Šta ste zadnje igrali?
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 2069 puta
- pohvaljen: 1353 puta
- Kontakt:
Re: Šta ste zadnje igrali?
Evo igrala se https://boardgamegeek.com/boardgame/342942/ark-nova nekoliko puta.
Kužim zašto su ljudi oduševljeni, segmenti koji su mi se svidjeli su način odigravanja poteza, izbor akcija, unaprijeđenje samih akcija, mogućnosti velikih komboa sa napredovanjem igre, sličnost sa marsom u svezi odigravanja specifičnih tagova, paralelna utrka na dvije staze, tema, tile placement, postoji lagana interakcija u kojoj smo uspješno blokirali jedno drugo i igra stvarno svaki put zove da bi se odigralo opet.
ALI...
No da li je to terraforming mars killer? Neee, ni blizu. Mislim da su tako i underwater cities proglasili pa ćorak (sama igra mi je bila ok, sa isto zanimljivom mehanikom, ali ništa više od toga). Iako i dalje ne razumijem zašto imamo potrebu ubijati bas mars od svih igara koje postoje? I same igre su dovoljno različite.
Najveći problem ove igre su kartice. Kup je ogroman, same kartice su unikatne a tijekom igre tek mali djelić toga udje u igru. Postoje tri vrste kartice, najčešće su naravno životinje, ali bilo je partija u igrama udvoje ( naravno moja voljena i ja) gdje jedno od nas naprosto nije ili prerijetko je dobivalo odredjen tip kartica (npr sponzore koji mogu davati značajne benefite i zamah u igri) iskusili smo taj problem gdje te doslovce poseru kartice pa ne možeš povezati smislene akcije.
Doslovce bi se igra svela na to da sam primjerice ja na potezu, pa kažem odigravam ovu akciju, plaćam i postavljam. U nekoliko sekundi gotov.
Onda je moja žena na potezu: koristim ovu akciju, prvo postavljam ovu karticu, koristim te efekte da dobijem ovo, a kako sam odigrala ovu karticu sponzori mi daju bonus na ono, pa uzimam novac i postavljam kiosk, kiosk postavljam ovdje dobivam bonus, unaprijedjujem ovu karticu, pomičemo se na traci ovdje, dobijem bonus bla bla. A SAD igram drugu karticu pa dobijem ovo itd. I tako traje njen potez nekoliko minuta, dodjem opet na potez, par sekundi, a onda se moja žena opet razmaše sa kombinacijama.
Ista stvar je bila u partiji kada sam ja imao takav momentum a žena nije uspjela ništa povezati. Javlja se dosada i frustracija, ko da gledaš nekog kako igra solo igru, što samo po sebi ne bi bio problem da igra kratko traje ( kao ganz schoen clever), ali tako dva sata.... i koliko god to smatrao nepristojnim nemaš što nego prckati po mobu dok čekaš svoj potez.
Može se desiti i u Marsu da te poseru kartice, ali tamo barem imaš draftanje i standardne projekte, a ovdje koliko god se trudio blokiran si sa karticama koje dobivas, ne možeš ih zamijeniti, odbaciti za nešto smisleno ili samo odigravas jednostavne akcije pa kao nešto i radis ali ne povlacis višestruke efekte kao protivnik što dovodi do zaostajanja.
U race for the Galaxy barem ima akcija Explore pa se može dobro proroštati kup , ovdje ne. Odnosno ima akcija Cards, ali ona sama po sebi je slaba ako je na niskom mjestu i nema smisla.
Odigrati ćemo još sigurno zbog onih par partija kada je igra bila neizvjesna ali u našoj kući igra sigurno nije nikakav killer.
Kužim zašto su ljudi oduševljeni, segmenti koji su mi se svidjeli su način odigravanja poteza, izbor akcija, unaprijeđenje samih akcija, mogućnosti velikih komboa sa napredovanjem igre, sličnost sa marsom u svezi odigravanja specifičnih tagova, paralelna utrka na dvije staze, tema, tile placement, postoji lagana interakcija u kojoj smo uspješno blokirali jedno drugo i igra stvarno svaki put zove da bi se odigralo opet.
ALI...
No da li je to terraforming mars killer? Neee, ni blizu. Mislim da su tako i underwater cities proglasili pa ćorak (sama igra mi je bila ok, sa isto zanimljivom mehanikom, ali ništa više od toga). Iako i dalje ne razumijem zašto imamo potrebu ubijati bas mars od svih igara koje postoje? I same igre su dovoljno različite.
