https://boardgamegeek.com/boardgame/128271/ginkgopolis
Igrao jučer po prvi puta - 3 igrača, 2 partije. tile-ovi predstavljaju zgrade u 3 boje (koje predstavljaju bodove (VP), nove tileove i stanovnike (ili resurse). Posloži se 3x3 grid i gradi se "grad" koji se može širiti s novim tileovima, postojeći nadograđivati (postaviti novi kat) ili "exploitati" odnosni dobiti prema boji nešto od navedog na pocetku (to su 3 akcije koje možeš napraviti na potezu). Ima engine building (na pocetku dobiješ početni engine) gdje kad napraviš novi kat, ostavis si tu kartu i daje ti dodatni bonus na jednu od akcija kad ju izvršiš ili kao end game bonus za dobivanje VPs. Te ima area kontrol gdje se "stvaraju kvartovi",a kvart je niz tileova koji su iste boje i niz mora biti min. od 2 tile-a.
- Ima 2 varijante koje nismo probali, a produžuju igranje, ali mogu učiniti igru još zanimljivijom - draftanje početnog engine-a (koristilo smo predefinirane) i da si ostaviš jednu kartu kad ih trebaš dati dalje na kraju runde (ova varijanta(pravilo) se inače nalazi u ekspanziji).
Što mi se sviđa:
- Istovremeno igranje - svi moraju odabrati istovremeno koju akciju će odigrati.
- Malen downtime - razlog iznad, ali ga može biti kad se često (na početku) mora miješati deck i dodavati nove karte
- Kratko igranje - traje do sat vremena u 3p i nikad nije dosadno jer stalno igraš i razmišljaš što odigrati. Kad se malo engine napravi i kad se počnu uzimati sve više pločica, brzo dođe kraj a da nisi ni skužio

- Jednostavna pravila - objašnjavanje može biti malo zaribano jer je abstraktno, pa su me gledali što je ovo, ali nakon rundu-2 se sve pohvata kad se skuži kako akcije rade i dalje teče dosta glatko.
- Završetak i zadnje bodova - mislim da će uglavnom završiti kada se uzmu sve pločice kad se to dogodi, svatko od igrača može ponuditi kolko želi pločica (dobiješ za nagradu bod po pločici) da se napravi još jedan završna hrpa (uglavnom potraje 2-3 poteza). Te mi se jako sviđa bodova kvartova - onaj tko ima najviše stanovnika u nj. dobiva bodove za svoje i sve tuđe (stanovnik je bod), pa npr. ti imaš 5, netko drugi 4, i treći 1 - ti dobivaš 10 bodova, ovaj sa 4 dobiva samo za svoje, znači 4, a treći ništa - samo 2 igrača mogu dobiti bodove. Ako si solo u kvartu dobivaš duple bodove.
- Strategija/taktika - kako puno bodova donose kvartovi - moguće je izbacivati druge igrače iz zgrade (samo jedan igrač može biti) ili/i mijenjati boju zgrade, kada hoćeš napraviti novi kat na njemu - tako da se mogu rascijepati kvartovi, napraviti novi - ima mnogo mogućnosti. Jako mi se sviđa jednostavnost pravila, ali ima mnogo odluka kojih možeš napraviti - od toga da li se širiti, napraviti novi kat, da li imaš dovoljno stanovnika da nešto od toga napraviš ili napraviti nešto da si poboljšaš engine. Ali opet ne možeš dugoručno napraviti strategiju jer kad napraviš akciju daješ ostale karte desnom od sebe, pa se konstatno moraš i prilagođavati trenutnoj situaciji. Imaš 2 tokena koja možeš trošiti ako dobiješ bezvezne karte, pa ih tokenom sve odbacitis i vučeš nove 4.
Što mi se ne sviđa:
- setup i teardown - slaganje tile-ova i tokena za početni, napraviti hrpu tileova, 3 špila karata (po bojama) imati u posloženo po redu od 4-20, slaganje početnog decka, znači ima svega i svačega i zna potrajati
- zna biti fiddly - dodavanje novih karata u deck, stalno miješanje na početnim potezima, uzimanje "bonusa" od engine-a.
- Tema - je naljepljena, nije da me smeta previše. Ovo je više za one koji sve ovo čitaju

- Artwork - nije bajan.
TL;DR - odlična igra po gameplayu, ali ima mušiće oko stvari koje se ne tiču gameplaya.
9/10