Puerto Rico

Pitanja vezana uz društvene igre
Stips
Reactions:
Ima zahvala: 615 puta
 pohvaljen: 581 put

Re: Puerto Rico

Post Postao/la Stips »

Rankiranje na bgg me zeznulo već par puta. To je mjera popularnosti igre, ne i kvalitete.

Pouzdanije je čitanje rulebookova. Koje me također par puta zeznulo, pa i tu valja biti oprezan.

Zapravo je jedina prava mjera da probaš igru.

PR mi je odlična igra, pretp da bi mi došla monotonija da je odigram 20 puta zaredom jer zbilja - jedini random element je koje će nove plantaže doći, ostatak je igra kompletne informacije tako da tko je taj dan bolje koncentriraniji će posve sigurno pobijediti. Sad, nekome to smeta nekome ne...

"...naime, trenutno se izbacuje i previše novih dobrih igara, koje treba probat..."
Slažem se.
To bi mi možda bila jedina kontra - PR je napravio standard, no kako to biva novosti koje su tada bile revolucija sad se rutinski ugrađuju u meanike niza drugih igara, tako da možeš doživjeti duh PR igrajući desetke drugih naslova.

Evo vidim netko prodaje TI3 - to ti je zapravo nabloatani Puerto Rico (i još desetak drugih naslova) sa bogatim narativom i velikom količinom sreće :D ;)

tl;dr
Ne propuštaš ništa, nema neke tajne koja ti promiče. Naprosto ti nije kliknula igra.

PS
PR u 2 je bzvz. Ako si puno iskustva ispekao u 2, onda joj možda daj šansu u 4 ili 5 još koji put.
A pomaže i ako se razmjestite, jer igra je podložna tome da hipnotiziraš/analiziraš susjeda :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru Stips za post:
kockica
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 775 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

da, PR u 2 nije ni bila opcija u originalu, u tri je već ok, a najbolji je u četvero.. i za dobru igru je bitno da budu iskusni igrači..
ali ne bi se složil da je uvijek sve isto, ipak igra ovisi o strategijama pojedinih igrača koje mogu biti skroz različite, ima i interakcije jer tvoj potez utječe i na ostale igrače..
al pitanje je kaj tražiš od igre? vjerojatno ti se ni šah ne sviđa..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post:
kockica
kockica
Reactions:
Ima zahvala: 2069 puta
 pohvaljen: 1353 puta
Kontakt:

Post Postao/la kockica »

O, zahvaljujem na ovim postovima, baš sam pretraživao vrijedi li to čudo. Možda i vrijedi, ali po napisanome ovdje, očito nije za mene.
Stips
Reactions:

Post Postao/la Stips »

Najbolje dođi u igraonu i probaj.

Ma fora ti je i u nabavci zgrada, zanimljiv element je kaj građevina ima po jednu ili dvije od pojedine vrste pa ako netko izabere buildera a ti u tom trenu nemaš love, ili imaš ali si kasno u potezu, pitanje je hoće li ono što želiš biti na raspolaganju dok dođeš na potez. Recimo mi kad igramo se kršimo kako da jedne drugima zakinemo za građevine potrebne za izgradnju kombinacija. Ima više kombinacije građevina koji ti prilično utječu na strategiju jer ti jako pojačavaju snagu u pojedinim ulogama, pa je tu uvijek zanimljivo hoćeš li graditi svoju kombinaciju ili rušiti tuđu. A kombinacija ima dovoljno, pusti ove priče da postoji jedna stazica do pobjede i to je to (odnosno, optimalna stazica postoji, ali ona je moguća samo ako igrate ti i 4 tvoja navijača).

Također može biti dosadna ako uđete u pretjerane dubioze oko strategije i svega toga. Osobno ne bih igrao PR s nekim tko je prije toga dva sata čitao strategy guidove. A niti sa nekim tko upada u AP - zato nam je uvijek blizu pješčani sat, pa kad netko krene šumiti lijepo ima 1 min da se dogovori sam sa sobom. Jer dok je trivijalno vidjeti kaj ti treba _sada_, nije trivijalno planirati unaprijed. Uloga je malo, privilegije su bitne, svi želite isto, i ulogu (~privilegiju) koju nisi uzeo ti, uzet će netko drugi.

Jako dobra igra ako joj pristupiš na pravi način:
nekoliko ljudi sa noževima u bačvi koja se kotrlja niz brijeg.
Zadnja izmjena: Stips, dana/u 09 stu 2015, 16:05, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Stips za post (ukupno 2):
sadistikomadcow1982
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3732 puta
 pohvaljen: 3858 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

...sve se neću mješat, i onda Stipsonov baš lijepo veli sve.
Ono što je mene na prvu zaprepastilo kad sam vidio igru je njen izgled. Komponente izgledaju stvarno jadno, pogotovo kod base igre, ova nove za 10-togodišnjicu izgleda lijepo i ja sam prodao svoju base igru i sam sebi napravio moju veziju igre na šemu 10-togodišnje edicije.
Osobno nisam odigrao preko 15 partija pa ne znam reći pretjerano o tome jeli sve ušemljeno do kraja, ali meni je zabavno zaigrat igru. I na kraju nikad ni ne igram igru s namjerom da po svaku cijenu pobjedim
slika
kockica
Reactions:
Ima zahvala: 2069 puta
 pohvaljen: 1353 puta
Kontakt:

Post Postao/la kockica »

hvala na detaljnom opisu ali svejedno, nije igra za mene iako bih volio probati, ali ovo za pjescani sat - genijalno, nabavljam ga za druge igre,! :)
Stips
Reactions:

Post Postao/la Stips »

Među korisnijim rekvizitima ;)
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”