Die Macher

Pitanja vezana uz društvene igre
Vatanen
Reactions:
Ima zahvala: 257 puta
 pohvaljen: 436 puta

Die Macher

Post Postao/la Vatanen »

Ako je netko nekada igrao ili, ne dao Bog, posjeduje Die Macher cijenio bih da nabaci koju rečenicu. Već se dugo zanosim idejom o kupnji igre, no kako je out of print bio bi to značajan financijski izdatak. Proučio sam sve dostupno o njoj na BGG-u, uključujući "esencijalne" videorecenzije i pisane komentare, upoznat sam s njenim statusom, no zanimaju me dojmovi iz prve ruke...

Ono što me, pored svega, privlači jest dojam da je riječ o jedinoj doista političkoj društvenoj igri "na ploči" ili barem jedinoj europolitičkoj - naime, politika je tema određenog broja igara (štojaznam - Campaign Manager, 1960 Making of the President, Founding Fathers pa čak i Twilight Struggle) ali ni u jednoj od ovih igara politički proces nema nikakve veze s mehanikom igranja (npr. u 1960), ili barem nema nikakve veze sa suvremenim političkim procesima europskog tipa, tj. s politikom kao zanatom u užem smislu a ne s njenim refleksijama - u tom smislu više je politička igra recimo jedan segment TI3 koji igrače doista uvlači u politički proces pri Vasionskom veću ili pak diplomatska faza Here I Standa. Namjera posta nije, naravno, započeti raspravu o temi "politika u igrama", no ako se desi to bi svakako bio dodatni bonus ;)

Živjeli
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vatanen za post:
igor1970
Boardgames are power fantasies.
Maciej Janik et al.
igor1970
Reactions:
Ima zahvala: 126 puta
 pohvaljen: 32 puta
Kontakt:

Re: Die Macher

Post Postao/la igor1970 »

hehe ne znam zašto misliš da slanje vojnika na neku čuku u Afganistanu ili "uvođenje demokracije" u Iraku nema veze sa kako si rekao suvremenim političkim procesima europskog tipa
Ovi su korisnici zahvalili autoru igor1970 za post:
Vatanen
Vatanen
Reactions:

Post Postao/la Vatanen »

Hehe, naravno da se Volko-fan oglasio 8-)
Malo sam nejasno formulirao, ali podrazumijevam diobu politike na onu "u užem smislu" koja označava političke procese kao što su izbori, stranke, parlamenti, vlade, ministarstva te borba za moć u tom, institucionalnom kontekstu (može i povijesno, dakle ne nužno s današnjeg "kraj povijesti = liberalna demokracija" stajališta - elem monarhije, diktature i totalitarne partije - pa u obzir dolazi i, recimo, igra Kremlj, tj. Kremlin) te politiku "u širem smislu" koja zahvaća i sve reflekse raznih "politika", pa tako i "širenje demokracije" na američki način, odnosno prikaz oružanih pobuna i njihovog obuzdavanja ala COIN.
Ili, da to drukčije postavimo, i COIN, a naročito Labirint i Twilight Struggle su više "geopolitika" nego li samo "politika", a premda doista volim Twilight Struggle i način kako hladni rat (uzgred, ja bih ovo pisao veliko, ali se nekako u posljednje vrijeme čak i u historiografiji udomaćilo malo) prevodi u apstraktne bodove utjecaja na ploči, tu nema nikakve politike na razini igranja nego samo čisti area influence s kromom (napomena: ponekad, doduše, malo brkam politiku i diplomaciju - no ovdje nema ni jednog). Velim, jedno je prikazati djelatnost/temu, a drugo pokušati je integrirati u sustav igranja - sve ovo naravno nije ustvari kritika COIN-a ili TS-a koji su uspjeli točno u onome što im je i bila namjera.

