[ANKETA] Prelazak s phpBB-a na Flarum ili Discourse?

Prijedlozi, komentari i kritike vezane uz web stranice i forum

Discourse ili Flarum

Discourse
6
26%
Flarum
17
74%

Ukupno glasova: 23
grof
Redovni član udruge
Ima zahvala: 1627 puta
 pohvaljen: 2457 puta
Kontakt:

[ANKETA] Prelazak s phpBB-a na Flarum ili Discourse?

Post Postao/la grof »

Dragi moji igrači i korisnici ovog foruma.

U zadnje vrijeme javlja mi se dosta ekipe koja ima tehničkih problema s našim, prilično starim phpBB forumom. Štoviše, phpBB već izgleda zastario po konceptu (iako je meni taj format i dalje drag), a i koliko mi se čini, sve se sporije i lošije održava/razvija.

Stoga moja razmišljanja idu da u neko dogledno vrijeme napravimo generalni switch sa ovog phpBB foruma na nešto novije, svježije i (nadam se) i bolje.

Uglavnom mi misli (i AI prepruke) ide prema dva novija sustava za okupljanje zajednice (ala forum).
Nije to laka ni jednostavna odluka i posao je za odraditi, ali ako ne krenemo nikada, bojim se da će nas problemi phpBB-a sustići.

Za sada trebam nekakvo javno mišljenje što bi vi radije vidjeli kao zamjenu za ovaj naš phpBB?
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Re: [ANKETA] Prelazak s phpBB-a na Flarum ili Discourse?

Post Postao/la grof »

Usput, reputacijski plugin na forumu je počeo rušiti forum za neke korisnike, te sam ga zbog zastarjelosti morao isključiti.

Da, više nemamo reputacije na oglasima. Jbg, nitko na phpBB-u više ne održave te pluginove i polako ih jede vrijeme.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
sadistiko
Ima zahvala: 3762 puta
 pohvaljen: 3862 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

da, izgleda smo mi stari, meni je i dalje forum kao okvir najbolje za ovakav način komunikacije. Ali šta je tu je.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post:
DarkDefender
slika
Minsc1610
Ima zahvala: 299 puta
 pohvaljen: 341 put
Kontakt:

Post Postao/la Minsc1610 »

Pa Flarum podsjeća na ovo naše. Ja bi radije da je ovako kako je. Ha?
slika
hrczg
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 4 puta

Post Postao/la hrczg »

Hm, kolko vidim razvija se phpbb, zašto bi se mijenjalo nešto što funkcionira? :D
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Minsc1610 je napisao/la: 12 srp 2025, 14:58 Pa Flarum podsjeća na ovo naše. Ja bi radije da je ovako kako je. Ha?
Flarum koristi PHP isto kao phpBB i istu bazu, pa ne moram na serveru izvoditi kerefeke. Ove godine izlazi v2.0, dok phpBB stagnira već godinama. Izlaze samo s vremena na vrijeme sigurnosni patchevi, ali teško prati nove verzije PHP-a recimo, ljudi imaju probleme s logiranjem, pluginovi se sve rijeđe obnavljaju i sl.
A ruku na srce malo mu je već i dizajn zastario.

Sa strane sistemca, Flarum se puno lakše updejta od phpBB-a za koji nikad ne znam kako će završiti updejt.
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Post Postao/la grof »

hrczg je napisao/la: 12 srp 2025, 15:24 Hm, kolko vidim razvija se phpbb, zašto bi se mijenjalo nešto što funkcionira? :D
Održava se. Ne razvija se. Ver 4.x se najavljuje od 2014. godine. Tak se razvija. :facepalm

No, bez brige, alternativu (Flarum izgleda najvjerojatnije) ću i tako prvo instalirati kao test. Pokušati migrirati i pozvati vas na probu. Kada se to jednom odlučim napraviti.

EDIT: I da, baš ne funkcionira ako mi ekstenzije počnu bacati Error 500 na serveru. Nije mi baš gušt to istraživati. ;)
DarkDefender
Ima zahvala: 317 puta
 pohvaljen: 544 puta

Post Postao/la DarkDefender »

sadistiko je napisao/la: 12 srp 2025, 13:09 da, izgleda smo mi stari, meni je i dalje forum kao okvir najbolje za ovakav način komunikacije. Ali šta je tu je.
Isto sam i ja pomislio, ali nisam nista htio komentirati da ne unosim nered jer promjena je ocito nuzna. :)
grof
Redovni član udruge
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Ah, promjena je nužna, ali možemo još živjeti na ovome. Za sada je samo jedna ekstenzija umrla. Vidjeti ću kako će se sve dalje razvijati.
Ništa se neće raditi naglo. Možda čak ništa ove godine. Flarum bi ove godine trebao dobiti v2.0 što bi trebao biti veliki kvalitativni skok, pa možda da se kao prvo i to sačeka. ;)
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post:
sadistiko
Boros
Ima zahvala: 7 puta
 pohvaljen: 16 puta

Post Postao/la Boros »

Nažalost vrijeme ide naprijed, ako je nekaj bolje onda treba napraviti promjenu. Nadam se samo da će mi to novo kaj odaberete raditi na poslu :D .
Da ne moram gubiti oči čitajući na mobitelu ;) .
Odgovori

Natrag na “Web stranice i forum”