Najveći problem ove igre su kartice. Kup je ogroman, same kartice su unikatne a tijekom igre tek mali djelić toga udje u igru. Postoje tri vrste kartice, najčešće su naravno životinje, ali bilo je partija u igrama udvoje ( naravno moja voljena i ja) gdje jedno od nas naprosto nije ili prerijetko je dobivalo odredjen tip kartica (npr sponzore koji mogu davati značajne benefite i zamah u igri) iskusili smo taj problem gdje te doslovce poseru kartice pa ne možeš povezati smislene akcije.
Doslovce bi se igra svela na to da sam primjerice ja na potezu, pa kažem odigravam ovu akciju, plaćam i postavljam. U nekoliko sekundi gotov.
Onda je moja žena na potezu: koristim ovu akciju, prvo postavljam ovu karticu, koristim te efekte da dobijem ovo, a kako sam odigrala ovu karticu sponzori mi daju bonus na ono, pa uzimam novac i postavljam kiosk, kiosk postavljam ovdje dobivam bonus, unaprijedjujem ovu karticu, pomičemo se na traci ovdje, dobijem bonus bla bla. A SAD igram drugu karticu pa dobijem ovo itd. I tako traje njen potez nekoliko minuta, dodjem opet na potez, par sekundi, a onda se moja žena opet razmaše sa kombinacijama.
Ista stvar je bila u partiji kada sam ja imao takav momentum a žena nije uspjela ništa povezati. Javlja se dosada i frustracija, ko da gledaš nekog kako igra solo igru, što samo po sebi ne bi bio problem da igra kratko traje ( kao ganz schoen clever), ali tako dva sata.... i koliko god to smatrao nepristojnim nemaš što nego prckati po mobu dok čekaš svoj potez.
Može se desiti i u Marsu da te poseru kartice, ali tamo barem imaš draftanje i standardne projekte, a ovdje koliko god se trudio blokiran si sa karticama koje dobivas, ne možeš ih zamijeniti, odbaciti za nešto smisleno ili samo odigravas jednostavne akcije pa kao nešto i radis ali ne povlacis višestruke efekte kao protivnik što dovodi do zaostajanja.
U race for the Galaxy barem ima akcija Explore pa se može dobro proroštati kup , ovdje ne. Odnosno ima akcija Cards, ali ona sama po sebi je slaba ako je na niskom mjestu i nema smisla.
Odigrati ćemo još sigurno zbog onih par partija kada je igra bila neizvjesna ali u našoj kući igra sigurno nije nikakav killer.
- marge
- Reactions:
- Ima zahvala: 285 puta
- pohvaljen: 775 puta
- Kontakt:
ni meni se ark nova od starta kao baš i ne sviđa, ali eto imam već dvadeset odigranih partija (5x2p, 9x3p, 6x4p) i neke stvari koje su me u početku smetale kao što je taj random osjećaj raspoloživosti karata me trenutno sve manje smetaju jer u konačnici s više iskustva nakon dosta odigranih partija ispada da se uvijek da nekaj iskemijat od onoga što imaš, a i moraš se od starta prilagoditi početnim postavkama i zahtjevima koje igra postavi.. tak da trenutno mi se i dalje ark nova igra, a terraforming mars ovaj tren uopće nemam volje zaigrati, baš ispada da mi je ark nova penzionirala terraforming mars hehe.. i da, zadnje dvije partije ark nove u dvoje su nam trajale svaka po cca sat vremena, znači s vremenom se i vremenski igra popravi.. s tim da bi trenutno i underwater cities radije odigral nego li terraforming mars..
- CrazyBunnyGuy
- Reactions:
- Ima zahvala: 283 puta
- pohvaljen: 608 puta
- Kontakt:
Killer ničega nije, to je sigurno. Načelno se slažem sa @kockica oko sreće ili posera oko karata, jedino... mislim da ipak ima šanse da se sve okrene na dobro. Element sreće će uvijek biti tu baš kao što je rečeno, puno je karata, a malo ih se vidi, no kombosi koji se mogu stvoriti su pošteni. Moj Mario je jutros na temelju jedne akcije uspio dobiti jedan jedan partnership s kontinentom što ga je pomaknulo na conservationu što je triggeralo bonus da uzme association sa universityjem što je triggeralo još jedan conservation point, a university koji je uzeo je imao reputation što ga je pomaklo da dobije radnika koji je otkrio JOŠ jedan conservation point...
