Pregled igre (napredna verzija za dvoje)
"
To više nije Race", bio je naš prvotni komentar nakon što smo žena i ja odigrali nekoliko partija Race for the Galaxy sa proširenjem Alien Artifacts, i onda zaključak, "
ali baš je zgodna ekspanzija."
Moram priznati, jako sam zazirao od ovog proširenja nakon mnogih negativnih komentara na famozni Orb koji dolazi sa tim proširenjem, i stvarno sam mislio kako nikad neću nabaviti Alien Artifacts, ali kad sam shvatio da se više narodnom predajom širilo takvo uvjerenje o groznim osobinama tog proširenja, negoli direktnim igraćim iskustvima, odlučio sam nabaviti i Alien Artifacts.
Ovo proširenje nije kompatibilno sa ostalim proširenjima, ali dodaje impresivnih 46 karata u igru, koje se mogu igrati bez u narodu toliko omraženog Orba. Žena i ja smo i odigrali nekoliko partija bez Orba, a pridodane karte su zgodne, čini se lijepo balansirane i jako fino nadopunjuju osnovnu igru, te već samo zbog toga vrijedi nabaviti ovo proširenje.
"Orb? Fuj! To ti je smeće neviđeno!"
Priča uz ovu igru ide tako da je pronađen tajanstveni tuđinski Orb, i sada se suparnička galaktička carstva međusobno nadmeću tko će bolje istražiti unutrašnjost Orba i prikupiti dragocjene artefakte korisne za daljni razvoj vlastitih carstava. Igra sa ovim proširenjem je poprilično miroljubiva, nema više međusobnih vojnih sukoba kao u prethodna tri proširenja ili sukoba sa tuđincima iz druge galaksije iz najnovijeg proširenja, jedino nastojite biti brži od svojih protivnika u skupljanju artefakata i skupljanja bodova.
Nakon nekoliko odigranih partija mogu shvatiti kontroverze oko Orba, jer nije riječ o proširenju koje samo nadopunjuje osnovnu igru, već je i drastično mijenja. Race for the Galaxy je brza kartaška igra, a sa Orbom u igru dolazi manja "ploča" za igru koja se u biti sastavlja od kartica sa ucrtanim hodnicima i komorama čiji se raspored može i mijenjati dodavanjem novih kartica za vrijeme istraživanja (kako mi je um čudan, podsjetilo me na film "Cube", samo bez horror elemenata), a postoje i figurice istraživačkih timova koje pomičete kroz hodnike i skupljate žetone artefakata. Već iz navedenog bi moglo biti jasno da to poprilično usporava igru.
Nove akcije
Istraživanje Orba, a u to su uključene akcije:
- pomicanje figurica po hodnicima i eventualno prikupljanje žetona,
- dodavanje kartica sa novim hodnicima te eventualno postavljanje novih žetona,
- i izvlačenje novih kartica hodnika iz kupa kartica Orba,
se uvijek odigrava u 1. fazi (EXPLORE), a prije izvlačenja igraćih karata iz kupa, i svaki igrač može izabrati do dvije od navedenih akcija, ali sa ovim proširenjem je nadodana i nova akcijska karta 1. faze (EXPLORE ORB), koja s jedne strane omogućuje odigravanje svih navedenih akcija, a s druge strane igraču koji je izabrao tu fazu daje prednost pred drugim igračima u redoslijedu igranja tih poteza. Za to služi i manja pločica sa trakom na koju se stavljaju žetoni u boji igrača kako bi se lakše mogao pratiti redoslijed odigravanja, i to je nešto što odstupa od osnovne igre gdje se faze u biti odigravaju istodobno, ali redoslijed igranja u Orbu može biti i presudan ako se nadmećete za iste artefakte.
Izgradnja Orba (i prigovori)
Ima ukupno 49 kartica Orba, ali njihov broj u igri varira ovisno o broju igrača, te kada se potroši kup kartica Orba, time se stječe još jedan uvjet za završetak igre. Tu slijedi naš manji prigovor na pravilnik, jer umjesto da je napisano koliko kartica Orba se izvlači po igraču, u pravilniku objašnjavaju da se od kupa oduzme određen broj kartica po igraču koji ne igra. Nije to strašan propust, ali čudno nam je bilo svaki put kada moramo pripremiti kartice, te ne znam je li do nas ili su i drugi imali sličan osjećaj. Osim toga, prigovor mi još ide na neke kartice hodnika koje nisu objašnjene u pravilima nego smo ih shvatili tek tijekom igre kada smo na odrešenim igraćim karticama pročitali kada se postavljaju. Ipak smo se navikli na konciznije napisane pravilnike, pa smo zato malo zapinjali, ali to je stvarno sve što se tiče prigovora.
