Pogledah ovaj famozni filmić i zapravo, ne bih se složio s većinom iznesenog, osim s činjenicom kako će se društvene igre digitalizirati htjeli mi to ili ne i to zbog želje izdavača za dodatnim profitom, a ne zbog potrebe samog čovjeka ili zato što je to za čovjeka dobro.
Ovo što ću iznijeti je moje filozofiranje, razmišljanje na temu iz kuta čovjeka koji je možda malo stariji od većine ekipe na forumu, roditelja dvoje djece i čovjeka kojem je profesija duboko uronjena u rad na računalima i digitalni svijet (a da pri tom isti nije profesionalni informatičar

).
Razmotrimo što donosi "dobroga" ili novoga digitalizacija društvenih igara? Prema filimiću, ispada da je produkcija igara lakša, da će se bolje moći pratiti autorske radove, a ne radove korporacija, no ništa drugo tu nije konkretno navedeno. Digitalizacija će donijeti lakši transport igre na odmor, lakšu kupovinu igre i općenito oslobađanje prostora u vašim ormarima. Da će te se lakše igrati izmijenjujući relativno maleni tablet po stolu? Nećete! Da će vam to biti veći gušt? Neće! Da će to uvesti novu dimenziju socijalizacije i ostalih socijalno-edukacijskih parametara u igru? Neće! Dapače, suprotno!
Imajte na umu činjenicu da su knjiga i prve igre: "Go, Šah, igre s klasičnim kartama" izmišljeni zbog potrebe čovjeka i njegovog napretka, a ne zbog profita i novca. Cijela digitalna revolucija započela je i danas traje isključivo zbog profita. Ako pitate bilo kojeg sociologa ili psihologa, reći će vam da su društvene mreže sranje, da računalstvo može dovesti do ovisnosti (što se kod moje djece skoro pa i počelo razvijati, ako i kod mene samog) i sa nizom ostalih popratnih kontra efekata.
Za razliku od knjige koja je individualni doživljaj (čitamo je uglavnom sami), društvene igre su društveni doživljaj. Igramo je u ugodnom društvu, zajedno. Pri tome međusobno komuniciramo na puno više razina nego što su to govor i pomaci figurica po ploči. Sva ta nijansa međusobne komunikacije (govor tijela, tikovi, sva nesvjesna komunikacija) ne može se prenjeti preko nekakvog Voipa ili Chata. Dakle, gubi se dobar dio onoga što čini pravu socijalizaciju. Informacija prenešena isključivo digitalnim putem je nepotpuna i često krivo interpretira, stvarajući dodatno nerazumijevanje i udaljavanje ljudi.
Upravo zbog sveopće digitalizacije mi danas nemamo vremena za sebe same, sav se svijet pretjerano ubrzao i svi žurimo za čime? Za novcem?! Bože, onda s nama nešto opako nije u redu. Klasične društvene igre čupaju nas van tog suludog digitalnog svijeta i vraćaju nas natrag u normalu, u malene niše gdje još uvijek možemo biti ljudi!
Nedajte da vam "druge okolnosti" ne dozvole da budete ljudima i da se "digitalizirate" gubeći svojstva ljudi. To što možete društvenu igru odigrati preko Voipa, je samo zabrinjavajuća činjenica, a ne benefit.
Uočiti će te to i sami kada budete imali svoje obitelji i svoju djecu. Zažaljeti će se ovaj svijet sve više kartona, figurica i karata, umjesto kojekakvih smartphoneova, tableeta i ostale digitalizacije. Mi smo ljudi: Analogne mašine, a ne digitalne.
Znam da vas na FER-u i FOI-u drugačije uče, jer je to i svrha njihovog postojanja, no ne zaboravite da s nama upravljamo mi sami, a ne C, PHP, Javascript ili nešto drugo.