Mislim da igra dopušta dosta alternativnih ruta ako se zakopaš negdje u pijesak, ali prilike su kratkotrajne i ako ih ne vidiš i ne zgrabiš jbga... I ključ je svakako u sponzorima koji imaju end game scoring. Ja sam danas pobijedio 28:20 samo zahvaljujući njima! Naravno, ako naiđu... Ako ne, mora ti plan B biti rudariti conservation pointove kako god znaš i umiješ jer ih je teže dobiti inače, ali su puno vrjedniji, zbog načina na koji se token pomiče na tom tracku.
Iako, naravno, karte su key driver... I zato nije loše flippati Cards kartu i vući nove ili snappati.
Kad igrate, pitam se, koja karta vam ostaje neflippana? Meni uvijek Animals.
Mislim da igra dopušta dosta alternativnih ruta ako se zakopaš negdje u pijesak, ali prilike su kratkotrajne i ako ih ne vidiš i ne zgrabiš jbga... I ključ je svakako u sponzorima koji imaju end game scoring. Ja sam danas pobijedio 28:20 samo zahvaljujući njima! Naravno, ako naiđu... Ako ne, mora ti plan B biti rudariti conservation pointove kako god znaš i umiješ jer ih je teže dobiti inače, ali su puno vrjedniji, zbog načina na koji se token pomiče na tom tracku.
Iako, naravno, karte su key driver... I zato nije loše flippati Cards kartu i vući nove ili snappati.
Kad igrate, pitam se, koja karta vam ostaje neflippana? Meni uvijek Animals.

- Antomon
- Reactions:
- Ima zahvala: 1239 puta
- pohvaljen: 933 puta
- Kontakt:
Svaka igra koja izlazi je killer nečega, barem kod Amerikanaca, onda valjda vole vidjeti "killere" u svakom segmentu života.kockica je napisao/la: 14 vel 2022, 13:19 ...
...
Osobno najveći problem kojeg imam sa Ark Novom je osjećaj frustracije koji se javlja tijekom igre. "Catch up" mehanizama nema, ako netko pobjegne na trakovima, taj će vjerovatno i pobjediti. Ako hvataš nisko mjesto na conservation projectu kao i drugi igrač i on uzme prije tebe, moraš ići na više uvjeta/tagova iako nisi možda planirao, jer ti inače propadaju uloženi tagovi, a možda se više potrebni tagovi neće pojaviti. Nije mi bitno pobjediti u društvenim igrama, ali mi baš ubije volju za igrom ako ja nakraju imam rezultat -15 a pobjednik +10 bodova i to čisto sa psihološkog aspekta.
Npr. ako bi ta razlika u Terraforming Marsu bila 105 naprema 80 bodova (ista razlika) puno lakše bi mi sjelo jer imam osjećaj da sam napravio nešto tijekom igre, u Ark Novi imam osjećaj kada dobijem negativne bodove nakraju da nisam niti sudjelovao u partiji.
Sustav izbora akcija je super, tjera te da radiš različite akcije i opet pušta prostora odigrati akciju preko reda ako ti treba. Sustav susretanja 2 bodovna markera može u ropotarnicu povijesti što se mene teče, na prvu mi djeluje zanimljivo, ali u praksi je previše frustracije.
Mi je moramo odigrati u više igrača, samo smo jednu odigrali u 3 igrača, pretpostavljam da u više igrača prođe više karata, pa me zanima čisto kako to izgleda.
- marge
- Reactions:
- Kontakt:
kao i u većini igara ovo ni tu nije istina, nego često baš suprotno bude, a nerijetko se desi i da onaj koji triggera end game na kraju ne pobijedi.. treba više igrat, s iskustvom se otvaraju novi vidici.. npr. iako i ja volim prvi zauzeti niska mjesta za dva conservation boda i od toga profitiram možda trenutno, na kraju bodovno puno više dobije onaj koji uzme pet conservation bodova za istu stvar..Antomon je napisao/la: 15 vel 2022, 07:16ako netko pobjegne na trakovima, taj će vjerovatno i pobjediti
- Antomon
- Reactions:
- Ima zahvala: 1239 puta
- pohvaljen: 933 puta
- Kontakt:
Ovo govorim čisto iz osobnog iskustva, ako vi imate drukčije iskustvo, drago mi je za vas, ali onaj tko triggerira igru kod nas, obično ima više "skrivenih" bodova od onoga koji nije triggerirao.marge je napisao/la: 15 vel 2022, 07:25kao i u većini igara ovo ni tu nije istina, nego često baš suprotno bude, a nerijetko se desi i da onaj koji triggera end game na kraju ne pobijedi.. treba više igrat, s iskustvom se otvaraju novi vidici.. npr. iako i ja volim prvi zauzeti niska mjesta za dva conservation boda i od toga profitiram možda trenutno, na kraju bodovno puno više dobije onaj koji uzme pet conservation bodova za istu stvar..Antomon je napisao/la: 15 vel 2022, 07:16ako netko pobjegne na trakovima, taj će vjerovatno i pobjediti
- marge
- Reactions:
- Kontakt:
totalno drugačija iskustva su kod nas.. a kod ark nove je dodatno specifično da onaj koji triggera kraj, njemu je to zadnji potez, a svi ostali imaju još po jedan potez s kojim ako su dobro planirali mogu napraviti totalni preokret na kraju..
