Da uz igru dobiš jedno plastično ravnalo od nekih tridesetak centimetara pomoču kojeg se mjeri i kreću jedinice po ratištu.
Oh da, kada se jednom uđe u to, hobi bojanje minijatura može postati lako zarazno. Pogotovo kada vidiš kakav sjaj počnu dobivati tvoje jedinice iz bljedolike jednolične boje plastike od koje su minijature izrađene pa do raznoraznih živih boja npr. samuaraja kada se oboje. Ali poput i maketa ratišta tako je i bojanje minijatura opcionalno. Možete, ali i ne morate. Jedina razlika je kaj će vam igra izgledati realističnije, al po meni ne vidim nikakav problem i da igrate bez maketa. Možete za početak igrati na bilo kojoj ravnoj podlozi i reći da je sve zapravo zelena ravnica gdje će se sukob odvijati. Ili možete poput mene od više selojtepom spojenih A4 papira naslikati svoj teren sukoba s jasno definiranim uzvišenjima, planinama, rijekama itd. Sad sam se sjetio da sam uz set antičkih sukoba - Bitka na Maratonu -
http://boardgamegeek.com/boardgame/1519 ... on-490-b-c dobio i plastične makete drveća.
Prema tome različiti teren će očito imati velik utjecaj na bitku, bilo dobar ili loši utjecaj. Dobro za onoga koji će s svojom vojskom branit recimo neko uzvišenje, loše po onog koji će jurišat na to uzvišenje. Jednako vrijedi i za sve jedinice koje imaju određeni domet kojim gađaju. Pa će tako kada će pucati prema protivničkoj vojci koja je smještrna recimo na brdu imati manji domet, dok s druge strane ako će ti isti strijelci biti na nekom uzvišenju imati će veći domet.
Svačija vojska će se sastojati od barem jedne jedinice, legije il nazovi već kako grupice od 12 vojnika. Svaka jedinica će imati prema broju oznake jedinice i kartonsku plastificiranu karticu na kojoj će biti podaci o jedinici koji će se mijenjati iz borbe u borbu ovisno o tome koliko gubitaka će jedinica imati, ranjenika te kako će stajati moral jedinice. Jedinica ruskih slabije naoružanih vojnika (nabrzinu uvojačenih seljaka) očito neće podnijeti izravni juriš Teutonskih vitezova (profesionalnih vojnika) već će se ko zečevi razbježat na sve strane. Kao što rekoh kartice su plastificirane pa se vrlo lako da pisati po njima flomasterom, a jednako lako i brisati i pisati nove podatke.
Eh sad o veličini ratišta će ovisit očito o tome s koliko vojske ćete sudjelovati u igri. Ako ćete imati masovne i epske sukobe s nekoliko stotina da ne kažem tisuča vojnika onda vam ni cijela soba neće biti dovoljna kada to sve zauzme prostor

. Što se tiče trajanja igre isto će ovisit koliko će kompleksna biti vaša partija. Manji sukob dvaju jedinica može se riješiti u 15 minuta ako ne imanje, dok će prava velika bitka uz svakojaka manevriranja, ulazak pojačanja i planiranja daljnje strategije potrajati i po 2 - 4 sata, ako ne i više. Mislim da ima i neki time limit kolko će tko moći razmišljati svaki svoj potez. Jer ipak kad je sav metež oko bitke započne nemaju vojskovođe neograničeno vremena za mozganje kako postupit u skladu s time kako će se bitka odvijat

.
Po meni ova igra je najbliže što se Strongholdu PC igri može dobiti, samo što ovo kako vidiš nije baš klasična boardgame igra.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon