COLT EXPRESS (2015., Christophe Raimbault)
#spieldesjahres(1/3)
Spiel des Jahres pobjednik od prije 3 godine. Trenutno je na 13. mjestu od 41. SdJ pobjednika sortiranih po BGG ranku. Neposredno ispred njega su Hanabi i Catan, a iza njega Thurn and Taxis i Camel Up.
https://boardgamegeek.com/geeklist/2366 ... d-bgg-rank
Meni osobno jako draga i zabavna igra. Definitivno nije za one koji traže strogo kontrolirane strateške igre (koje volim i ja, ali nisam isključiv

). Puno je tu nepredvidljivosti i kaosa, ali svejedno morate biti non-stop koncentrirani i pratiti zbivanja, tojest koje karte se odigravaju, jer u protivnom ćete sigurno završiti uvjerljivo posljednji. Glavna zamjerka je što karakteri nisu možda najbolje balansirani. Cheyenne se svima čini kao daleko najmoćniji lik (svako njeno korištenje specijalne moći rezultira swingom od minimalno 500 dolara/VP-a između dva igrača, što je u prosjeku četvrtina/petina iznosa kojeg pobjednik skupi - nijedan drugi karakter nema ability koji uzrokuje toliki swing u VP). No tome se može doskočiti tako da se igra bez specijalnih moći (premda to daje dodatno osobnost likovima) ili da se neki koje smatramo prejakima ili preslabima izbace (ako se ne igra sa svih 6).
Svejedno po meni apsolutno zaslužena nagrada za igru godine (uvijek bih bez razmišljanja radije igrao nju neko ove dvije koje su neposredno ispred nje). 3D mapa (aka vlak) je vrlo atraktivna i originalna, interakcija među igračima je neprestana i vrlo zabavna, a tema, odnosno osjećaj da stvarno radite ono što igra tvrdi da radite, jako jako izražena (mislim da je Colt primjer igre gdje je prvo bila tema, pa onda mehanika).
EDIT: kad kažem "apsolutno zasluženo nagrada za igru godine", treba ipak napomenuti da ova igra sadrži nasilne poteze kao što su udaranje šakom i pucanje iz revolvera, te da igrači u njoj igraju ulogu kriminalaca koji pljačkaju vlak. Sve je to light, likovi su karikaturni i zafrkancija je očita, no ipak igra nije za sve dobne skupine. Proizvođač sugerira dob od 10+, a BGG community 8+. S obzirom da inače mislim da djecu prerano i olako navikavamo da nasilje uzimaju zdravo za gotovo, ipak bih se složio sa proizvođačem.