Letters from Whitechapel

Pitanja vezana uz društvene igre
Odgovori
feenux
Reactions:
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 25 puta
Kontakt:

Letters from Whitechapel

Post Postao/la feenux »

Već dugo me nije jedna igra toliko zaintrigirala kao Letters from Whitechapel. Zadnji puta sam bio toliko očaran igrom Chaos in the Old World, da sam odlučio podijeliti oduševljenje sa forumom, a sada opet u istom tonu bacam osvrt na igru miša i mačke...iliti igru krvoločnog vuka i pet engleskih stafforda :D

slika

Najbolje bih opisao smisao ove igre kao potjeru 'žace i lopova' koju smo igrali kao djeca, samo što je gradsko naselje zamijenjeno udobnosti naših domova i velikim igračim stolom. Poderane hlače, prljave ruke i potrgane cipele sada zamjenjuju zdjelica grickalica, litre kole i drvene figurice, ali ona izvorna napeta atmosfera i galama ostaju iste.

O čemu se ovdje radi?
Radi se o igri jake tematike, koja vas vrlo lako uvuče u priču
Mjesto radnje: atmosferična verzija londonskog kvarta Whitechapel iz 1888 godine.
Likovi: Jack Trbosjek, pet nesretnih djevojaka i petorica detektiva sa jako dobrim kapacitetom pluća
Vrijeme radnje: 4 uzastopne noći
Radnja: Jedan igrač u ulozi poznatog ubojice sije strah ubijajući pet označenih žrtava, dok ga ostalih igrači u ulozi petorice detektiva odlučno ganjaju po ogromnom gradu, tražeći tragove i tapkajući u mraku.

slika

Gameplay
Ekipa odlučuje tko će biti Jack, a tko policajci. Policajci dobivaju pet figurica koje se dijele među igračima i pet kartona sa imenima policajaca i ukratko objašnjenim fazama igre.
Jack određuje svojih 8 potencijalnih žrtava u gradu, a zatim policija postavlja tajne patrole na strateška mjesta kako bi zaštitila te mlade dame. Nakon što se Jack odluči za svoju prvu žrtvu, patrole se formiraju i istražitelji izlaze na teren kako bi uhvatili ubojicu.

Trbosjekovo kretanje po gradu je tajno i bilježi se na isprintane listove, daleko od očiju ostalih igrača. Njegovo početno područje je mjesto ubojstva odakle se vještim manevriranjem ulicama Londona mora došuljati do svog tajnog skrovišta, koje je sam odredio na početku igre i zabilježio na papir.

Zadatak policajaca je da uhvate zločinca prije nego što dospije do svog tajnog skrovišta, a to moraju učiniti u trajanju od 4 noći. Jackovo skrovište ostaje isto kroz sve četiri noći, samo se žrtve izmijenjuju svaki krug, a na policajcima je da prate tragove koje ubojica ostavlja, koji će ih eventualno dovesti do njegove skrivene lokacije.

Naš kriminalac na raspolaganju ima 3 različite vrste kretanja kroz grad:
a) Pješice se kreće od točke do točke za jedan pomak
b) Vožnjom u kočiji Jack ubrzava svoje kretanje za dva pomaka
c) Kretanjem kroz uličice ubojica se kloni glavnih ulica i pronalazi prečice od jedne točke do druge
Dok se svaki od policajaca istovremeno pomiče za 0, 1 ili 2 polja, ovisno o želji igrača, ove mehanike pomažu igraču u ulozi Jacka Trbosjeka da se udalji od policijskih patrola i da lakše zamete svoj trag.

Zašto nam se sviđa ova igra?
Igra nudi dva različita moda igranja: Igranje u ulozi ubojice i igranje u ulozi istražitelja. Oba moda su zabavna i svaki ima svoje dobre strane.
Igra na strani policije je ponekad užasno frustrijajuća, ali zna biti jako nagrađujuća kada naiđete na ubojičin trag. Isto tako, u slučaju da se igra u više od 2 igrača, ovoj strani može koristiti timski rad, jer svaki igrač razmišlja drugačije i na taj način je lakše predvidjeti Jackovo kretanje. Nema ništa boljeg od osjećaja kada znaš svaki korak onog gada koji ti već dvije večeri izmiče iz ruku kao jegulja.

