Igre koje su vas uspjele razljutiti

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2404 puta
 pohvaljen: 2606 puta
Kontakt:

Igre koje su vas uspjele razljutiti

Post Postao/la Valsim »

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dFex4FGzKjA][/youtube]

Potaknut ovim videom Toma Vasela na koji sam naletio na pauzi između učenja odlučio sam otvoriti ovu temu.
Samo da napomenem da ovoj temi nije namjera neki lov na vještice na neke igre niti se ima namjera voditi rasprava s kojim ljudima je OK, a s kojima ne igrati neku igru te koje igre su dobre, a koje ne već čisto o tome koje su igre uspjele vas naljutiti.

Sigurno svatko od nas ima barem jednu tu igru koja mu je uspijela dignuti tlak, izazvati reakciju da iskoći živac na vratu, pomračit um i kaj ja znam kakvu sve reakciju ljutnje izazvati.
Još od prapovjesti društvenih igara (Čovjeće Ne Ljuti Se, Monopoly) društvene igre su nas u jednakoj mjeri kao što su znale zabavit tako su ponekad znale i isfrustrirat i naljutiti bilo da je to bilo do same igre ili akcije nekog igraća. Još od svojih početaka vidio sam razno razne izboje ljutnje, no srećom niti jedna nije išla toliko daleko da bi došlo do fizičkog obračuna već se obično radilo o riječkanju, durenju, napuštanju igre i tu i tamo kojoj ne baš pristojno izgovorenoj riječi na račun igre.

Primijetio sam 3 vrste ljutnje koje su se znale javljati kod igraća.

Prva je bila uzrokovana igrom dulje i kompleksnije igre kao što su Twilight Imprerium, Civilization, Game Of Thrones i slične kada bi nakon puno provedenog vremena građenja svojeg osobnog malog carstva sve to palo u vodu kada bi vas pomele akcije nekog od igraća. Tim gore ako bi ta akcija bila propali dogovor između dvaju igraća zbog koje je jedan profitirao, a drugi nastradao. To me vratilo na vlastiti primjer iz mlađih dana kada smo igrali Civilization u 6 igraća i kada je u jednom trenutku jedan od prijatelja obećao drugome potporu u ratu protiv trećeg igraća no na kraju se okrenuo protiv saveznika i takorećeno zabio mu nož u leđa zbog čega se onda ovaj nastradali bio durio i nije komunicirao s svojim nevjernim saveznikom, a ujedno dobrim prijateljem jedno tjedan dana.
Mislim da se ovakve stvari često znaju javljati u ovakvim vrstama igara gdje je otvorena komunikacija među igraćima, ali ništa ne obvezuje ijednu stranu da se drži dogovora već se sve svodi na to možeš li nekome i u kojoj mjeri vjerovati.

Druga vrsta je bila ona kada bi neku igru gdje akcije igraća imaju utjecaja jedni na druge igrali iskusniji igraći i novaci. I budimo iskreni koliko god imali strpljenja u objašnjenjima igre u jednom trenutku će iskusnijem igraću puknut film kada počne opako gubiti u "svojoj" igri zbog igre nekog novaka. Još kad ovaj novi nakon 10 minuta od proteka neke svoje odigrane akcije skuži i izjavi da je nešto bio krivo skužio i krivo odigrao i eto reakcije za eksploziju ljutnje kod iskusnih igraća.

No sve ovo je ništa naspram ljutnji koje se javljaju kod igara koje se igraju na natjecanjima, pogotovo onim koperativnim u 3 ili više igraća. "Pa jesi baš morao to odigrati." "Pa jel ti jasno da time samo pomažeš njemu, a odmažeš meni." "Pa to je tako glupo i suvišno kaj si odigrao." Samo su neke od izjava koje se znaju izgovoriti u ljutnji na natjecanjima.

Srećom nisam nikad vidio ni ćuo za fizičke obraćune, polijevanje drugih igraća vodom, sokom, pivom, kavom, čajem ili ćime već što bi došlo pod ruku. A ovakvi mali izboji ljutnje djeluju uvijek nekako više dječje simpatični kako se ljudi znaju upustit u igranje negoli prijeteći i opasni.

Pa eto pitanje za vas. Koje su vas igre uspjele naljutiti? Što je bio tome razlog? Kako ste reagirali? Što mislite o listi koje su Tom Vasel i ekipa sastavili u videu? Kako bi vaša lista izgledala?
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post:
buraz
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
CoxUT
Reactions:
Ima zahvala: 20 puta
 pohvaljen: 10 puta
Kontakt:

Re: Igre koje su vas uspjele razljutiti

Post Postao/la CoxUT »

Mene više ljute ljudi sa kojima nekad igram nego same igre.
buraz
Reactions:
Ima zahvala: 403 puta
 pohvaljen: 114 puta
Kontakt:

Post Postao/la buraz »

Točno tako.. mene isto.
Inače se ne ljutim igrajući.. Ipak je to sve igra :-)

(Ovo sam napisao na svom smartfonu vozeći auto. ne pokušavajte to kod kuće!)
slika
Zoki
Reactions:
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 60 puta
Kontakt:

Post Postao/la Zoki »

Uskoci, rex i robo rally :zvizdi Ali istina, nije do igre, do igrača je, osim ako igramo rex, onda je do igre :D
jvda83
Reactions:
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 17 puta

Post Postao/la jvda83 »

waterdeep sa scoundrels of skullport (nove intrige su badass)
chaos in the old world (no to je vise do igraca)
agot
Gordan
Reactions:
Ima zahvala: 356 puta
 pohvaljen: 713 puta
Kontakt:

Post Postao/la Gordan »

Mene kod igara ljute:
- moje glupe pogreške
- (ne)sreća
- glupi potezi drugih igrača radi kojih ja gubim :)

Primjer za ovo zadnje je u Game of Thrones koja je toliko izbalansirana da, čim jedan n00b igra glupo, to automatski znači da njegov susjed pobjeđuje.

Istina, zna nekad bit i glupih pravila, al sad se ne mogu sjetit primjera :)
I reče Jahve Drakuli: "Nećeš, razbojniče!" (©WinkDickerson)
slika
baba
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 10 puta

Post Postao/la baba »

Mene ljuti kad neko stalno ponavlja riječ "igraĆa"... :P
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2452 puta
Kontakt:

Post Postao/la grof »

baba je napisao/la:Mene ljuti kad neko stalno ponavlja riječ "igraĆa"... :P
Onda te vjerojatno ljuti i pol fejsbuka rofl (ali da, potpuno te razumijem! ;) )
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Gordan
Reactions:
Ima zahvala: 356 puta
 pohvaljen: 713 puta
Kontakt:

Post Postao/la Gordan »

baba je napisao/la:Mene ljuti kad neko stalno ponavlja riječ "igraĆa"... :P
tru dat
I reče Jahve Drakuli: "Nećeš, razbojniče!" (©WinkDickerson)
slika
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2404 puta
 pohvaljen: 2606 puta
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

Guilty as charge :P .
Jedan po jedan u red za linč i molim lijepo bez guranja :D .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”