Evo, nakon duga 4 mjeseca (jer smo zadnji puta testirali za Novu Godinu) konačno sam se uhvatio "malo" posla i potpuno obnovio igru. Trenutna verzija je V0.27. Skoro sve komponente su sad na razini gotove igre (ako ne i kvalitetnije). Na grafičkoj doradi će se raditi ako igra krene u proizvodnju. 7hex polja mape su sada na 3mm kartonskoj ljepenci, kaširano i lakirano, više zato jer sam greškom kupio tako debelu ljepenku. Inače ne preporučam nikome rad s ovom debljinom, pogotovo ne nešto tako zahtjevno za rezanje.
A sad na opis.
Bilo je to oko 1900-te godine kada su se okupila 3 stara lafa željni zarade. Austro-Ugarski car je naredio da se povežu prijestolnice Beč i Budimpešta još 1850-tih, ali tek sada je to došlo i do Hrvatske gdje su lokalni vlastelini vidjeli mogućnost zarade u povezivanju gradova i bržem prijevozu robe.
Bile su to poznate ličnosti:

otpušteni oficir (radi nekih razmirica sa svojim nadređenim gdje se u priči našla i njegova žena i kćer) Domo, koji je otvorio firmu GreenLine,

poludjeli bogataš Sax Rockefeller, tek stigao iz bijelog svijeta, željan potrošiti lako stečeni kapital u ovoj zemlji sa svojom firmom: Steamline inc. te

Ivos Sadistiko, plave krvi, ali rastrošan, sklon piću i kurvanju. Otvorio već 10. firmu po redu s nadom da ovu neće upropastiti: HardLiners.
Stvar je dobro krenula za pijanicu Sadistika jer su se Rockefeller i oficir zakačili oko istih gradova, Rijeke, Zagreba, Pule i Zadra.

Dok je Sadistiko imao cijelu drugu stranu mape samo za sebe.
Kroz par krivih poteza Saxa i Ivosa, Domo je uspio prikupiti dovoljno radne snage da izgradi veliko željezničko carstvo

Domo je u jednom trenutku postao nezaustavljiv. Sagradio je nove gradove i povezao ih željeznicom, dodao još željezničkih pravaca i prevezao veliku količinu tereta.

Kad su vidjeli da je vrag odnio šalu, Grof Ivos i Sax su sklopili ugovor da pod svaku cijenu pokušaju omesti oficira kurviša da uhvati još 5 tereta koji su mu bili potrebni da završi igru. I uspjeli su. Rockefeller, iskusni financijer uspio je pokupiti sve terete u gradovima koji su bili dostupni Domi tako da su preživjeli još jedan krug.
Nažalost, zadnji krug igre nije bio na ruku dvojici civila jer je Domo nekako uspio za zadnji krug sačuvati karticu kojom je imao najviši iznos svoje plaće i na taj način došao prvi na red i jednostavno završio igru.

Uvjerljivu pobjedu od 35 bodova vrijednosti firma naspram 27 i 21 Saxa i Sadistika je utvrdio i ostvarivanjem svog tajnog cilja koji je dobio od samog cara Franje Josipa I: Osnuj Vukovar.

Te još jednom pogled na mapu na samom kraju igre:
Zaključak: Ubacivanje sistema sličnog El Grande-u gdje se na početku svakog kruga licitira tko će ići prvi ali samim time i koliko radnika imate za odrađivanje poslova kod nabave novih lokomotiva i gradnje je riješila problematiku redoslijeda igranja i prijašnjih žalbi testera.
Igra je sada puno napetija, zanimljivija, ali nažalost opet je trajalo 2 i pol sata. S obzirom da je jedan igrač bio novi, a drugi je igrao jednu prastaru verziju parnjača, pa i ja sam sam se morao uštimati na nova pravila možda je to razlog što se igralo tako dugo. Vjerujem da bi iskusni igrači stvar mogli završiti u sat i pol.
Pogotovo zato jer sam sada pripremio par preset mapa za 3, 4 i 6 igrača tako da uvijek imamo istu mapu pa ću znati kod daljnjih promjena pravila da li sam uspio što uštedjeti na vremenu ili ne.
Inače, uz ovu osnovnu igru, planiram odmah pripremiti i dijelove igre koji su opcionalni, kao i u TI3 gdje postoje stvari koje se dogovore da li će se igrati s njima ili ne.
Eto, ovaj puta sam zadovoljan napravljenim i nadam se da će i drugi ljudi dobro reagirati na igru u subotu na testiranju.