Malo sam isključiv u posljednje vrijeme, ali za duh rasprave - jednako kao što mi se čini da možda postoji svega jedna ili dvije igre koje se doista bave politikom "u užem smislu", a da im se ta tema tiče i mehanike, bit ću slobodan isto ustvrditi i za ekonomiju. BGG veli da je ekonomska igra u praksi često = euroigra, a meni se čini da je ekonomija kao djelatnost (dakle ponovno ne kao općenitiji pojam) tema svega nekoliko igara - npr. tek pokoje značajnije igre koja barata obveznicama - 18xx (cijela serija) i Imperial, pa recimo Acquire... i možda još koja. U krajnjoj liniji (ali doista krajnjoj i Monopoly tu ima neko mjesto).... I naravno Vinhos s integriranim bankovnim sustavom. Ovdje ipak malo, za duh rasprave, prenatežem tezu jer su povijesni vidovi "ekonomije" na sve strane - od razdoblja industrijskih revolucija (Brass), kolonizacije itd. itd.
Pa onda opet svedimo to na "ekonomije u njenim najprisutnijim suvremenim vidovima". Sve je ovo ustvari potaknuto time da BGG pod economic games izlista Agricole i Puerta Rica, a na političke 1960, Twilight Struggle i El Grande (iako, recimo, pametno tu stavi i Battlestar Galacticu koja doista ima neku vrstu politike u vidu predsjednika koji se bira - mada na potpuno gamey način, i TI3 koji naravno ima izglasavanje zakona itd. i tako bliže)...

Velim, sve ovo više da čujem druga mišljenja nego da branim "tezu"...
Maciej Janik et al.
thegrey
Reactions:
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Post Postao/la thegrey »

Die Macher nisam igrao, ali volio bih probati ako se ukaže prilika, no igrao sam jednu političku igru iz domaće radinosti. Tamo u 70-im ili 80-im je postojala društvena igra "Lider" koja je imala za tematiku izbore u bivšoj Jugi gdje si imao biračko tijelo podijeljeno po republikama. Postojale su neke kartice i nekakva lova koja se bilježila, ali mi je sve ostalo prilično mutno.
Rat zvijezda i Gabula u Gabeli se još mogu naći, ali Lidera više nikako... Ako ga netko ima sa ovog foruma, neka se javi :).

Što se ekonomije tiče, zašto bi tu bile samo obveznice, recimo imaš Indonesiu koja ima puno M&A ili recimo Greed inc.
No sve one obrađuju samo pojedini aspekt - teško da postoji društvena igra koja može dočarati poslovnu ili političku tematiku tako dobro kao stvarnost ;)
Ovi su korisnici zahvalili autoru thegrey za post:
Vatanen
Broloski
Reactions:
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 197 puta
Kontakt:

Post Postao/la Broloski »

Ja sam ju igrao davno (čitaj prije cca 7 godina) i jako mi je mutno sjećanje. Igra ima vrlo apstraktan feel i tema više prožima akcije (nešto poput Struggla iako je tamo olakšana okolnost što imaš imena događaja na kartama), ako vam to ima smisla. Također moram priznati da nisam bio ne znam kako odušuvljen, bila mi je dobra ali ne i odlična.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Broloski za post:
Vatanen
smi
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 25 puta
Kontakt:

Post Postao/la smi »

thegrey je napisao/la:Tamo u 70-im ili 80-im je postojala društvena igra "Lider" koja je imala za tematiku izbore u bivšoj Jugi gdje si imao biračko tijelo podijeljeno po republikama. Postojale su neke kartice i nekakva lova koja se bilježila, ali mi je sve ostalo prilično mutno.
Rat zvijezda i Gabula u Gabeli se još mogu naći, ali Lidera više nikako... Ako ga netko ima sa ovog foruma, neka se javi :).
Bas sam razmisljao dal napisat koju o Lideru (Igra za šest igrača i dva autonomna promatrača).

Interesantno je da igre nema u BGG bazi :) Sama mehanika je roll and move, a tematika su izbori u Yugi.

Prije godinu-dvije sam doma nasao igru, u ne bas najboljem stanju. Podosta je pohabana, ali svi bitni dijelovi (upute, ploca, kartice, lova, ...) su na broju pa bi se mogla i koja partija bacit. U svakom slucaju sam mislio poskenirat djelove da ju ne proguta zaborav. Na zalost na pravilima/ploci/kutiji niti pise godina izdanja niti tko je autor. Prakticki jedina informacija je copyright koji glasi na: PHENOMENA, Zagreb, Uskočka 31.
Ovi su korisnici zahvalili autoru smi za post:
Vatanen
Vatanen
Reactions:

Post Postao/la Vatanen »

Hvala svima na odgovorima.

@thegrey - za ove tri hrvatske/jugoslavenske igre nisam imao pojma i fascinanta su povijesna trivija dostojna barem jednog finog članka ili priloga, e kad bi domaći mediji još bili zainteresirani za takve zanimljivosti. Vidim da si baš ti na BGG postavio profile tih igara - sjajna stvar.

Budući da Julije Makanec nije baš često ime i prezime morala bi biti riječ o našem uglednom informatičaru i dizajneru i kompjuterskih igara koji danas živi u Njemačkoj, unuku istoimenog ustaškog ministra prosvjete, a po lozi i plemića koji se gdjegdje piše i Julije von Makanec III :kava

@smi - moralo bi se negdje naći prostora da se piše o ovakvim stvarima, to je prvoklasna zanimljivosti, barem meni. Moje znanje društvenih igrara iz toga vremena nejde dalje od "po jugoslaviji" ili "autom po jugoslaviji", tako nekako, u osnovi nekakve poluturističke papazjanije kretanja od A do B sa sličicama gradova, ali koja je imala prekrasnu naslovnicu i lijepu ploču - čisti vizualni retro gušt, moram je negdje još imati... tu je naravno i Tito kao strana igra s nama bliskom temom, no možda joj nije mjesto u ovom kontekstu...
Maciej Janik et al.
Vatanen
Reactions:

Post Postao/la Vatanen »

Naime, ovo za Makanca pišem jer je Grakalić bio prvenstveno heraldičar i novinar, između ostaloga i u Vjesniku pa kako je ove igre (Gabulu u Gabeli i Ratove zvijezda) izdao Vjesnik moguće je da je on za njih dizajnerski manje zaslužan od Makanca koji je velim dizajnirao igre i za komp te i privatno bio veliki poklonik društvenih igara.
Maciej Janik et al.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2452 puta
Kontakt:

Post Postao/la grof »

thegrey je napisao/la:Die Macher nisam igrao, ali volio bih probati ako se ukaže prilika, no igrao sam jednu političku igru iz domaće radinosti. Tamo u 70-im ili 80-im je postojala društvena igra "Lider" koja je imala za tematiku izbore u bivšoj Jugi gdje si imao biračko tijelo podijeljeno po republikama. Postojale su neke kartice i nekakva lova koja se bilježila, ali mi je sve ostalo prilično mutno.
Lider sam igrao poprilično davno i ne znam zašto tu igru dovoditi u ikakvu komparaciju s Macherom??

Ta igra je jedino mogla konkurirati Monopolyu. Nije tu bilo ništa više od onoga što imate u Monopolu.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Vatanen
Reactions:

Post Postao/la Vatanen »

Ideja je bila razgovarati malo o politici (u užem smislu, kao djelatnosti) u igrama - bilo na mehaničkoj ili tematskoj razini, budući je pretpostavka bila da ionako nije mnogo ljudi igralo Die Macher. Otuda je došao Lider i baš mi je drago da je spomenut jer za njega nisam znao, kao ni za ove druge dvije domaće igre.

Općenito govoreći, bilo bi zgodno posvetiti malo prostora prošlosti igranja društvenih igara "u nas", što će mnogo bolje učiniti oni koji ga se i sjećaju. Tu se, primjerice, jasno vidi da taj hobi nije u nas američki uvozni proizvod, štoviše čini mi se da je njemački utjecaj (uz primjere domaćeg dizajna) mnogo važniji... nije relevantno za temu, ali još je moj djed (r. 1928) igrao neke društvene igre, sve kupljene u Njemačkoj - bio sam mali pa se sjećam samo Monopolija - a glavna zabava mu je bila na mašini kuckati prijevod pravila na hrvatski. U paketu je išlo i igranje sa željeznicama - pravim modelima, ne plastičnjacima - što se čini nepovezanim, ali se onda opet sjetim da se makete i danas prodaju uz igre (barem kod nas), kao i da igara koje za temu imaju željeznice ima na tone pa možda ipak ima "neka tajna veza". Takve neke "prakse" iz prošlosti meni su turbo interesantne jer kroz hobi otkrivaju i šire slike o društvu, vremenu itd.
Maciej Janik et al.
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”