TedTalk o igrama na ploči

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
PPrincess
Reactions:
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 12 puta

Post Postao/la PPrincess »

evo jedno zanimljivo izlaganje o igrama, s osvrtom na tzv. euroigre, kako se industrija mijenjala kroz godine i koje su trenutačne promjene...

http://www.youtube.com/watch?v=3oeVg8uR ... e=youtu.be

hvala casedecku, vidjeh to na njegovom (fejs) profilu :)
Schism
Reactions:
Ima zahvala: 11 puta
 pohvaljen: 26 puta
Kontakt:

Re: TedTalk o igrama na ploči

Post Postao/la Schism »

super filmic :thumbs
to treba pokazivati ljudima kao reklamni spot za board gameove :D
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2452 puta
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Schism je napisao/la:super filmic :thumbs
to treba pokazivati ljudima kao reklamni spot za board gameove :D
Mmmda, ali ce svima tim ljudima engleski biti problem ;)
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
mado
Reactions:
Ima zahvala: 1191 put
 pohvaljen: 1200 puta
Kontakt:

Post Postao/la mado »

Po njemu znači uskoro nećemo više kupovati skupe stolne igre, nego prvo moramo kupiti skupi tablet, pa onda skupu igru za njega, pa se onda igrati bez osjećaja držanja karata u ruci, fizičkog micanja figurica i sl. Ne zvuči mi baš privlačno. :?
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Kao sto nikada nece umrijeti knjiga, tako nece umrijeti niti prava stolna igra. Dapace, ljudi ce se prije zasititi tehnikalija jer iste ubijaju toplinu druzenja i igranja
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Schism
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Schism »

Mislim da ovdje nije rijec o tome da li treba igrati igre online, za tabletom ili za stolom, nego o cinjeinici da ce se i board game svijet morati digitalizirati, isto kao sto je to slucaj u drugim podrucjima zivota. Slazem se da "pravi" board game, isto ko i knjiga, nikad nece izumrijeti, ali za nekog izdavaca, ne prosiriti svoju ponudu na digitalni oblik igara bila bi ludost.

S druge strane, meni se jako svidja sto covjek prica o anonimnosti autora igara, i nacinu na koji je to evoluiralo u to sto je danas. Isto vrijedi i za dobre i lose koncepte u igrama, te primjeri koje daje - mislim da su savrseno razumljivi nekome ko nije do sad igral board gameove i mogu takvim ljudima pokazat kolko se industrija razvila i usavrsila u proizvodnji dobre zabave :)
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Nisam siguran da bi digitalizacija donjela išta dobro u svijet društvenih igara kakve su sada. Ako zadržimo koncept igranja za stolom, onda on povlači i određene potrebe koje imaju ljudi koji za taj stol sjednu zajedno, družeći se.
Digitalizacija je uzela dobre dijelove svačijeg života i cijela stvar postaje više zamorna nego korisna. Ljudi će sve više tražiti odmor i bjegstvo od digitalizacije, a posebno na onim područjima gdje je potpuno nepotrebna.
Pogledaj primjer igranja oko stola. Tablet ili u nekoj bliskoj/daljnoj budućnosti cijela površina stola (MS Surface) mogu zamijeniti sve dijelove igračeg pribora i sve iscrtati na ekranu. Karte koje drugi igrače ne bi trebali gledati mogu se prikazivati na malim uređajima s ekranom kakav je npr. kontroler od nadolazećeg Wii U-a. Ali sve to pipkanje i tipkanje po kojekakvim uređajima ili "digitralnom stolu" ubijati će sve ono što se dešava prilikom igranja klasičnih igara. Ubijati će sam osjećaj i draž igranja. Uz igru nerijetko nešto i pričamo, bacaju se neke asocijacije, teče stalna komunikacija. Igrači koji će biti zabavljeni/zaposleni kojekakvim digitalnim napravama, baš ne komuniciraju s ostatkom svijeta istovremeno. Dobar primjer ti je razgovor u autu za vrijeme vožnje sa živim suvozačem i na mobitel. Dok ovo prvo uopće ne sputava vozača u vožni, razgovor na mobitel ga čini potpuno "van sebe", te su stoga mobiteli i zabranjeni u vožnji. Isto će se dešavati u igranju s tom digitalnom skalametrijom. U nekim dijelovima života je ona jednostavno suvišna i ne znam zašto je ovaj suludi svijet gura u sve i svašta...

Gledao sam jedan film na temu tableeta i društvenih igara, gdje sam Tauber priprema digitalnu verziju Settlersa. No nakon svega isprobanog, na kraju kaže da jedino kartonski boardgame - boardgame! Ja se tu potpuno s njime slažem.
Vicko
Reactions:
Ima zahvala: 312 puta
 pohvaljen: 73 puta
Kontakt:

Post Postao/la Vicko »

Sviđa mi se filmić. Lijepo je rekao lik sve i slažem se sa Schismom u vezi samog filmića i sa svima do sad što se tiče digitalizacije. :) Bez obzira na digitalizaciju, mislim da board gamovi neće izumrijet, kao što je i grof rekao. Al baš ovo što je rekao kad je spominjao autorske igre, usporedbe sa knjigama, nedostatke onih klasičnih igara (baš ta 3 problema: eliminacija igrača, duuugo čekanje reda (pa do 15tak min........) i jako nepredvidivo trajanje igre (što je još gore u kombinaciji sa 1. problemom)), sve je točno i to je ono što treba ljudima pokazat da vide kako su se igre razvile i kakvih sve, al stvarno odličnih igara ima.
Kad igra samu sebe balansira da nikako ne može predugo trajat i slične mehanike, jednostavno savršeno. :)
Schism
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Schism »

A gle mozemo mi misliti kaj god hocemo o digitalizaciji, praksa pokazuje drugacije. Danasnje socijalne mreze su pokazale kako ce ljudi, kad mogu birati, cesto odabrati druzenje iz udobnosti vlastite fotelje, i to puno cesce nego sto ce to priznati. Cak i oni koji su prije par godina bili na "oni" s kompjuterima ga danas koriste dovoljno dobro da bi mogli fejstai, tweetati ili sto vec. Pricati o dozivljaju stvarnosti, o stvarima kao sto je pricanje tijekom igranja board gamea, zabavljanje i slicno, u velikom su dijelu izvedivo i danas koristenjem voipa, webcamova i slicnih napravica, a da ne pricam o tome da ce se u skoroj buducnosti elektronicki dozivljaj stvarnosti samo povecavati. Dokaz toga su nebrojeni online community-i koji nisu samo grupa stranaca koji su se skupili oko nekog zajednickog interesa, nego su to postale prave socijalne grupe u kojima vrijede ista pravila i obrasci ponasanja kao i u "stvarnim" grupama.

Isto tako kolko god se uz porast zanimanja opce populacije za tehnologiju poceo javljati i suprotni efekt - zasicenje, u doglednoj buducnosti prisutnost tehnologija u svakodnevnom zivotu samo ce rasti. I zbog toga ja digitializaciju board gameova ne smatram niti najmanje cudnom, vec ocekivanom, i mislim da ih samo moze popularizirati.

I evo samo za kraj, real life primjer: danas - subota navecer, upravo zavrsih Caylus online, sa frendom, i jos jednim strancem. Zasto smo igrali online iako zivimo 15 minuta voznje jedan od drugog? Ne zato ne volimo drustvo, ili zato kaj su mi mrske kartonske komponente ili nesto slicno, nego zato kaj je jedno tak bilo izvedivo s obzirom na sve ostale okolnosti. Da mogu birat uvijek bi izabral da igram pravu igru u drustvu, ali ako moram birati izmedju igranja on line ili toga da uopce ne igram, mislim da se odgovor namece sam po sebi.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Pogledah ovaj famozni filmić i zapravo, ne bih se složio s većinom iznesenog, osim s činjenicom kako će se društvene igre digitalizirati htjeli mi to ili ne i to zbog želje izdavača za dodatnim profitom, a ne zbog potrebe samog čovjeka ili zato što je to za čovjeka dobro.
Ovo što ću iznijeti je moje filozofiranje, razmišljanje na temu iz kuta čovjeka koji je možda malo stariji od većine ekipe na forumu, roditelja dvoje djece i čovjeka kojem je profesija duboko uronjena u rad na računalima i digitalni svijet (a da pri tom isti nije profesionalni informatičar :) ).

Razmotrimo što donosi "dobroga" ili novoga digitalizacija društvenih igara? Prema filimiću, ispada da je produkcija igara lakša, da će se bolje moći pratiti autorske radove, a ne radove korporacija, no ništa drugo tu nije konkretno navedeno. Digitalizacija će donijeti lakši transport igre na odmor, lakšu kupovinu igre i općenito oslobađanje prostora u vašim ormarima. Da će te se lakše igrati izmijenjujući relativno maleni tablet po stolu? Nećete! Da će vam to biti veći gušt? Neće! Da će to uvesti novu dimenziju socijalizacije i ostalih socijalno-edukacijskih parametara u igru? Neće! Dapače, suprotno!

Imajte na umu činjenicu da su knjiga i prve igre: "Go, Šah, igre s klasičnim kartama" izmišljeni zbog potrebe čovjeka i njegovog napretka, a ne zbog profita i novca. Cijela digitalna revolucija započela je i danas traje isključivo zbog profita. Ako pitate bilo kojeg sociologa ili psihologa, reći će vam da su društvene mreže sranje, da računalstvo može dovesti do ovisnosti (što se kod moje djece skoro pa i počelo razvijati, ako i kod mene samog) i sa nizom ostalih popratnih kontra efekata.

Za razliku od knjige koja je individualni doživljaj (čitamo je uglavnom sami), društvene igre su društveni doživljaj. Igramo je u ugodnom društvu, zajedno. Pri tome međusobno komuniciramo na puno više razina nego što su to govor i pomaci figurica po ploči. Sva ta nijansa međusobne komunikacije (govor tijela, tikovi, sva nesvjesna komunikacija) ne može se prenjeti preko nekakvog Voipa ili Chata. Dakle, gubi se dobar dio onoga što čini pravu socijalizaciju. Informacija prenešena isključivo digitalnim putem je nepotpuna i često krivo interpretira, stvarajući dodatno nerazumijevanje i udaljavanje ljudi.

Upravo zbog sveopće digitalizacije mi danas nemamo vremena za sebe same, sav se svijet pretjerano ubrzao i svi žurimo za čime? Za novcem?! Bože, onda s nama nešto opako nije u redu. Klasične društvene igre čupaju nas van tog suludog digitalnog svijeta i vraćaju nas natrag u normalu, u malene niše gdje još uvijek možemo biti ljudi!

Nedajte da vam "druge okolnosti" ne dozvole da budete ljudima i da se "digitalizirate" gubeći svojstva ljudi. To što možete društvenu igru odigrati preko Voipa, je samo zabrinjavajuća činjenica, a ne benefit.

Uočiti će te to i sami kada budete imali svoje obitelji i svoju djecu. Zažaljeti će se ovaj svijet sve više kartona, figurica i karata, umjesto kojekakvih smartphoneova, tableeta i ostale digitalizacije. Mi smo ljudi: Analogne mašine, a ne digitalne.

Znam da vas na FER-u i FOI-u drugačije uče, jer je to i svrha njihovog postojanja, no ne zaboravite da s nama upravljamo mi sami, a ne C, PHP, Javascript ili nešto drugo.
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”