Pax Pamir vs Wakhan AI, finalno stanje:
Nakon 1 solo partije uživo i nekoliko online imam nekoliko problema sa Pax Pamir u solo modu:
1) Wakhan AI ima cijeli dodatni set vlastitih pravila pomoću kojih donosi odluke. Uglavnom su logična, ali nisu baš skroz intuitivna, tako da se moraju dobro zapamtiti ili treba stalno referencirati pravila. U hodu sam radio greške, pa ih popravljao, na kraju nisam siguran da sam sve dobro odigrao. Nije to ništa neuobičajeno za solo modove, standardna proceduralna "if-elseif-else" AI petlja (ponekad i nested, prvo da se odabere potez, pa onda nova petlja unutar poteza), ima i kompliciranijih, no pitanje je isplati li se taj dodatni napor jer...
2)...čini se da Wakhan nije pretjerano težak protivnik. Izgubio sam samo jednom, uglavnom cijelo vrijeme kontroliram situaciju, Wakhan-ovi protuudari na moje poteze su dosta random. Na BGA postoji opcija da se uključi "improved" verzija Wakhana, nisam siguran što to točno znači, probat ću da vidim je li veći izazov, međutim...
3)...online Pax Pamir je slabije iskustvo, kartice su nečitljive dok se ne klikne na svaku zasebno, teško je pratiti što točno protivnik radi, u Wakhanovu slučaju i zašto donosi odluku koju donosi itd. (donekle je bolje igrati turn-based, a ne u real-timeu). Nije to problem samo ove igre, već više pravilo nego izuzetak (vrijedi za sve igre sa kartama manje više i ne samo za njih): online igranje mi umanjuje doživljaj igre, a onda se dio takvog doživljaja prenese i na dojam o fizičkoj igri, pa zato uglavnom izbjegavam online igranja (side note: iznimka su donekle abstraktne igre sa u svakom trenutku jasno vidljivim game stateom i potezima).
4) Nadalje, solo igranje zapravo igra sa 2 igrača, a to je (vjerojatno jer nisam još probao sve player counte, ali prilično sigurno) najslabiji broj za Pax Pamir. U 2 igrača svaki dominance check je povuci-potegni klatno sa samo 3 moguća ishoda što se razlike bodova tiče: ili +2 boda ili -2 boda ili 0 (x2 u zadnjem checku). Stoga je u 2 igrača puno lakše ostvariti pobjedu sa 4 boda razlike prije zadnjeg checka. U više igrača ima više mogućih ishoda i raspodjela bodova je puno uzbudljivija. Možda bi neki house rule koji u 2 igrača ima drugačiju razliku bodova u slučaju uspješnog odnosno neuspješnog checka malo pomogao...
5) Za kraj: igranje protiv AI-ja se uvelike svodi na rješavanje puzzle-a. Nasuprot tome za Pax Pamir protiv ljudskih protivnika (pogotovo uživo, ne online) poanta je u kontroli i nadmudrivanju protivnika, a tu je i cijela jedna dodatna dimenzija meta pravila koja su ostavljena slobodnoj procjeni (podmićivanje, odnosno opraštanje istog, lobiranje, dogovori) koja itekako pomaže uživljavanju u tematski duh igre.
S pozitivne strane, solo partija relativno kratko traje i brzo se odvija za ovakav tip igre, 60-90 min je dovoljno. No zaključak je da je Pax Pamir šteta konzumirati na bilo koji drugi način osim onoga pravoga: uživo sa više od 2 igrača.