Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3732 puta
 pohvaljen: 3858 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

a ma dajte...
Bez obzira na nepraštanje, igra je baš dobra i napeta.

Ono što smo mi igrali ovaj tjedan su:
https://boardgamegeek.com/boardgame/297 ... d-and-sand

slika

Joj, što reći? Katastrofalno napisana pravila, zapravo, ne pravila nego (izgleda prijevod) sami opisi kako se što radi. Toliko loše (to i englezi kažu) da i nakon par čitanja nije baš jasno što se misli.
Nakon odgledano hrpa video tutoriala i starog Kemeta (Rodnijev, najbolji i najpregledniji video) i novog uhvatili smo se u koštac s igrom. Na kraju je ispalo da nije to sve toliko strašno dok nismo upali u neka nezgodna pitanja na koja nije bilo jasnog odgovora, a za kraj je bio klimaks kad je Dam Dam okinuo kraj, a da ni on to nije tako shvatio jer je karticom uspio zadržati svoj 9. token za pobjedu i pobijedio. Dečki su bili revoltirani kako sad to!? Druga stvar što ih je razbjesnila, je fajt. Tipa... ja izgubim u borbi, on dobije ali svi poginu i ja se moram povući iz teritorija. Možda čak ovo nismo dobro ni odigrali, ali eto. Igra lijepo izgleda, čak mi je i fora taj brzinski fajt kroz igru gdje i ako izgubiš nije toliko strašno. Dosta mi je to dobro leglo. Dečki su dali ocjene 1 i 3, a ja 7,9. Šteta, ja posjedujem stari Kemet i nisam siguran imam li ga više s kime igrati nakon ovoga.

Druga igra ovaj tjedan je razvikana:
https://boardgamegeek.com/boardgame/342942/ark-nova

slika

Prvo sam bacio partiju sa sinovima. Znao sam da će mlađem (10 godina) vjerojatno biti problem pohvatati sve to, ali za probu da više ja vidim kako igra radi sam se upustio u igru s njima. I nakon par krugova su stvarno počeli igrati kako treba. Veći bez problema, a ovom malom smo pomagali ali nakon nekih 4 sata igre (igrali smo u dva navrata) je i mali počeo sam vezati stvari što me obradovalo. Ipak predugi gameplay je dao danak i mali nije imao živaca sjediti duže od 2 sata za istom igrom. Ali dobro, bitno je da sam ja vidio kako stvari hodaju prije "pravog" igranja.

slika

I eto nas na igranju. Dečki su bome grizli usne ko će to sve popamtiti i bome su me iscuclali s pitanjima. Za ovu igru sam pogledao barem 3 puta, a možda i više neke komade videa od Branislava Bereca i sve mi je bolji taj lik tako da mi je on sad prvi izbor. Kad se navikneš na njegov nesavršeni engleski i zavijanje jer je čovjek Slovak onda dođeš do srži da odrađuje gotovo kao i Rodney Smith svaki tutorial s toliko detalja i krupnih kadrova kamerama da sve bude 100% jasno. Svaka mu čast.

slika

Iako ste rekli da ste igrali partije i preko 4 sata pripremio sam se za igranje dugo u noć uspjeli smo odigrati za 3:45 minuta partiju. Radi svih onih ispitivanja nisam se uspio skoncentrirati na svoj zoo pa sam odigrao jako loše, ali imao sam i toliko loš niz karata da nisam uspio dobro povezati skoro pa niš. Za razliku od igre kad sam igrao s dečkima dan prije. Uglavnom, svi su igru ocijenili s 8 i više, pa i 10, a meni je igra bila jako zanimljiva čak i ako sam gubio. Jedino malo ubija down time dok čekaš da ostali naprave poteze. Hoće li se to popraviti ako se igra dobro poznaje, ne znam, ali budemo vidjeli.