Sada dolazimo do najsočnijeg dijela igre...igranje u ulozi ubojice Jacka Trbosjeka. Ovo je najzabavnija uloga u cijeloj priči. Gospodin Trbosjek je na kraju svakog ubojsta u utrci sa vremenom. Cilj mu je unutar ograničenog broja kretanja stići do skloništa, s tim da na ulicama grada patroliraju jedni od najboljih istražitelja koji su mu neprestano za petama. Ma koliko velik se grad činio na prvi pogled, okružen policijskim sirenama Jack mora lukavo smisliti svaku rutu i vrlo često izgarati od uzbuđenja dok mu jedan detektiv priječi put na susjednom raskrižju, a drugi poput sjene prati svaki njegov trag.

Uz puno vikanja i prepiranja oko idućeg koraka u istrazi i nakon svakog uspješnog bijega, ovo je igra u kojoj otkrivamo koliko dobro poznajemo naše suigrače i koliko im loše znamo lagati. Isto tako, ovo je savršena prigoda da shvatimo koliko bi svaki od njih bio potencijalno opasan kada bi se odlučio baviti kasapljenjem ljudi u stvarnom životu.

Kao što sam i na BGG, ovoj igri dajem ocjenu 8.5/10 - vrlo jaka ocjena iz moje perspektive i tople preporuke :thumbs

...i NE ZABORAVITE ponijeti KEMIJSKU! - nama se dogodilo prije prvog igranja, pa smo morali improvizirati :nee

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru feenux za post (ukupno 8):
ShichIgormadoSatarashburazsadistikoValsimVatanen
Shich
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1157 puta
 pohvaljen: 1607 puta
Kontakt:

Re: Letters from Whitechapel

Post Postao/la Shich »

Uvijek sam želio isprobati igru budući da mi je Scotland Yard zabavan, a ovo je korak dalje u tom smjeru. :)
feenux
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la feenux »

Istina. Recimo da je ovo potomak Scotland Yarda, ali sa dodatnim sadržajem i još boljom temom :)
Igor
Reactions:
Ima zahvala: 196 puta
 pohvaljen: 402 puta
Kontakt:

Post Postao/la Igor »

Sva djela tj. pretpostavke Sir Arthur Conan Doyle-a :) privlače pažnju mene i moje supruge.Izuzetan report,radi kojega sada primoran sam nabaviti igru, motivirian prosvijećenom diktaturom svoje bolje polovice ;)
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
Satarash
Reactions:
Ima zahvala: 199 puta
 pohvaljen: 237 puta
Kontakt:

Post Postao/la Satarash »

Scotland Yard mi je odmah pao na pamet, čim sam pročitao o čemu se radi. Odlična recenzija, a ovo mi ide na wish listu.
heathendome
Reactions:
 pohvaljen: 4 puta
Kontakt:

Post Postao/la heathendome »

Osjecaj napetosti koja se pojavljuje u igri jos nisam osjetio u nijednoj drugoj! Po meni najbolja u dvoje ili max troje,sve vise predugo i sporo za toliku kolicinu ljudi...Zanimljiv gameplay sa obadvije strane zakona :D
9/10 :D
feenux
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la feenux »

Slažem se da je igra bolja kada igra manje ljudi, ali mi smo probali i varijantu sa 4 osobe i nije bilo loše. Samo je ponekad bilo prepirki oko toga koji dio mape istaživati.
Zabavno je biti Jack i slušati kako jedan od policaja samouvjereno navodi ostale patrole na krivi put i inzistira da je u pravu :D
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2404 puta
 pohvaljen: 2606 puta
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

Super opis igre :thumbs .

Dođe mi da ju poželim odmah zaigrati :) .

Ako se već nije, mogao bi slobodno ovako nešto objaviti i službeno pod recenziju igre ;) .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”