15 puta
Sadistiko za figurice mislim sa ti je najjednostavnije i najjeftinije da ides na genericke kockice/valjke i sl. jer mislim da se to moze nabaviti za smijesne novce.
Pogledaj recimo boardgameextras.co.uk oni prodaju na komad takve stvari pa mozes cisto okvirno izracunati trosak.
Pogledaj recimo boardgameextras.co.uk oni prodaju na komad takve stvari pa mozes cisto okvirno izracunati trosak.