A Kemet sam si zapisao kao da sam igrao svoj tako da sam onda skinuo dvije igre sa liste srama.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 10):
Mago de Umagodadopriroda15samwisePapaverValsimjuri006smurfORnottanelornboskosaur
slika
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Hoće, bez brige, što se tiče downtimea, jednom kad svi znaju što rade i kad ne bude sto pitanja, turn zapravo jako kratko traje, IAKO, ako se pokrene lančana reakcija "ovo mi daje ovo, tu me pomakne pa dobijem ono i to me pomakne tamo pa claimam ovo da bi zavrtio ono iz izloga broj dva uzmem peglu..." e to potraje da se završi :) Ali opet, dobro je da drugi igrači gledaju čisto kako bi mogli quality checkati sve da nešto netko krivo ne triggera.
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Kontakt:

Jučer smo konačno, nakon duuugo odgađanja, igrali Founders of Gloomhaven. Ne znam zašto ta igra ima tako nizak score na BGGu, meni je fakat dobra.

Da je kompleksna, je. Jako je teško zapravo opisati kombinatoriku ovdje, što se sve treba uzeti u obzir za maksimizirati potez. U osnovi, ono što treba raditi je graditi osnovne resurse, zatim graditi napredne resurse drugog levela koji su uvijek kombinacija neka dva osnovna te potom trećeg levela koji su kombinacija jednog osnovnog i jednog s levela 2.

Svaka rasa kontrolira od dva do tri osnovna resursa (ovisno o broju igrača) i mora kupovati pristup ostalim resursima od drugih ako žele spojiti neke kombinacije. Da bi sve bilo teže, tip resursa ne smije se ponavljati i gradskim četvrtima, a sve mora biti povezano cestama. I da bi bilo još kompliciranije, dok ceste i jesu javno dobro, prolazak preko rijeke ili kroz zid u drugu četvrt moguć je jedino pomoću vlastitih mostova ili vrata koje drugi igrači ne mogu koristiti nego moraju probiti svoj put.

Svi resursi su predstavljeni građevinama tj tileovima raznih oblika i igra je kao Tetris jer treba složiti tileove tako da si zauzmeš što manje mjesta, a da se ništa ne dodiruje onoga što ti posjeduješ, ali da je svejedno spojeno cestama. I da je još kompliciranije, ceste tj konekcije ne prolaze KROZ zgrade tako da moraš nastaviti cestama okolo i zato je bitno kako položiš tileove da si ne bi prekinuo put (što se nama događalo, maltene pa smo trećinu mape odsjekli glupim polaganjem tileova)

S obzirom da je action selection takav da moraš odigrati kartu akcije (uvoz/kupovanje pristupa osnovnog resursa kupovanje dodatnih akcijskih karata, gradnja naprednijih resursa, gradnja osobnih građevina tj mostova i vrata ili kuća) ti radiš napredniju verziju te akcije dok svi ostali rade follow tako da dobiju slabiju verziju ili pak uzmu basic action tipa izgradi cestu, dobij kunu i sl. Kako polako ostaješ bez karata, moraš kad dat odigrati call to vote.

Kada se odigra ta karta, ima malo cleanupa i nešto incomea te se glasuje koja prestižna građevina od tri ponuđene ulazi u izgradnju na ploču. Postoje bijeli i crveni gemovi koji se pridodaju glasovanju i nose jedan ili dva dodatna glasa. Bijeli su kratkotrajni i propadaju nakon glasovanja bili iskorišteni ili ne, dok su crveni izdržljiviji i ako ih ne iskoristiš opstaju do nekog drugog glasovanja.

Uglavnom, prestižne građevine su velike, zauzimaju dosta mjesta i mogu se staviti tako da ne dotiču ništa pa se treba probiti do njih cestama, ako je to kome strateški u interesu da se tako postavi. Onaj tko pobijedi u glasovanju postavlja tu građevinu i zatim krene utrka tko će građevini dostaviti potrebne resurse (cestama). One zahtijevaju sve i svašta i dosta toga a kada ju se zadovolji, gotova je. Šest takvih je potrebno zadovoljiti za end game.