Same kartice Orba su nam bile zgodne. Isprva smo se malo mučili s pravilima postavljanja kartica koje se mogu i preklapati, a ne samo dodirivati, ali to je više bilo do tehničkih pojmova koji su nam bili ispočetka nejasni, negoli do pravilnika. A tamo ima i zidova, i energetskih barijera određene jakosti kroz koje možete prolaziti samo ako imate vojnu (opću i protiv aliena) moć jednaku ili veću od tih barijera, komore sa artefaktima na koje se postavljaju odgovarajući žetoni, tzv. skočne cijevi koje omogućuju da skočite s jednog kraja Orba na drugi.
Artefakti
Kretanje istraživačkih timova je ograničeno, najviše za 4 polja, a svatko počinje sa jednim timom, ali oboje se može povećati kada postavite određene kartice razvoja ili prikupite određene žetone sa tom moći. Artefakti koji se prikupljaju su itekako korisni jer osim bodova, donose i jednokratne bonuse, na primjer manja cijena razvoja, postavljanja svijetova i sl. Zato smo odmah počeli taktizirati kako najbolje postaviti kartice Orba da bismo lakše dolazili do artefakata, što je u konačnici isto čimbenik koji dodatno usporava igru.
Dojam igre u dvoje
Ali ono što smo primjetili u igri udvoje, kada postavljamo kartice Orba, i žena i ja smo gradili svatko svoj dio Orba i tako smo se udaljavali jedno od drugog bez nadmetanja za iste resurse. Naravno, postoje i izuzeci od toga, primjerice kada mi je žena preko skočne cijevi došla u moj dio hodnika i ispred nosa mi preotela žeton, ili kada sam dobio drugi tim koji sam postavio uz ženin dio Orba. Vjerujem da je u igri sa više igrača daleko veća gužva i više nadmetanja za vrijedne artefakte.
Isto tako katkad postoje i situacije kada morate izvući i odigrati neke kartice Orba, ali ne smijete ih postaviti uz svoj tim koji je to uzrokovao, ali njime možete katkad zakomplicirati raspored hodnika u dijelu Orba koji istražuje vaš protivnik.
Ignorirati ili istraživati Orb?
Tek nakon što se odigraju te akcije u Orbu, dalje slijede normalne faze kao u osnovnoj igri. Igra sa Orbom donosi i nove dvojbe, svako istraživanje i skupljanje potencijalno korisnih žetona vas košta jedne faze, a s druge strane ne želite zanemarivati svoje carstvo koje unaprijeđujete drugim fazama igre, pa se često pojave dileme koje faze izabrati na početku runde. Naravno, najbolje je da izabere svoje faze te se ugrebete za protivnikovu EXPLORE fazu, ali što ako vaš protivnik isto razmišlja? A opet, različitim smo putovima dolazili do pobjeda (i poraza), no to i jeste čar ove super igre.
Završne misli
Iz opisanog je očito koliko je sam koncept igre promijenjen, i kako sam spomenuo, jasne su mi kontroverze koje su se pojavile sa tim proširenjem. Svejedno, pa što ako Alien Artifacts toliko odudara od drugih proširenja, nama je osobno super što sa istom igrom, ovisno koje proširenje dodajemo, imamo toliko različite načine igranja, od mirne igre, preko međusobnih vojnih sukoba u prvom skupu proširenja, napada tuđinaca u trećem skupu proširenja, do Orba u ovom proširenju. A sve to stane u jednoj kutiji (tek toliko da se pohvalim svojim genijalnim insertom

).
Nije prigovor, jedino što nam sada definitivno treba veći prostor za igru, jer uz karte koje polažete, sada imate i Orb koji se zna širiti u nepredviđenim pravcima, pa nam je sve nekako stisnuto na stolu tako da smo opet bliskije upoznali pod dnevne sobe.
U svakom slučaju, nakon tolikog pljuckanja, i žena i ja smo očekivali ne znam kakvo smeće, ali na kraju smo završili ugodno iznenađeni, možda i iz razloga jer nismo prevelika očekivanja. U svakom slučaju, isprao mi je bljutav osjećaj koji sam imao nakon što sam konačno pogledao film "Prometheus" iz 2012., ali to je već neka druga priča.