- realuka
- Reactions:
- Ima zahvala: 993 puta
- pohvaljen: 1011 puta
- Kontakt:
Uzmi da igra ima 114 appeal bodova, a ne nula i računaj plus/minus od te reference.Antomon je napisao/la: 15 vel 2022, 07:16 Nije mi bitno pobjediti u društvenim igrama, ali mi baš ubije volju za igrom ako ja nakraju imam rezultat -15 a pobjednik +10 bodova i to čisto sa psihološkog aspekta.
-
- Reactions:
- Kontakt:
U principu nisam primjetio presudnu razliku ako netko ulovi više ili niže mjesto na konzervacijskim projektima.Antomon je napisao/la: 15 vel 2022, 07:16Svaka igra koja izlazi je killer nečega, barem kod Amerikanaca, onda valjda vole vidjeti "killere" u svakom segmentu života.kockica je napisao/la: 14 vel 2022, 13:19 ...
...
Osobno najveći problem kojeg imam sa Ark Novom je osjećaj frustracije koji se javlja tijekom igre. "Catch up" mehanizama nema, ako netko pobjegne na trakovima, taj će vjerovatno i pobjediti. Ako hvataš nisko mjesto na conservation projectu kao i drugi igrač i on uzme prije tebe, moraš ići na više uvjeta/tagova iako nisi možda planirao, jer ti inače propadaju uloženi tagovi, a možda se više potrebni tagovi neće pojaviti. Nije mi bitno pobjediti u društvenim igrama, ali mi baš ubije volju za igrom ako ja nakraju imam rezultat -15 a pobjednik +10 bodova i to čisto sa psihološkog aspekta.
Npr. ako bi ta razlika u Terraforming Marsu bila 105 naprema 80 bodova (ista razlika) puno lakše bi mi sjelo jer imam osjećaj da sam napravio nešto tijekom igre, u Ark Novi imam osjećaj kada dobijem negativne bodove nakraju da nisam niti sudjelovao u partiji.
Sustav izbora akcija je super, tjera te da radiš različite akcije i opet pušta prostora odigrati akciju preko reda ako ti treba. Sustav susretanja 2 bodovna markera može u ropotarnicu povijesti što se mene teče, na prvu mi djeluje zanimljivo, ali u praksi je previše frustracije.
Mi je moramo odigrati u više igrača, samo smo jednu odigrali u 3 igrača, pretpostavljam da u više igrača prođe više karata, pa me zanima čisto kako to izgleda.
Niže mjesto ti daje mogućnost da brže ulovis bonuse, više mjesto, pa.. više bodova.
U tom pogledu mi zapravo najveću razliku cini ako jedan od igrača do kraja igre claima konzervacijski projekt manje ( u jednoj igri uopće nisam vidio potrebne tagove, u drugoj mojoj ženi nikako da stigne jedan jedini tag koji joj je falio.) pa će vjerojatnije izgubiti.
I opet preduvjet za to je ipak sreća u izvlačenju kartica.
Ovo za bjezanje na trakama nije uvjet za pobjedu. Bilo je situacije gdje bi od nas dvoje jedno dobilo veliki zamah na početku i onda naprosto stalo, a onda drugi igrač samo krene spuštati projekte. Ali ako netko uspije pobjeći tako da je već stigao do polovice trake ( što su ono, bodovi prestiža ? ) vrlo vjerojatno će i pobijediti.
Također se u našim igrama događalo da tko trigerira kraj, uvijek pobijedi. U najboljem slučaju drugi igrac sa potezom više može tek postići pozitivni bodovni saldo. Možda je to broja igrača jer se rijetko naše partije osjećaju izjednačeno?
-
- Reactions:
- Kontakt:
Meni je isto najslabiji benefit od te kartice.CrazyBunnyGuy je napisao/la: 14 vel 2022, 17:17 Iako, naravno, karte su key driver... I zato nije loše flippati Cards kartu i vući nove ili snappati.
Kad igrate, pitam se, koja karta vam ostaje neflippana? Meni uvijek Animals.![]()