Solo igranje

Pitanja vezana uz društvene igre
Chaky
Ima zahvala: 53 puta
 pohvaljen: 20 puta
Kontakt:

Re: Solo igranje

Post Postao/la Chaky »

Minsc1610 je napisao/la: 21 sij 2025, 16:52 ... Onda sam jednom u nekom trenutku krenuo igrati sam protiv sebe, ravnopravno dva Gorana igraju i na kome god da je red igram najoptimalnije i najbolje što mogu. To su mi najbolja solo iskustva...
Svaka cast. Ja to ne mogu. Probao davno s sahom i nije dobro zavrsilo.
Eventualno bi proslo, da samo ucim pravila na taj nacin, ali "ozbiljni" PvP sam protiv sebe ne mogu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Chaky za post:
Minsc1610
slika
Vukozec
Ima zahvala: 667 puta
 pohvaljen: 650 puta

Post Postao/la Vukozec »

Railroad Ink žuti, solo, base game, moj high score, neće ga biti lako oboriti.

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 2):
juri006Chaky
slika
edvinus
Ima zahvala: 294 puta
 pohvaljen: 286 puta
Kontakt:

Post Postao/la edvinus »

Evo tko se želi solo igrati, napravio sam baš zgodan i jednostavan solo mod za Castle Combo:

Castle Solo

Također nudim i svoj solo mod za Castles of Burgundy:

Lord d'Automa

Upravljanje botom za oba solo moda je ful jednostavno, i ne trebate printati i rezati nikakve dodatne komponente.
Ovi su korisnici zahvalili autoru edvinus za post (ukupno 6):
dadoMirekCroKnivesblacxStipsChaky
slika
Vukozec

Post Postao/la Vukozec »

Evo ovogodišnja Vox populi lista: https://boardgamegeek.com/geeklist/3664 ... ames-1-250

Zanimljivo je vidjeti i koji je poredak solo-only igara (dizajniranih isključivo za 1 igrača) po standardnom BGG ranku, evo: https://boardgamegeek.com/boardgamefami ... &sort=rank

Međutim, ono što ni prva ni druga lista ne pokazuju, a što bih volio vidjeti, je poredak igara koje su "best for 1". Pokušavam naći kako to isfiltrirati na bgg.

EDIT: Našao. https://bggbest.netlify.app/
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 2):
Chakymado
slika
Zoki
Ima zahvala: 46 puta
 pohvaljen: 84 puta
Kontakt:

Post Postao/la Zoki »

Fate of the fellowship mi je odličan solo , najbolji ove godine. I puno bolje se igra solo nego u 3 ili 4 igrača.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Zoki za post:
Chaky
T0mo
Ima zahvala: 99 puta
 pohvaljen: 214 puta
Kontakt:

Post Postao/la T0mo »

Taman jučer došao pa mislim da će biti prvi board game koji ću probati solo
slika
Officer Barbrady
Ima zahvala: 76 puta
 pohvaljen: 44 puta

Post Postao/la Officer Barbrady »

meni omiljena solo igra Halls of Hegra pa preporuka da probate. https://boardgamegeek.com/boardgame/336 ... s-of-hegra
Ovi su korisnici zahvalili autoru Officer Barbrady za post (ukupno 2):
ChakyVukozec
Vukozec

Post Postao/la Vukozec »

Pax Pamir vs Wakhan AI, finalno stanje:

slika

Nakon 1 solo partije uživo i nekoliko online imam nekoliko problema sa Pax Pamir u solo modu:

1) Wakhan AI ima cijeli dodatni set vlastitih pravila pomoću kojih donosi odluke. Uglavnom su logična, ali nisu baš skroz intuitivna, tako da se moraju dobro zapamtiti ili treba stalno referencirati pravila. U hodu sam radio greške, pa ih popravljao, na kraju nisam siguran da sam sve dobro odigrao. Nije to ništa neuobičajeno za solo modove, standardna proceduralna "if-elseif-else" AI petlja (ponekad i nested, prvo da se odabere potez, pa onda nova petlja unutar poteza), ima i kompliciranijih, no pitanje je isplati li se taj dodatni napor jer...

