grof je napisao/la: 15 sij 2019, 14:31
Ja sam konkretno mislio na spomenute igre od strane @madoa:Lewis & Clarke i Clash of Cultures koje nekako po meni i te kako imaju pozencijala za reprintove. Naravno da je teško raditi evergreene tip Pandemic, TTR, pa i Catan koji se prodaju u vječnost, ali da Clash of Cultures nema potencijala za reprint mi je malo čudno.
Svejedno i dalje vrijedi da izdavači nisu ludi. Možda griješe, ali nisu ludi i imaju razloge zašto ne izdaju igru. To što ih mi ne znamo, ne znači da ih nema.
Malo sam zagooglao clash of cultures i reprint. Autor igre želi reprint i autorska prava na igru i naslov su mu vraćena, međutim nema pravo na artwork i minijature, koji su autorsko pravo z-mana, odnosno asmodeea. Dakle čovjek može naći novog publishera (ili izdati sam), ali će to biti potpuno nova edicija s potpuno novim troškovima za art, minijature pa i produkciju (novi noževi za punchboardove, novi kalupi za minijature). Samim tim to više nije reprint nego izdavanje nove igre pa se potencijalnim publisherima možda više isplati napraviti novu igru.
Pitanje je zašto Asmodee neće izdati reprint. Negdje sam, neslužbeno, pročitao da im CoC ugrožava drugi IP, što bi lako mogla biti istina. Takva odluka nas može smetati, ali bi mogla biti poslovno opravdana. A, kao što rekoh, možda i griješe.