Naručivanje iz UK u 2021, jej Brexit
-
smurfORnot
- Ima zahvala: 446 puta
- pohvaljen: 809 puta
Re: Naručivanje iz UK u 2021, jej Brexit
Narucis.nesto za dolar iz Kine, platis 25centi pdv i 18.5kn naknadu. Makes complete sense...vec vidim HP trlja rucice, pala im sjekira u med...
- mado
- Ima zahvala: 1199 puta
- pohvaljen: 1209 puta
- Kontakt:
18.50kn je naknada Carine za obradu. Zaboravio si Poštinu naknadu. Ili se varam?smurfORnot je napisao/la: 18 lip 2021, 16:09 Narucis.nesto za dolar iz Kine, platis 25centi pdv i 18.5kn naknadu. Makes complete sense...vec vidim HP trlja rucice, pala im sjekira u med...
C/p s indexovog teksta:
Voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić ističe da će Hrvatska pošta od 1. srpnja uvesti naknadu za kontrolu svih pošiljaka koje dolaze iz trećih zemalja, a sadrže robu.
Pozdrav, ako naručim igru s ZATU-a, da li onda plaćam PDV, Carinu i još neke dodatne naknade? Hvala
Ak ti je vrijednost igara do 145€, onda spadaš u takozvani IOSS - kaj znači da je sve plaćeno na checkout-u i ništa nećeg dodatnog plaćati kad dođe u HR.marin_bar je napisao/la: 05 pro 2025, 13:08 Pozdrav, ako naručim igru s ZATU-a, da li onda plaćam PDV, Carinu i još neke dodatne naknade? Hvala
Ak ti je iznad 145€ onda si DDU - gdje ne plaćaš VAT kod checkouta, odnosno platit ćeš ga kad dođe u HR + carina vjerojatno.
To će ti pisati kod checkout u koju kategoriju spadaš, npr. kad IOSS

i kad si DDU

- Ovi su korisnici zahvalili autoru ray za post (ukupno 5):
- marin_bar • DarkDefender • blacx • Zorzy • crocodilehun
Evo ja sam ima pošiljku vrijednosti ispod 145€, prvo je pošiljku "pokušalo" uručit 5.12., pa se nije znalo gdje je, pa sam je uspio danas pronaći u HP, da bi morao platit 25€ poreza jer ZATU nije na pošiljku stavio IOSS broj.
Na računu od ZATU-a uredno piše da sam platio VAT, odnosno porez, i ukupna cifra je 140,91€
Poslao sam ZATU-u mail gdje tražim da mi taj iznos refundiraju pa javim što je dalje bilo...
U pošti su mi rekli da uvijek zatražim prvo IOSS broj, tek onda da platim.
Ako je netko imao slično iskustvo i zna što je najbolje napraviti, molim nek javi.
Edit: pritom nisu kod slanja paketa unijeli ni moj mail ni broj mobitela da me se može kontaktirati vezano za dostavu, zato sam pošiljku morao sam tražiti.
Edit 2: Iz ZATU-a odgovaraju da su elektronički predali IOSS broj, te da je greška carine što su mi naplatili porez opet. Svejedno su mi refundirali taj iznos, pa ćemo vidjeti u narednim danima hoće li zaista taj iznos sjesti na račun.
Na računu od ZATU-a uredno piše da sam platio VAT, odnosno porez, i ukupna cifra je 140,91€
Poslao sam ZATU-u mail gdje tražim da mi taj iznos refundiraju pa javim što je dalje bilo...
U pošti su mi rekli da uvijek zatražim prvo IOSS broj, tek onda da platim.
Ako je netko imao slično iskustvo i zna što je najbolje napraviti, molim nek javi.
Edit: pritom nisu kod slanja paketa unijeli ni moj mail ni broj mobitela da me se može kontaktirati vezano za dostavu, zato sam pošiljku morao sam tražiti.
Edit 2: Iz ZATU-a odgovaraju da su elektronički predali IOSS broj, te da je greška carine što su mi naplatili porez opet. Svejedno su mi refundirali taj iznos, pa ćemo vidjeti u narednim danima hoće li zaista taj iznos sjesti na račun.
- Valsim
- Ima zahvala: 2435 puta
- pohvaljen: 2691 put
- Kontakt:
Daj vidi i javi se carini da ti i oni refundiraju? Mislim ako je zbilja tako kako ovi iz Zatu kažu.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Nije mi ZATU dao IOSS broj u odgovoru, a bez njega mi carina sigurno ništa neće dati.Valsim je napisao/la: 11 pro 2025, 20:17 Daj vidi i javi se carini da ti i oni refundiraju? Mislim ako je zbilja tako kako ovi iz Zatu kažu.
S obzirom da su mi refundirali (bar se nadam, jer nije još sjelo) iako po njima nije njihova greška, ne želim još tražiti IOSS broj.
Mogu potvrditi da nekada IOSS broj ne dođe do Pošte/Carine. Ne znam je li kriv Zatu ili netko/nešto između.