Možda najkompliciraniji aspekt ove igre je trickle down point system, s obzirom da resursi mogu biti pod tvojim ili tuđim vlasništvom, svaki put kad se nešto naprednije scora dio bodova se nizvodno isplaćuje vlasnicima potrebnih jednostavnijih resursa. Primjera radi, jedna prestižna građevina hoće government resource i daje ti 10 bodova. Ali, government se gradi pomoću birokracije i populacije recimo, tako da dio bodova moraš isplatiti vlasnicima tih resursa, a birokracija se pak sastoji od papira i znanja, pa vlasnik birokracije koji je primio neke bodove mora pak isplatiti vlasnike papira i znanja!

To je svima najteži dio igre i iskreno nije toliko kompliciran ako ignoriraš rulebook i ideš zdravim razumom jer rulebook je UŽASAN... Očajan.

Sve u svemu, meni fantastična igra, nemam puno takvih tile laying igara i ova mi baš češka takav itch.
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 4):
smurfORnotMago de Umagotanelornsadistiko
dendarii42
Reactions:
Ima zahvala: 816 puta
 pohvaljen: 678 puta
Kontakt:

Post Postao/la dendarii42 »

Već je ovaj video objavljen na forumu, al ovaj zekin opis igre je točno to
Ovi su korisnici zahvalili autoru dendarii42 za post:
Zorzy
slika
ray
Reactions:
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 312 puta

Post Postao/la ray »

Danas smo prvi put (3p) igrali obje i odigrali svake par partija:

https://boardgamegeek.com/boardgame/205046/capital-lux
Lagana i kratka pravila, ali ima puno igre u njoj u kratkom vremenu igranja. Opet s druge strane mi je malo bilo zaribano za objasniti, ali sve se pohvata nakonm jedne runde. Puno premišljanja što, kada i gdje odigrati jer svako ima svoj tablo i srednji (neutralni) tablo i dodaješ na svom potezu jednu kartu u svoj ili središnji tablo. Ima 4 boje i vrijednosti od 2-6 na njima. Trebaš hendlati svaku boju; na primjer plavu - Moraš imati zbroj svog plavog tabloa manji od središnjeg, a opet veći od svakog plavog od ostalih igrača da dobiješ dodatne bodove na kraju runde. Ako ti je zbroj veći od središnjeg gubiš sve karte te boje iz svog tabloa. Na kraju 3. runde zbrojiš sve karte u svoj tablou i dodatne bodove.
Igra je odlična, samo mali minus mi je konstantno zbrajanje karata, bilo u svom, tuđem ili središnjem tablou.
9/10

https://boardgamegeek.com/boardgame/34219/biblios
Također lagana i kratka pravila. Sviđa mi se gameplay loop, prvi dio se odigra jako brzo, dok je drugi sa aukcijama malo sporiji. Također, mi se sviđa "push your luck" u prvom dijelu gdje vučeš jednu po jednu kartu i odlučivanju da li uzeti kartu ili ju staviti negdje drugdje te se nadati da budu došla neka bolja. Ovdje bi dosta benifetirali oni koji pamte tko je što uzeo ( a takav nisam), pa se bazira na to da nagađam tko bi što mogao imati. Nemaš neke prevelike kontrole na igrom kad je skoro sve skriveni info. Nadasve tome, igra je zabavna i kratka.
8.5/10
Ovi su korisnici zahvalili autoru ray za post (ukupno 4):
dadoPsyBurntanelornsadistiko
dado
Reactions:
Ima zahvala: 3644 puta
 pohvaljen: 2351 put
Kontakt:

Post Postao/la dado »