2)...čini se da Wakhan nije pretjerano težak protivnik. Izgubio sam samo jednom, uglavnom cijelo vrijeme kontroliram situaciju, Wakhan-ovi protuudari na moje poteze su dosta random. Na BGA postoji opcija da se uključi "improved" verzija Wakhana, nisam siguran što to točno znači, probat ću da vidim je li veći izazov, međutim...

3)...online Pax Pamir je slabije iskustvo, kartice su nečitljive dok se ne klikne na svaku zasebno, teško je pratiti što točno protivnik radi, u Wakhanovu slučaju i zašto donosi odluku koju donosi itd. (donekle je bolje igrati turn-based, a ne u real-timeu). Nije to problem samo ove igre, već više pravilo nego izuzetak (vrijedi za sve igre sa kartama manje više i ne samo za njih): online igranje mi umanjuje doživljaj igre, a onda se dio takvog doživljaja prenese i na dojam o fizičkoj igri, pa zato uglavnom izbjegavam online igranja (side note: iznimka su donekle abstraktne igre sa u svakom trenutku jasno vidljivim game stateom i potezima).

4) Nadalje, solo igranje zapravo igra sa 2 igrača, a to je (vjerojatno jer nisam još probao sve player counte, ali prilično sigurno) najslabiji broj za Pax Pamir. U 2 igrača svaki dominance check je povuci-potegni klatno sa samo 3 moguća ishoda što se razlike bodova tiče: ili +2 boda ili -2 boda ili 0 (x2 u zadnjem checku). Stoga je u 2 igrača puno lakše ostvariti pobjedu sa 4 boda razlike prije zadnjeg checka. U više igrača ima više mogućih ishoda i raspodjela bodova je puno uzbudljivija. Možda bi neki house rule koji u 2 igrača ima drugačiju razliku bodova u slučaju uspješnog odnosno neuspješnog checka malo pomogao...

5) Za kraj: igranje protiv AI-ja se uvelike svodi na rješavanje puzzle-a. Nasuprot tome za Pax Pamir protiv ljudskih protivnika (pogotovo uživo, ne online) poanta je u kontroli i nadmudrivanju protivnika, a tu je i cijela jedna dodatna dimenzija meta pravila koja su ostavljena slobodnoj procjeni (podmićivanje, odnosno opraštanje istog, lobiranje, dogovori) koja itekako pomaže uživljavanju u tematski duh igre.

S pozitivne strane, solo partija relativno kratko traje i brzo se odvija za ovakav tip igre, 60-90 min je dovoljno. No zaključak je da je Pax Pamir šteta konzumirati na bilo koji drugi način osim onoga pravoga: uživo sa više od 2 igrača.
Zadnja izmjena: Vukozec, dana/u 11 ožu 2026, 19:33, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 6):
Zorzyjuri006miljenkoChakyblacxT0mo
slika
miljenko
Ima zahvala: 1021 put
 pohvaljen: 342 puta
Kontakt:

Post Postao/la miljenko »

Pošto je Pax igra potpune informacije, tj. nikada ništa nije skriveno, igrao sam par puta više ruku i bilo mi je jako fora... Po tvom opisu, vjerojatno i zabavnije nego vs bot-a.
Ovi su korisnici zahvalili autoru miljenko za post:
Vukozec
Chaky
Ima zahvala: 53 puta
 pohvaljen: 20 puta
Kontakt:

Post Postao/la Chaky »

Bas sam isao skicnut na kojem je ranku za proslu godinu (znam da je uvijek dosta visoko) 52!
Ima komentara slicnih tvome i cudi me onda kako je tako visoko. Ljudi glasaju, a nisu igrali solo?
@Vukozec Hvala na informativnom osvrtu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Chaky za post:
Vukozec
slika
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”