[ANKETA] Prelazak s phpBB-a na Flarum ili Discourse?

Prijedlozi, komentari i kritike vezane uz web stranice i forum

Discourse ili Flarum

Discourse
6
26%
Flarum
17
74%

Ukupno glasova: 23
grof
Redovni član udruge
Ima zahvala: 1627 puta
 pohvaljen: 2457 puta
Kontakt:

Re: [ANKETA] Prelazak s phpBB-a na Flarum ili Discourse?

Post Postao/la grof »

Evo, tu sam nekaj natrkeljao s postojećom FLarum verzijom i stavio gore par ekspanzija, pa možete probati i sami. Bar da dobijete nekakav uvid kako to izgleda
https://igranje.hr/flarum-test/

Možete se i registrirati i ulogirati.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
tanelorn
Ima zahvala: 2076 puta
 pohvaljen: 231 put

Post Postao/la tanelorn »

Primjera radi, ovako izgleda Flarum... ovaj domaći gamerski forum je na Flarumu (ako se ne varam)...

KLIK
juri006
Ima zahvala: 1966 puta
 pohvaljen: 682 puta

Post Postao/la juri006 »

tanelorn je napisao/la: 14 srp 2025, 11:15 Primjera radi, ovako izgleda Flarum... ovaj domaći gamerski forum je na Flarumu (ako se ne varam)...

KLIK
Au, puno mi ljepši ovaj naš :D
miljenko
Ima zahvala: 990 puta
 pohvaljen: 336 puta
Kontakt:

Post Postao/la miljenko »

Ja sam dojma da veliki dio korisnika koristi Tapatalk, tak da je svejedno za kojeg se odlučite, sve će ostati isto?? Il se varam?
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Hah, baš i ne. Zapravo Tapatalk više ne održava svoj plugin ni za phpBB3 od 2022. (a PHP je s verzijama otišao dalje i sigurno je bilo prostora za neki napredak plugina). https://www.tapatalk.com/download_phpbb

Osim toga, Taptalk je zapravo dosta ograničen po funkcijama, tako da bi po tome Flarum na mobitelima bio bolji izbor.
Tapatalk ima podrušku za nekolicinu forumskih enginea, a Flarum nije jedan od njih, iako je čak 2017. bilo upita hoće li se širiti podrška.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
fpol
Ima zahvala: 247 puta
 pohvaljen: 191 put
Kontakt:

Post Postao/la fpol »

I flarum i discourse izgledaju dobro. Discourse se čini kao zreliji software sa više feature-a, ali ovako letimično flarum radi na puno toga što bi trebalo stići valjda uskoro.
Možda bi najbolje bilo dići i jedno i drugo i vidjeti šta je bolje, da li nekome nešto nedostaje. Ali i jednostavno odabrati jednog i ukoliko zadovoljava ne zamarati se s drugim je ok plan :D

Inače oba se reklamiraju da su primarno za mobilne uređaje pa će i čitanje na mobu biti lakše.

Već neko vrijeme imam osječaj da se ovaj forum raspada, recimo fale linkovi koji su prije postojali, rekao bi da je vrijeme za nešto novo.
Ovi su korisnici zahvalili autoru fpol za post:
grof
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Da, Discourse je tu dulje, jedin mu je instalacija kompliciranija jer ne radi na PHP-u nego na Ruby-u (nisam s Rubyem nikada radio, pa mi se to baš ne sviđa) i traži više resursa na serveru. Nije ga moguće instalirati na shared hosting (traži Docking sustav), iako smo sada na VPS-u no kako ne znamo nikada što nam budućnost nosi, volio bih imati sustav koji radi na svemu. Flarum to jest.
S druge strane kod Flaruma imam trenutno veliki problem jer migracijska skripta s phpBB-a ne radi. A to onda nije opcija.
Možda kroz vrijeme ipak i Discourse instaliram i vidim kako to igleda.
sadistiko
Ima zahvala: 3762 puta
 pohvaljen: 3862 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

Meni taj Flarum look nije toliko odbojan, kad već nema ništo sličnije običnom starom phpBB-u. Ali me muči to što on (vjerojatno) nereloada stranicu kad se recimo vratiš na prethodnu stranicu gdje još nisi bio logiran i onda moraš reloadat ručno da bi skužio da si ipak logiran i da možeš postati ili odgovarati. Nekako mi to nije jasno da u današnje doba još postoji takav soft koji to već nema ugrađeno da automatski učita web. Barem mislim da je u tome problem.
Mislim, nije to sad neki kritični problem, ali ako ovakva osnovna funkcija fali, tko zna što još nije kako treba?
slika
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Hmm, mislim da to u svojoj osnovi ne radi ni phpBB nego da sam to ja u nekom trenutku dokodirao ili uzeo neku ekstenziju za to.

Flarum kada radi samo jednom učitava stranicu, a ostalo mislim da odradi preko javascripta i reloada samo dijelove koji se u tom trenutku promjene. Tipa postaš nešto ili lajkaš, pa samo taj dio osvježi. Zbog toga recimo imam trenutni problem s ovim mojim dodatkom za ukrašavanje linkova s BGG-a, iako vidim da je jedna ekstenzija nešto slično uspjela napraviti na Flarumu. No, sve u svemu glupo bi bilo sada migrirati, a do kraja ove godine izlazi v2.0.
Meni se ovdje na phpBB-u svako toliko jave ljudi da se ne mogu ulogirati, mislim da i reCAPTCHA provjera šteka. A Flarum ima recimo super stvar da se možeš ulogirat putem discord, Fejs ili Google accounta.
Takve stvari više nitko ne razvija za phpBB, jer je tamo sve manje developera i samo se održava bug resolving i security issues.
crocodilehun
Ima zahvala: 25 puta
 pohvaljen: 11 puta

Post Postao/la crocodilehun »

grof je napisao/la: 15 srp 2025, 17:13 Da, Discourse je tu dulje, jedin mu je instalacija kompliciranija jer ne radi na PHP-u nego na Ruby-u (nisam s Rubyem nikada radio, pa mi se to baš ne sviđa) i traži više resursa na serveru. Nije ga moguće instalirati na shared hosting (traži Docking sustav), iako smo sada na VPS-u no kako ne znamo nikada što nam budućnost nosi, volio bih imati sustav koji radi na svemu. Flarum to jest.
S druge strane kod Flaruma imam trenutno veliki problem jer migracijska skripta s phpBB-a ne radi. A to onda nije opcija.
Možda kroz vrijeme ipak i Discourse instaliram i vidim kako to igleda.
mislim da je lijepo ponuditi opcije korisnicima sto im se vise svida, ali nakon citanja ovog posta mislim da je bolje administratoru olaksati posao i uzeti opciju koja mu je laksa/koja mu vise lezi, a mi cemo se vjerujem naviknuti/prilagoditi. i ovak i onak ce novo sucelje biti drugacije pa ce oba zahtjevati navikvanje.
Ovi su korisnici zahvalili autoru crocodilehun za post (ukupno 2):
grofjuri006
Odgovori

Natrag na “Web stranice i forum”