Drago mi je da Capital Lux nije razocarala. :thumbs
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post:
ray
slika
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Kontakt:

dendarii42 je napisao/la: 26 vel 2022, 10:11 Već je ovaj video objavljen na forumu, al ovaj zekin opis igre je točno to
Hmmm... Upravo gledam playthrough za Tindayju i moram reći da postoje i gore stvari. Jbo me pas ako sam shvatio što se uopće pokušava raditi u toj igri. Konkvistasdori i bogovi i vulkani i idoli i settlements i nobles i koze i prasci i pravljenje sira i paljenje šume i neki vidovnjaci.
Mago de Umago
Reactions:
Ima zahvala: 911 puta
 pohvaljen: 1046 puta
Kontakt:

Post Postao/la Mago de Umago »

Nakon skoro 3 mj. od nabavke zaigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/172386/mombasa

slika

slika

Sve nekako čekali da nas se skupi 3 za odigrati Mombasu i danas je trebao biti taj dan, ali je svemir još jednom rekao "e nećete!" Prije kad bi propalo bi ipak nešto drugo odigrali, ali ovaj put smo odlučili ipak odigrati u dvoje i nije loše. Dapače.

Vidi se da bi to bilo puno bolje u 3/4 igrača, tijesnije bi bilo, a ovako smo se raširili ko kuga svak sa svoje strane (na slici nije još bio kraj). Onako bi bilo puno uletavanja u teritorije i samim time vracanja kućica natrag u "garažu" i smanivanja vrijednosti sherova.

Ukratko: lajkam mučo! Bravo Pfisteru!
Ovi su korisnici zahvalili autoru Mago de Umago za post (ukupno 7):
realukadadoPapaverjuri006sadistikotanelornValsim
slika
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3732 puta
 pohvaljen: 3858 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

Prošli i ovaj tjedan smo dosta igrali.
Dok smo čekali Igora, pokazao sam dečkima kako se igra Atlantis (da ja moram Čaksa učiti kako se igra njegova igra!!!)

slika

Ponovili smo Ark Novu još jednom i mogu reći da smo svi bili dosta brži nego prvi put, osim Dam Dama koji je valjda potrošio sam 2 sata od 4 koje smo igrali na svoje peripetio, pa bi da uđe, pa ne bi i sl. Majke ti mile, zablokirao je totalno :-)
Konačno sam i ja dobio jednu partiju.

slika

slika

Sljedeći dan u školi sam Igora naučio Tiny Epic Kingdoms

slika

A danas finale. Mislim da mi je ovo najteža igra koju imam. Iako je High Frontier 4 All na malo višem rangu po težini, sumnjam da je žešća od https://boardgamegeek.com/boardgame/154825/arkwright.

slika

Kod @miljenko smo zaigrali ovo čudo. Obojica smo dobro proučili pravila i odgledali par videa i nakon toga smo opet imali nekih greškica dok smo igrali. Ova igra me toliko izmorila, kao da sam radio nešto fizički. Toliko toga treba ukalkulirati kako se ne bi zeznuo i otišao u minus sa svojim tvornicama da je to strašno. Tko voli ekonomske igre, mislim da je ovo br. 1 na tom polju.

slika

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 11):
MirekCroMago de Umagojuri006smurfORnotkockicamiljenkoPapaverdadotanelornNuuq i još jedan korisnik
slika
realuka
Reactions:
Ima zahvala: 993 puta
 pohvaljen: 1011 puta
Kontakt:

Post Postao/la realuka »

https://boardgamegeek.com/boardgame/167 ... rming-mars

TM u 2, puno teraformiranja jer se slabo dizao oxygen.

slika

Odigrao sam sa suludom taktikom jer sam na prvom potezu jedino odigrao stoku, zbog kolonije Mirande koja se izvukla, i na kraju skupio 20 bodova samo s jednom karticom haha.

slika

Na kraju je ipak pobjedila djevojka sa 111-110 :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru realuka za post (ukupno 4):
Mago de UmagoPapavertanelornjuri006
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”